Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Lockdown: Οι δημοσκοπήσεις – μήνυμα έφεραν τον οδικό χάρτη για έξοδο από το lockdown

Lockdown: Οι δημοσκοπήσεις – μήνυμα έφεραν τον οδικό χάρτη για έξοδο από το lockdown

«Ασφαλές Πάσχα – ελεύθερο καλοκαίρι» το… σύνθημα της κυβέρνησης για την μερική άρση του lockdown. Ο οδικός χάρτης για την… απελευθέρωση και το παρασκήνιο των αποφάσεων της κυβέρνησης. Νέο μήνυμα Μητσοτάκη με συνέντευξη στον Alpha απόψε.

Με το μήνυμα ότι ο στόχος είναι ένα “ασφαλές Πάσχα” για “να κερδίσουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι”, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε χθες (21.04.2021) ο ίδιος στους πολίτες, με ένα διττό στόχο… Από τη μία να εξηγήσει την αναγκαιότητα να μην υπάρξει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων (lockdown), και από την άλλη να κάνει έκκληση στο θυμικό του κάθε Έλληνα, ζητώντας να βάλουν πλάτη και να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί και σήμερα στους πολίτες, για 2η ημέρα, με συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, προκειμένου να απαντήσει αναλυτικά στα εύλογα ερωτήματα που διατυπώνουν και οι πολίτες, για τα μέτρα, τη διαχείριση και τον οδικό χάρτη εξόδου από την πολύμηνη περιπέτεια της πανδημίας και του lockdown.

Η στρατηγική της κυβέρνησης…

«Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μας κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει» δήλωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η εικόνα που έχουν από τις δημοσκοπήσεις, αποτυπώνει μια δυσαρέσκεια του κόσμου, αποτέλεσμα και της κόπωσης αλλά της ματαίωσης, που παρά τους συνεχείς περιορισμούς στη ζωή τους, η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει εκρηκτική.

Click4more «Ανάσταση» για την εστίαση: Επανέναρξη με τραπεζάκια έξω και μεγάλες αποστάσεις

Τα δημοσκοπικά στοιχεία, και ποιοτικά, και ποσοτικά, προβληματίζουν, καθώς, μπορεί να μην καρπώνεται αυτή τη διαρροή ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημιουργούν μια σημαντική… “γκρίζα ζώνη”.

Ο πρωθυπουργός με τις δύο τηλεοπτικές του παρεμβάσεις επιδιώκει να δείξει έναν… καθαρό, ανοιχτό δρόμο μετά το Πάσχα, που οδηγεί σε ένα ελεύθερο καλοκαίρι.

Τα καλά νέα είναι η σταθεροποίηση που καταγράφει η πανδημία, “έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων”, εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η σημαντική υποχώρηση του δείκτη θετικότητας.

Ενώ εξαιρετικά σημαντικός και ο ρόλος των εμβολιασμών, που πλέον εκτιμάται ότι θα προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς, επιτρέποντας να χτιστεί πιο σύντομα το λεγόμενο “τείχος ανοσίας”.

Γιατί δεν επιτρέπεται το Πάσχα στο χωριό;

Το επιχείρημα της κυβέρνησης, όπως το διατύπωσε και ο πρωθυπουργός, είναι ότι η μαζική μετακίνηση των πολιτών το Πάσχα, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού  παντού.

Και μπορεί στην Αττική το σύστημα Υγείας να έχει ίσως τη δυνατότητα να στηρίξει περαιτέρω μία έξαρση της πανδημίας, ωστόσο στην περιφέρεια και τα νησιά, τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά.

“Πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η μόνη επιλογή, η οποία θα επιτρέψει αμέσως μετά το Πάσχα, η χώρα να προχωρήσει σε μεγαλύτερη απελευθέρωση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Τι ανοίγει και πως μετά το Πάσχα;

– Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών διευρύνεται έως τις 23:00. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και αυστηρά μέτρα υγιεινής.

– Στις 10 Μαΐου ξεκινά η επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών σχολείων και των Γυμνασίων, με τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικός έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία). Και φυσικά με όλους τους κανόνες προστασίας στις σχολικές αίθουσες.

– Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test.

– Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις (από νομό σε νομό) για όλους τους πολίτες.

Ενώ αναμένεται να επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Τα μέτρα για τις εκκλησίες και τις ιερές ακολουθίες

Στις εκκλησίες, κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των πιστών στο εσωτερικό των ναών και θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2.

Απαραίτητα μέτρα ο αερισμός των χώρων, η τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στους εξωτερικούς χώρους των ναών, απαραίτητη η τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, πάντα με μάσκα.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, υποχρεωτική θα είναι η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Υποχρεωτικό θα είναι δε και το self – test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής:

α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.

β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.

γ) απαραίτητη θα είναι η τήρηση αποστάσεων και υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Όσον αφορά στο ωράριο των ελεύθερων μετακινήσεων, τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα θα επεκταθεί από τις 21:00 στις 22:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

Τι ισχύει για το Πασχαλινό τραπέζι

Τέλος, στο Πασχαλινό τραπέζι θα επιτρέπεται να καθίσουν δύο οικογένειες, το πολύ έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο έως 12 άτομα.

Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις