Η αναμενόμενη παράταση του lockdown για (τουλάχιστον) μία εβδομάδα ανακοινώθηκε επισήμως χθες, αλλά η σημερινή είναι μια κρίσιμη ημέρα για την αξιολόγηση των βημάτων που θ’ ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής.
Εάν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις των προηγούμενων ημερών για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, τότε θ’ αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται το σχέδιο «εξόδου» από τους περιορισμούς, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα – πιθανότατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και έχουν περιγραφεί όλο αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει πως σ’ αυτή τη φάση δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει, άλλωστε, βαρύ σε συγκεκριμένες περιοχές – Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Λέσβος – ενώ τα κρούσματα αποκλιμακώνονται μεν, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι θα ανέμεναν κυβέρνηση και ειδικοί, με αποτέλεσμα η πίεση στο σύστημα υγείας να παραμένει μεγάλη.
Ο στόχος της κυβέρνησης
Πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί πάντως η παρουσίαση ενός αναλυτικού «οδικού χάρτη» για την άρση των περιορισμών, ο οποίος πιθανότατα θα εκτείνεται πέραν της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και δίχως ν’ αποκλείεται ακόμη και το σενάριο του «ακορντεόν», αν αυτή είναι η εισήγηση των ειδικών, προκειμένου να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η πίεση που θα δέχεται το σύστημα υγείας.
click4more: ΠΟΥ: Ξεχνάμε τις μεγάλες παρέες στα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων
Ο στόχος, άλλωστε, παραμένει – όπως τόνισε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας – από την άνοιξη του 2021, μετά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, «να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή».
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Αν και τα σχολεία βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας όσων θ’ ανοίξουν μετά το τέλος του lockdown, ο πρωθυπουργός προτίμησε χθες και γι’ αυτό να μην επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Σε διαδικτυακή συζήτησή του με μαθητές από τα Χανιά τόνισε ότι τα σχολεία θ’ ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι ειδικοί, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει σταδιακό άνοιγμα και να επαναλειτουργήσουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.
«Την επόμενη εβδομάδα ίσως να έχουμε καλύτερες ειδήσεις», είπε χαρακτηριστικά στους μικρούς μαθητές, επισημαίνοντας ιδιαίτερα πως η ανάγκη να περιοριστεί η κυκλοφορία και ο συγχρωτισμός και όχι το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία ήταν αυτή που υπαγόρευσε την απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας τους.
Το χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, οι διεθνείς εξελίξεις συνηγορούν στην επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ακόμη και ως τα τέλη του έτους. Τούτο, όμως, δεν αναιρεί το σχέδιο που υπάρχει για τον εμβολιασμό πρώτα των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων, όπερ σημαίνει πως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το σύνολο του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο και πλήρως προστατευμένο το αργότερο έως τον Ιούνιο.
Μεγάλη συζήτηση θα προκαλέσει, βέβαια, το επόμενο διάστημα η στάση των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό, καθώς σε τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό όσων δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο για τον κορονοϊό αγγίζει ακόμη και το 40%!
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήδη ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ούτως ώστε να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική θωράκιση του πληθυσμού από τον κορονοϊό, η οποία θα επιτρέψει την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα δίχως αστερίσκους και περιορισμούς.