Ελλάδα

Lockdown: Βεβαίωση κίνησης για μετακίνηση εργαζομένων

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων. Βήμα βήμα η διαδικασία μέσω του ΕΡΓΑΝΗ.

Μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» δίνεται η άδεια κυκλοφορίας των εργαζομένων, επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), η οποία προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία, λόγω πληθώρας ερωτημάτων στην πλατφόρμα ANTI-COVID 19 της Συνομοσπονδίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, από έως τις 30 Νοεμβρίου 2020, έχει επιβληθεί καθολικός περιορισμός της κυκλοφορίας στο σύνολο της επικράτειας ως μέτρο πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού (άρθρα 3 και 4 ΚΥΑ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 – Β’ 4899/6-11-2020).

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται:

  •  οι μετακινήσεις (εντός και εκτός της ορίων της οικείας περιφερειακής ενότητας ή για την Αττική εντός και εκτός των ορίων της Περιφέρειας) των εργαζομένων από και προς ή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στις επιχειρήσεις που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και εφόσον η εργασία δεν μπορεί να παρασχεθεί με άλλον τρόπο
  •  η μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Επίσης, εξαιρούνται οι μετακινήσεις από και προς την εργασία.

Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για τη μετάβαση στην εργασία, οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική ταυτότητά τους ή διαβατήριο ή άλλο έγγραφο νόμιμης διαμονής, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εκδίδεται από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και χορηγείται από τον εργοδότη τους το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους.

Η βεβαίωση κίνησης ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του και μπορεί να ισχύσει για χρονικό διάστημα έως 14 ημερών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «λόγω της υποχρέωσης αναγγελίας κατ’ εξοχήν των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και της υποχρεωτικής τήρησης των όρων τους, οι εργοδότες οφείλουν να χορηγήσουν χωρίς εμπόδια τη βεβαίωση κίνησης τύπου Α των εργαζομένων από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και όχι τη χειρόγραφη βεβαίωση, που βρίσκεται αναρτημένη στο forma.gov.gr, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν υπάρχει (εάν και θα έπρεπε) δήλωση της εργασίας (π.χ. απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο «ΕΡΓΑΝΗ»)».

Η Συνομοσπονδία καλεί το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει σαφείς οδηγίες για τις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης, τονίζοντας την υποχρεωτική έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζομένων μόνο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Υπογραμμίζει ότι πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που π.χ. έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα η ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ και, μέσα από την ειδική σελίδα και την ειδική φόρμα, θέτει στη διάθεση των εργαζομένων το σύνολο των δομών της για πληροφόρηση, αλλά και υποβολή καταγγελιών, αφού έχουν ήδη εμφανιστεί φαινόμενα εργοδοτικών αυθαιρεσιών.

Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ατομική και συλλογική επαγρύπνηση για τη διαχείριση των συνεπειών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με την άμεση ενημέρωση και εμπλοκή των πρωτοβάθμιων σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τα εργασιακά προβλήματα που προκύπτουν.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα