Στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα η ζημιά από το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων.
Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι την 1η Μάρτιου να αρχίσει σταδιακά να χαλαρώνει το lockdown, ωστόσο κάποιοι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, αν αυτό είναι εφικτό, με βάση τα στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα, από τα συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια που είναι η ζημιά από το “πάγωμα” όλων των δραστηριοτήτων.
Αυτός είναι και ο λόγος, που το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Τα σενάρια για το πώς θα γίνει αυτό είναι τρία, με το ένα εξ αυτών μάλιστα να αποτελεί έκπληξη. Τα καταστήματα, λοιπόν, θα ανοίξουν είτε με click away, είτε με click in a shop, είτε όπως λειτουργούν… τα σούπερ μάρκετ. Στην τελευταία περίπτωση, δηλαδή, θα λειτουργούν μόνο με αριθμητικό περιορισμό, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.
Όλα τα παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σταθεροποίηση στα επιδημιολογικά στοιχεία και δεν θα “ασφυκτιούν” οι ΜΕΘ. Όσον αφορά, στο άνοιγμα των σχολείων, παραμένει άγνωστο πότε και πώς θα ανοίξουν και αν θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα ή θα εξαιρεθούν οι “κόκκινες” περιοχές.
Σαρηγιάννης: Δε θα δούμε αποτελέσματα του lockdown μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου
Αυτό είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε ερώτηση για τον αν θα επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα από την 1η του μήνα.
“Τα δικά μου στοιχεία δείχνουν ότι θα ήταν καλό να μην ανοίξουμε στην 1η Μαρτίου. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική, η οποία είναι λίγο πιο μεγάλη από αυτή που περιμένουμε. Δε θα μας οδηγήσει σε ικανοποιητικά καλό βαθμό αποσυμπίεσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ούτε μέχρι τις 7-8 Μαρτίου… Άρα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια εβδομάδα παραπάνω lockdown στην Αττική”.
Κατά τον ίδιο, θα υπάρχει μία επιστροφή στην καθημερινότητα “κάπου στις 10 του Μάρτη. Ελπίζω να μη χρειαστεί να φτάσουμε στις 15 Μαρτίου…”.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη, τα μεταλλαγμένα κρούσματα δυσκόλεψαν την καμπύλη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Αττική, για αυτό και θα πρέπει να παραταθεί για λίγο το lockdown, μέχρι να πέσουν λίγο ακόμα τα κρούσματα…
Click4More: Lockdown: «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι – Δεν σταματούν τα κορονο-πάρτι
Πάντως και το Σάββατο, η Αττική ήταν η “πρωταθλήτρια” των νέων κρουσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Από τα 1.424 κρούσματα που καταγράφηκαν συνολικά, σχεδόν τα μισά ήταν στην Αττική και συγκεκριμένα τα 680. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 325 άνθρωποι ενώ 23 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με την κορονοϊό…