Μπροστά από τη Βουλή κατέληξε η μαζική πορεία των επιστημόνων, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
Οι επιστήμονες αντιδρούν στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και απαιτούν να αποσυρθεί, καθώς όπως σημειώνουν, τους εξοντώνει και αφανίζει τον κλάδο τους, καθώς προβλέπει αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές και όλος ο επιστημονικός κόσμος συμμετείχε στο μαζικό συλλαλητήριο.
Οι διαδηλωτές φθάνοντας στη Βουλή κρέμασαν συμβολικά τις γραβάτες τους στους θάμνους που βρίσκονται μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου και πριν αποχωρήσουν έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τελικής πτώσεως για να μην αναγκαστούν οι νέοι επιστήμονες να πάρουν τον δρόμο εκτός Ελλάδος.
Όπως δήλωσαν “εμείς τιμάμε τις γραβάτες μας σε αντίθεση με τους κυβερνώντες μας”.
Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και σταμάτησε για αρκετή ώρα μπροστά από του υπουργείο Εργασίας, όπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε ότι άνθρωποι που δεν βγαίνουν στο δρόμο αναγκάστηκαν να το κάνουν και θέλουν να δουν διάθεση από την κυβέρνηση για συζήτηση.
Το συλλαλητήριο ακολούθησαν με μηχανοκίνητη πορεία και οι εργαζόμενοι στην ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Συγκέντρωση έξω από την είσοδο του υπουργείου Εργασίας, στην οδό Σταδίου, πραγματοποίησαν και δάσκαλοι και καθηγητές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, διαμαρτυρόμενοι επίσης για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.
Στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των ελεύθερων επαγγελματιών, συμμετείχε και αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ.
«Κοινός παρονομαστής μας σήμερα είναι η αντίθεση στην προσπάθεια διάλυσης του ασφαλιστικού» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής.
Οι εκπαιδευτικοί που συγκεντρώθηκαν έξω απο το υπουργείο ζήτησαν να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, προκειμένου να του θέσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να κατατεθεί στους φορείς, αφού πρώτα θα είχε προηγηθεί συζήτηση με τους αρμόδιους και τον ελληνικό λαό και θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους αυτό το άδικο, το αντιαναπτυξιακό αντιδημοκρατικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό.
Tα μέλη του ΠΑΜΕ εμφανίστηκαν στο Υπουργείο Εργασίας με μια λαιμητόμο που συμβόλιζε το νόμο για το ασφαλιστικό η οποία έγραφε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ αλλά και Ε.Ε. την οποία και στη συνέχεια έκαψαν.
Οι εκπρόσωποι των φορέων τονίσαν ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο φοροεισπρακτικό επί της ουσίας το οποίο άμεσα θα αποδειχθεί μη βιώσιμο.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και η ΓΣΕΕ, η οποία συμπαρίσταται στον κλάδο των επιστημόνων και απευθύνει κάλεσμα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Ωστόσο η εμφάνιση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου προκάλεσε την αντίδραση πολλών από τους διαδηλωτές που του είπαν ότι είναι ανεπιθύμητος και του ζήτησαν να αποχωρήσει από τη συγκέντρωση.
Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων βρέθηκαν και οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης.
“Η χώρα χρειάζεται αντιμνημονιακή ανάσα. Δεν περνούν αυτά τα μέτρα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει αυτά τα μέτρα και δεν μπορεί να τα εφαρμόσει. Πρέπει να φύγει όλο το μνημονιακό μπλοκ. Ένα νέο κίνημα γεννιέται”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζανης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ