Site icon NewsIT

Marfin: Στιγμές συγκίνησης των οικογενειών στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα (pics)

09.05.2020 | 14:08
Marfin: Στιγμές συγκίνησης των οικογενειών στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα (pics)

Πέρασαν 10 χρόνια και 4 μέρες από τα τραγικά γεγονότα στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας και οι μνήμες για το χαμό τεσσάρων αθώων ανθρώπων, ανάμεσά τους και μίας αγέννητης ακόμα ζωής.

Ήταν 5 Μαΐου του 2010 όπου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ομάδα αγνώστων, έριξαν βόμβες μολότοφ στη Marfin την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25 – 30 εργαζόμενοι.

Αποτέλεσμα της εγκληματικής επίθεσης ήταν να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας. Ανάμεσα στα θύματα και ένα αγέννητο παιδί. Ευτυχώς, οι περισσότεροι εργαζόμενοι κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική.

Click4more: Marfin – Η εκδήλωση μνήμης και τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τους νεκρούς

Ωστόσο, οι τρεις άνθρωποι – η μία έγκυος – πέθαναν από ασφυξία, λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια, τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη και την Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της. 

Και αν η ταυτότητα των ψυχών που έσβησαν στις φλόγες και τους καπνούς, είναι ανεξίτηλα χαραγμένη στη συλλογική μνήμη, τα στοιχεία των δολοφόνων – εμπρηστών παραμένουν άγνωστα, 10 ολόκληρα χρόνια μετά την τραγωδία.

Μία δεκαετία αργότερα, το πρωί του Σαββάτου (09.05.2020), πραγματοποιήθηκε στο σημείο της τραγωδίας τελετή μνήμης για τα θύματα της Marfin, παρουσία των συγγενικών τους προσώπων, σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Παρούσα και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, προεξάρχουσας της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που είπε: “Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση”.

“Η σημερινή πρωτοβουλία της Πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους”, τόνισε κατά τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε:

“Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους. Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας”.

Τέλος, παρόντες, επίσης, στην εκδήλωση ήταν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος. Νωρίτερα, στο σημείο κατέθεσαν στεφάνια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version