Ελλάδα

M-113: Στο προσκήνιο η αναβάθμιση των τεθωρακισμένων του Στρατού Ξηράς – «Κλειδί» το κόστος του προγράμματος

Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις διαθέτουν περίπου 2.900 ΤΟΜΑ τύπου M-113

Ο Στρατός Ξηράς θέλει να αναβαθμίσει τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου M-113 ώστε να αναπτύσσονται στο πεδίο επιχειρήσεων σαν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) σε συνεργασία με τα ελληνικά τανκς και τις μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού.

Παράγοντας «κλειδί» για την αναβάθμιση στα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού είναι το τελικό κόστους του προγράμματος, ώστε ο ελληνικός Στρατός Ξηράς να έχει την πλήρη εικόνα για να αποφασίσει πόσα ΤΟΜΠ τύπου M-113 θα εκσυγχρονιστούν.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το OnAlert.gr, το στρατιωτικό επιτελείο έχει εξετάσει μια σειρά από προτάσεις αναβάθμισης των M-113 που διαθέτουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο οπλοστάσιό τους, με ισχυρό πλεονέκτημα να έχει πλέον αποκτήσει η πρόταση της ισραηλινής Rafael σε συνεργασία με την ελληνική ΜΕΤΚΑ.

Ο επιθυμητός αριθμός των ΤΟΜΠ, τα οποία θα αναβαθμιστούν σε ΤΟΜΑ, ανέρχεται στα 500 ωστόσο με δεδομένο τις περιορισμένες έως τουλάχιστον το 2028 οικονομικές δυνατότητες θεωρείται πιθανό ο αριθμός των υπό αναβάθμιση M-113 να περιοριστεί σε πρώτη φάση στα 300 – 400 με ενδεχόμενο να ακολουθήσει άμεσα νέο πρόγραμμα.

Η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα

Το γεγονός ότι αν υλοποιηθεί η πρόταση της κοινοπραξίας, η γραμμή παραγωγής θα βρίσκεται στην Ελλάδα και στις εγκαταστάσεις της ΜΕΤΚΑ στη Μαγνησία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα αφορά επιπλέον αναβαθμισμένα M-113.

Στη δεδομένη χρονική συγκυρία φαίνεται ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αγοράς καινούργιων ΤΟΜΑ, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος εκτινάσσεται κατακόρυφα την ώρα που υπάρχουν και άλλες εξοπλιστικές ανάγκες για τον Στρατό Ξηράς οι οποίες έχουν προτεραιότητα όπως οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων PULS.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

H στροφή σε λύση εκσυγχρονισμού των M-113 προέκυψε έπειτα από το «ναυάγιο» στην προσπάθεια απόκτησης μεταχειρισμένων αμερικανικών Bradley, μέσω του προγράμματος EDA που αφορά τη δωρεάν παραχώρηση στρατιωτικού υλικού από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά και το πολύ υψηλό κόστος αγοράς καινούργιων ΤΟΜΑ.

Οι αναβαθμίσεις

Η κοινοπραξία METKA-RAFAEL ήδη προχωρά στην κατασκευή του πρωτότυπου M-113, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στο ΓΕΣ. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νέο ισχυρό οπλισμό με κύριο σύστημα ένα τηλεχειριζόμενο πυροβόλο 30 χιλιοστών, ισχυρή θωράκιση, νέο κινητήρα με αυξημένη ιπποδύναμη αλλά και αναβαθμισμένα συστήματα επικοινωνιών και ηλεκτρονικών συστημάτων, που θα δίνουν πληροφορίες στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Στόχος είναι η αύξηση της ισχύος πυρός, η επιβιωσιμότητα στο πεδίο της μάχης, η δυνατότητα ταχύτητας και ευελιξίας και η συνεργασία με άλλα οπλικά συστήματα. Ζητούμενο είναι τα M-113 να μετατραπούν από Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, ικανά να ακολουθούν και να υποστηρίζουν με πυρά τα άρματα μάχης σε επιθετικές κινήσεις και μάλιστα σε πεδίο αυξημένων απειλών.

Ο σχεδιασμός του ΓΕΣ προβλέπει τα αναβαθμισμένα ΤΟΜΑ τύπου M-113 να ενισχύσουν τις Τεθωρακισμένες και Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες του Δ’ Σώματος Στρατού αλλά και τις Μονάδες της ΑΣΔΕΝ σε όλα τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο σχεδιασμός του ΓΕΣ

Σε κάθε περίπτωση πάντως και σε κάθε πιθανή διαμόρφωση, το κόστος εκσυγχρονισμού των M-113, τα οποία διαθέτει ο Στρατός Ξηράς, σύμφωνα με την πρόταση της Rafael/METKA που έχει στα χέρια του το ΓΕΣ, είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος επαναφοράς των αμερικανικών Bradley, το οποίο υπολογίστηκε ανά τεθωρακισμένο περίπου στα 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εξαιρετικά περιορισμένος είναι και ο αριθμός των ΤΟΜΑ που παραχωρούν οι ΗΠΑ.

Ο Στρατός Ξηράς διαθέτει περίπου 2.900 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου M-113, κυρίως στις εκδόσεις A1/A2, τα οποία χρησιμοποιούνται από το σύνολο των Μονάδων Μηχανοκίνητου Πεζικού και όχι μόνο. Οριστική απόφαση πάντως δεν έχει ακόμα ληφθεί εν αναμονή και της πρότασης για το κόστος αναβάθμισης των M-113, την ώρα που το ΓΕΣ έχει στο τραπέζι και την γαλλική πρόταση για τα τροχοφόρα Philoctetes.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

H πρόταση αφορά 200 οπλισμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και επιπλέον 50 για άλλες ανάγκες του Μηχανοκίνητου Πεζικού, του Μηχανικού αλλά και διοικητικής μέριμνας. Περιλαμβάνει μια σειρά από παραμέτρους όπως τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τράπεζες της Γαλλίας αλλά και συμπαραγωγή με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Προτάσεις για εκσυγχρονισμό των M-113 του Στρατού Ξηράς έχουν κάνει τόσο η ισραηλινή Elbit όσο και η ελληνική εταιρεία EODH, σε συνεργασία με δύο ακόμη εταιρείες από ευρωπαϊκές χώρες. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αναβάθμιση σε βαθμίδες, η οποία αφορά τον κινητήρα, την θωράκιση, την διαμόρφωση στο εσωτερικό του οχήματος και κυρίως την προσθήκη τηλεχειριζόμενου πυργίσκου με πολλαπλές επιλογές όπλων.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα