Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Lockdown: Πότε θα δώσουν αποτέλεσμα τα μέτρα;

lockdown
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι οι ειδικοί που μιλούν στο newsit.gr αναφορικά με το πότε θα δούμε «φως» από το νέο σκληρό lockdown. Το «θολό» τοπίο με τους χώρους εργασίας, η κατάχρηση των SMS και το ενδεχόμενο της παράτασης των μέτρων που εκ των πραγμάτων κερδίζει έδαφος.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι οι λοιμωξιολόγοι στο να προσδιορίσουν το πότε θα αποδώσουν τα νέα μέτρα και εκφράζουν την άποψη πως αυτό το νέο lockdown είναι μόνο ελαφρώς πιο αυστηρό από τα προηγούμενα, πέραν φυσικά του πρώτου. Τι λένε στο newsit.gr Παπαευαγγέλου, Λουκίδης και Παρασκευής.

Lockdown μέχρι… όποτε

Ο Δημήτρης Παρασκευής  αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, εξηγεί στο newsit.gr πως δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πότε μπορούν να αποδώσουν τα νέα μέτρα για τον απλό λόγο ότι κανείς δεν ξέρει τι από όλα αυτά θα αποδώσει. To μόνο που είναι βέβαιο κατά τον ίδιο, είναι ότι μέσα σε 2 εβδομάδες πτώση δεν αναμένεται και θα χρειαστεί και άλλος εξτρά χρόνος για να δούμε εκτόνωση της κατάστασης.

Click4more: Κορονοϊός: Πάλι πάνω από 1.000 κρούσματα η Αττική – Τριψήφιος αριθμός σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Όσο για το αν απέδωσε ή δεν απέδωσε το προηγούμενο lockdown, η απάντηση του κου Παρασκευή είναι πως απέδωσε αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό. Ο ίδιος σημειώνει επίσης, πως ενώ το κομμάτι της έντονης κοινωνικής συναναστροφής του κοινού ρυθμίζεται τώρα με έναν τρόπο (σ.σ με τον περιορισμό στις μετακινήσεις μέσω sms), ο ίδιος δεν γνωρίζει αν συμβαίνει το ίδιο και με τους χώρους εργασίας. «Θα θέλαμε να έχουμε δεδομένα για το τι συμβαίνει σε αυτούς τους χώρους αλλά δυστυχώς δεν έχουμε στοιχεία για τα ποσοστά της τηλεργασίας αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της εργασίας γενικώς» λέει χαρακτηριστικά ο κος Παρασκευής, ο οποίος χαρακτηρίζει αυτά τα νέα μέτρα ως ένα ελαφρώς πιο αυστηρό lockdown.

«Διπλή η προέλευση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία»

Για μικρές αλλαγές στα νέα μέτρα κάνει λόγο και ο Στέλιος Λουκίδης, επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του δυναμικού του νοσοκομείου «Αττικόν». Μιλώντας με βάση τα όσα αντικρίζει ο ίδιος καθημερινά στις κλινικές covid του νοσοκομείου αλλά και μέσα από τις συζητήσεις που κάνει με τους ασθενείς, λέει ότι η προέλευση των περιστατικών προέρχεται από δύο πηγές.

«H μια ομάδα των ασθενών προκύπτει από τους εργασιακούς χώρους. Αυτά που ακούμε όταν ρωτάμε πού και πως κόλλησαν, είναι για παράδειγμα ότι μετά από 2, 3 ώρες στη δουλειά οι άνθρωποι κουράζονται και βγάζουν τη μάσκα, ενώ δίπλα τους σε κοντινή απόσταση υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι. Ένας όμως να είναι ελαφρά ασυμπτωματικός, κόλλησαν όλοι. Κανείς δεν γνωρίζει πόσος κόσμος τηλεργάζεται στην πραγματικότητα αλλά είναι σίγουρα πολύ λιγότερος από τον προσδοκώμενο, συνεχίζοντας έτσι τη διασπορά με τρόπο που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε».

Σύμφωνα με τον κο Λουκίδη η επόμενη μεγάλη κατηγορία των κρουσμάτων προέρχεται από την κοινωνική συναναστροφή. «Σε αυτές τις περιπτώσεις ακούμε από τους ασθενείς πράγματα όπως ‘πήγα επίσκεψη στο σπίτι του γείτονα γιατί τα παιδιά είχαν βαρεθεί μέσα στο διαμέρισμα όλη την ώρα’. Μαθαίνεις ότι αυτή η μετακίνηση έγινε με κωδικό 6. Άρα ο περιορισμός στο 6άρι έχει αξία και νόημα γιατί όντως καταστρατηγείται αυτός ο κωδικός. Από την άλλη, το sms 4 – η βοήθεια προς τρίτο πρόσωπο- είναι σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει και ελπίζω ο έλεγχος να μπορεί να γίνει σε πρακτικό επίπεδο».

Στην «φαρέτρα» το εμβόλιο της Astrazeneca και στους άνω των 65

Ο κος Λουκίδης εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι είναι άκρως θετική κίνηση η χώρα μας να προχωρήσει στη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca και στους πολίτες άνω των 65 ετών ώστε τουλάχιστον με την πρώτη δόση να εμβολιάζεται ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξίσου αποδοτικό και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες.

Click4more: Κορονοϊός: «Διαθέσιμη κλίνη δεν υπάρχει ούτε για πλάκα» – Στα όρια συναγερμού ο δείκτης θετικότητας

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος δεν αναμένει βελτίωση της κατάστασης μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. «Στα νοσοκομεία θα συνεχίσουμε για καιρό να είμαστε πιεσμένοι. Τα πολύ υψηλά νούμερα που βλέπουμε τώρα στα κρούσματα θα φτάσουν στα νοσοκομεία σε ένα βάθος χρόνου, εμείς θα δούμε κομμάτι τους να φτάνει στο νοσοκομείο σε βάθος εβδομάδας. Οι εφημερίες δεν θα ‘ησυχάσουν’ καθόλου τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι δε ειδικευόμενοι γιατροί που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης εξαντλούνται πραγματικά στις εφημερίες. Μάλιστα, ένας ασθενής που κάνει εισαγωγή με κορονοϊό σε ένα νοσοκομείο δεν θα φύγει πριν περάσουν 10 ημέρες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το κρεβάτι θα είναι κατειλημμένο τουλάχιστον για 6 ημέρες. Η δουλειά στις απλές κλίνες δεν είναι λιγότερο δύσκολη από αυτή στις ΜΕΘ. Πρέπει να κρατάς σταθερό τον ασθενή και αν αυτός έχει και υποκείμενο νόσημα η κατάσταση γίνεται περίπλοκη».

lockdown

Πολυπαραγοντικη η αιτία που τα κρούσματα επιμένουν

Την άποψη ότι το προηγούμενο lockdown απέδωσε αλλά σε βαθμό μικρότερο από τον προσδοκώμενο, εξέφρασε στο newsit.gr και η Βάνα Παπαευαγγέλου Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών.

Κατά την ίδια, ο λόγος που τα κρούσματα επιμένουν είναι πολυπαραγοντικός. «Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, οι μεταλλάξεις επιβαρύνουν πολύ και υπάρχει φυσικά και ένα κομμάτι του πληθυσμού που δεν τηρεί τα μέτρα. Είναι μεγάλο το μέτωπο», εξηγεί.

Η κα Παπαευαγγέλου, πιστεύει πάντως πως αυτή τη φορά ο περιορισμός του sms 6 θα αποδώσει αρκετά και θα κάνει διαφορά όμως την ίδια στιγμή είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το πότε θα αποδώσουν τα μέτρα.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime / Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις