Για βαριά προσβολή της ιστορίας του ΠΝ και του πατριωτισμού των πολιτών έκανε λόγω ο Ε. Βενιζέλος αναφέροντας χαρακτηριστικά
Όπως αποκάλυψε πρώτο χθες το απόγευμα το NewsIt, με έγγραφο ντοκουμέντο η εταιρεία Atlas Maritime ζήτησε το θωρηκτό για εκδήλωση σχετική με τα 100 χρόνια από την καθέλκυση του Αβέρωφ.
Το αίτημα είχε υποβληθεί στις 12 Νοεμβρίου του 2009,εγγράφως στο ΓΕΝ.Η εκδήλωση σύμφωνα με το αίτημα της εταιρείας θα γινόταν στο πλαίσιο των ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ.
Τελικά βέβαια η εκδήλωση πήρε τη μορφή γαμήλιου πάρτι,το οποίο από τις 19 Μαρτίου 2010,έχει εγκρίνει το ΓΕΝ. Στο έγγραφό του το ΓΕΝ,αναφέρει ότι οι όποιες λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν με τον υπαρχηγό υποναύαρχο Νίκο Κρυονερίτη,στον οποίο όμως η ηγεσία του Πενταγώνου,μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει αποδόσει καμμία ευθύνη.
Το ΓΕΝ νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι με απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου απολύθηκε ο μόνιμος εξ εφέδρων Αρχιπλοίαρχος Ε. Γαβαλάς ΠΝ, ο οποίος ασκούσε από το 2008 τα καθήκοντα του Διευθυντή Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Γ. Αβέρωφ. Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παραίτησης του αρχηγού και του υπαρχηγού ΓΕΝ.
Σε μια ατέλειωτη επίδειξη χλιδής το ζεύγος Πατίτσα-Χρουσαλά έκαναν τη γαμήλια δεξίωσή τους στο πλοίο-σύμβολο παρακάμπτοντας τις όποιες απαγορεύσεις λέγοντας ότι επρόκειτο για εκδήλωση στο πλαίσιο των “Ποσειδωνίων 2010”.
(φωτο “Το Πρώτο Θέμα”)
Το Πολεμικό Ναυτικό έμεινε φαίνεται στη διαβεβαίωση των μελών μιας πασίγνωστης εφοπλιστικής οικογένειας και έτσι το “Γεώργιος Αβέρωφ” από εύδρομο καταδρομικό που κουβαλάει ολόκληρη την πολεμική ιστορία του Ναυτικού μέσα σε μια νύχτα έγινε κλαμπ, τσιφτετελάδικο, χώρος επίδειξης πλούτου ή ό,τι άλλο…
Δικαίωμα του καθενός είναι η επίδειξη, από την επίδειξη ως την πρόκληση όμως υπάρχει διαφορά.
Το θέμα έφτασε μάλιστα ως τη Βουλή, αφού ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για “την μετατροπή με άδεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του ζωντανού μνημείου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ σε νυκτερινό κέντρο γαμήλιας δεξίωσης την 10η Ιουνίου 2010.” Τι συνέβη
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη στις οκτώ το βράδυ. Το πλοίο ήταν -υπέρ το δέον- ανθοστολισμένο από το απόγευμα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Συχνά-πυκνά γίνονται εκδηλώσεις και δεξιώσεις διαφόρων ειδών.
Το Πολεμικό Ναυτικό τώρα δηλώνει άγνοια. Παραχώρησε λέει το πλοίο-σύμβολο στο πλαίσιο των εορτασμών “Ποσειδώνια 2010”. Δεκτόν, όμως δεν ήταν μια τέτοιου είδους εκδήλωση και το Ναυτικό το γνώριζε από την ώρα που άρχισαν να συμβαίνουν όσα συνέβησαν.
Πάνω στο κατάστρωμα εκτός από τους ναύτες που υπηρετούν υπήρχαν και οι υπεύθυνοι του πλοίου. Θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια εκτός ορίων εκδήλωση.
Αντίθετα στο φωτογραφικό υλικό ο κυβερνήτης του «Αβέρωφ», αρχιπλοίαχος εν εφεδρεία κ. Ευάγγελος Γαβαλάς, φαίνεται να παίρνει μέρος στην εκδήλωση περιχαρής. Σύμφωνα με πληροφορίες έβγαλε και λόγο.
Τώρα, το γενικό επιτελείο ναυτικού αναφέρει ότι έχουν ήδη ζητηθεί έγγραφες εξηγήσεις από και εφόσον προκύψουν ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτές θα καταλογιστούν.
Χθες το μεσημέρι το ΓΕΝ διέταξε έρευνα με αφορμή σχετικό δημοσίευμα. Ειδικότερα, ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει:
«α.-Το ΓΕΝ είχε ενημερωθεί ότι επί του ΠΝΜ Γ. Αβέρωφ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 10 Ιουνίου εκδήλωση για την ολοκλήρωση των «Ποσειδωνίων 2010», τη διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η ναυτιλιακή εταιρείας Atlas Maritime. Για το λόγο αυτό άλλωστε το ΓΕΝ προχώρησε στην παραχώρηση του.
β.- Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που διεξάγεται από το ΓΕΝ, έχουν ήδη ζητηθεί από τον Διευθυντή του ΠΝΜ ΑΒΕΡΩΦ έγγραφες εξηγήσεις για το τι ακριβώς έγινε στο χώρο και εφόσον προκύψουν ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτές θα καταλογιστούν».
Στο μεταξύ, ο Υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Θ. Λεονταρίδης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις. Ο κ. Λεονταρίδης σημειώνει ότι “αποτελεί βαρύ ατόπημα που εκθέτει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η παραχώρηση του ιστορικού θωρηκτού “ΑΒΕΡΩΦ” για εξεζητημένες ιδιωτικές κοινωνικές εκδηλώσεις, που προσβάλλουν βάναυσα την ιστορικότητα και τη σημασία του ζωντανού αυτού μνημείου”.
Στο γραφείο του Α/ΓΕΝ βρισκόταν για αρκετές ώρες το πρωί ο αρχιπλοίαρχος Ε.Γαβαλάς και προσπαθούσε να εξηγήσει πως μία εκδήλωση για τα Ποσειδώνια εξελίχτηκε σε κακόγουστο πάρτι πάνω στο κατάστρωμα του ιστορικού Θωρηκτού Αβέρωφ.
(φωτο “Το Πρώτο Θέμα”
Κατόπιν εορτής. Πολλά τα ερωτήματα για όλους.
Μήπως το όνομα και τα χρήματα ήταν αρκετά για να κλείσουν οι υπεύθυνοι αυτιά και μάτια; Θα είχε ζητήσει εξηγήσεις το Επιτελείο αν δεν υπήρχαν οι αποκαλύψεις στον Τύπο;
Από την άλλη πλευρά δεν έχουν ευθύνη εκείνοι που διαθέτουν και το όνομα και το χρήμα; Μια εφοπλιστική οικογένεια έχει ανάγκη από “τρικ” όπως λέει το Πολεμικό Ναυτικό, να ξεγελάσει δηλαδή λέγοντας ότι επρόκειτο για εκδήλωση για τα Ποσειδώνια;
Έχει ανάγκη μια εφοπλιστική οικογένεια να επιδείξει τον πλούτο της ή έχει ανάγκη να δείξει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ακόμη και στην πλάτη του γερο-Αβέρωφ;
Όποιος έδινε σημασία στη λεπτομέρεια θα μπορούσε να δει στολισμένο ακόμη και το φυλάκιο. Ενώ υπήρχαν στην υποδοχή… κουφέτα σε διάφορα χρώματα. Οι γιρλάντες που φαίνονταν από μακρυά ήταν επίσης κάτι από τα… περίεργα για μια από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις στο πλοίο.
Όταν άρχισαν να “σκάνε” και τα 4Χ4 με γνωστά και μη μοντέλα και την παρέα τους και όταν από το κατάστρωμα άρχισε να ακούγεται στη διαπασών μουσική κλαμπ και λίγο αργότερα και τσιφτετέλι, τότε όλοι αναρωτήθηκαν… τι έπαθε το Ναυτικό!
(φωτο “Το Πρώτο Θέμα”)
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Το Πρώτο Θέμα” το Ναυτικό “μάλλον την έπαθε”. Παραχώρησε το πλοίο για εκδήλωση και η εκδήλωση αποδείχθηκε γαμήλια με … όλα τα κομφόρ!
“Σεϊτάν παπόρ” το ‘λεγαν οι Τούρκοι γιατί σαν τον ακατονόμαστο εμφανιζόταν από το πουθενά και σκορπούσε τον τρόμο και κάποιοι τώρα θα πουν ότι αυτά που συνέβησαν είναι ακατονόμαστα…
Λίγη ιστορία
“Εύδρομο καταδρομικό” ελαφρύ θωρηκτό “Γεώργιος Αβέρωφ” Το όνομά του προδίδει ότι ο εθνικός ευεργέτης έδωσε τα χρήματα για τη ναυπήγησή του. Ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου στους Βαλκανικούς του 1912-13 πήρε μέρος στις Ναυμαχίες Λήμνου και Έλλης. Κατατρόπωσε τον τουρκικό στόλο και διασφάλισε την ελευθερία των νησιών του Αιγαίου.Οκτώβρη του 1918 μπήκε νικηφόρο στα στενά και έριξε άγκυρα στην Πόλη.
Κουβάλησε την ελληνική Κυβέρνηση πρώτα στην Κρήτη και ύστερα στην Αίγυπτο μετά την ήττα από τους Γερμανούς το ’41. Έγραψε ξανά πολεμική ιστορία στον Ινδικό Ωκεανό ως το ’44 συνοδεύοντας νηοπομπές των συμμαχικών στρατευμάτων.
Έφερε πίσω την ελληνική κυβέρνηση μετά την απελευθέρωση.Το 1951 ο γερο-Αβέρωφ παροπλίστηκε και από το 1984 είναι πλωτό μουσείο τιμώντας με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και την ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος.
Διαβάστε επίσης: