Για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα και πως θα αρχίσει να βγαίνει η χώρα μας από το lockdown μίλησε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Όπως είπε, υπάρχουν 6 δείκτες στους οποίους βασίζονται οι ειδικοί για να παίρνουν τις αποφάσεις τους για το τι θα ακολουθήσει. Εκτίμησε μάλιστα ότι επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν όλοι αυτοί οι δείκτες να παρουσιάζουν μια κάμψη.
Ποιοι είναι αυτοί οι έξι δείκτες
Ο πρώτος, είναι ο δείκτης αύξησης και μείωσης των κρουσμάτων
Ο δεύτερος είναι αν παρουσιάζει κάμψη ο αριθμός των κρουσμάτων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Ο τρίτος είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Ο τέταρτος δείκτης είναι ο αριθμός των θανάτων
Ο πέμπτος δείκτης που όμως δεν έχουμε στην χώρα μας είναι πόσοι έχουν κολλήσει σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Αυτό επιτυγχάνεται με τυχαίες δειγματοληψίες
Ο έκτος είναι τι θέλεις να ανοίξεις πρώτα.
Click4More Κεραμέως: Ίσως και πριν από τις γιορτές θα ανοίξουν τα σχολεία – Καμία εισήγηση για rapid test
Εδώ ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι αν θέλεις να ανοίξεις πρώτα τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξεις πολλά άλλα. Εξήγησε μάλιστα ότι ο λόγος που θέλουν να ανοίγουν πρώτα τα σχολεία είναι ότι οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών από τον εγκλεισμό μπορει να ειναι δραματικές για τα νέα παιδιά. Αν αποφασιστεί αυτή η εκδοχή και ανοίξουν τα σχολεία, τότε θα πρέπει να ανοίξουν λιγότερα άλλα.
Επίσης, τόνισε ότι δεν μπορεί να ανοίξει η Βόρεια Ελλάδα ταυτόχρονα με τη Νότια. Θα πάμε σε ζώνες και εκεί θα κινηθούν οι επιλογές μας.
Ο κ. Μόσιαλος είπε ακόμα: «Με άλλα λόγια, αν δεν ανοίξουν τα σχολεία, τότε θα ανοίξουν τομείς της οικονομίας». Πρόσθεσε όμως ότι αν δεν ανοίξουν τα σχολεία τότε θα είναι ρίσκο για τα παιδιά.
Όσον αφορά στα εμβόλια και την ανακοίνωση της Astra Zeneca για το ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της θα επανεξεταστεί, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι ακόμα και με 62% αποτελεσματικότητα και να μην επιβεβαιωθεί το 90% είμαστε πολύ χαρούμενοι πρώτον γοατί και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό αλλά και γιατί θα έχουμε πολλά εμβόλια.
«Περιμένουμε τις ανακοινώσεις και άλλων εταιρειών που έχουν δουλέψει για ασφαλή εμβόλια». Για το θέμα του εμβολιασμού, του πληθυσμού, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι μπορεί να μην έχουμε εμβόλια για το 60% αλλά αν έχουμε για το 25% του πληθυσμού, δηλαδή, για τους υγειονομικούς, τους ανθρώπους της πρώτη γραμμής και για τους ευάλωτους την πρώτη γραμμή θα αρχίσουμε να αναχαιτίζουμε την πανδημία.