Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Μέσα στον καταυλισμό του Ελληνικού – Έτσι ζουν πρόσφυγες και μετανάστες [pics, vids]

Μέσα στον καταυλισμό του Ελληνικού – Έτσι ζουν πρόσφυγες και μετανάστες [pics, vids]

Πλέουν τα πιάτα τους στις ντουζιέρες. Εκεί πλένουν και τα ρούχα τους. Μένουν σε σκηνές, ο ένας πάνω στον άλλο και κάνουν μπάνιο τα παιδιά τους με κρύο νερό. Είναι οι συνθήκες μέσα στον άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών.

Οι κακές συνθήκες τις οποίες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που βρέθηκε τη Δευτέρα (06.02.2017) στο Ελληνικό θεώρησε ότι είναι μεν κακές αλλά ίσως καλύτερες από εκείνες που είχαν πρόσφυγες και μετανάστες ακόμη και στα σπίτια τους (!), είναι δεδομένες. Το θέμα είναι τι γίνεται για να βελτιωθούν.

Οι εικόνες του newsit.gr είναι ενδεικτικές: γυναίκες να κάνουν μπουγάδα στις ντουζιέρες. Σκηνές στημένες η μια “πάνω” στην άλλη. Χώροι όπου οι ιδιωτικότητα ορίζεται από μια κουβέρτα. Ένα κοινόβιο κανονικό.

Τουλάχιστον, η καθαριότητα υπάρχει, όσο αυτό είναι δυνατό σε ένα χώρο όπου μένουν εκατοντάδες άνθρωποι και η σίτιση γίνεται πέντε φορές την ημέρα. Και στο εσωτερικό του παλιού αεροδρομίου υπάρχει και ένα άτυπο τζαμί, για να μπορούν πρόσφυγες και μετανάστες να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο Ελληνικό ζητούν το αυτονόητο: ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Να ζουν σε σπίτια όπως αυτά στις οργανωμένες δομές του Ελαιώνα και του Σκαραμαγκά. Να ζουν ανθρώπινα.

«Δεν έχουμε γιατρό. Το φαγητό είναι κακό, γυναίκες και παιδιά αρρωσταίνουν. Δεν μας ακούει κανείς. Δεν είμαστε ασφαλείας στον καταυλισμό. Δεν έχουμε δικαιώματα», είπε ένας από τους μετανάστες που ζουν στο Ελληνικό, ένας άνδρας από το Αφγανιστάν.

Το πρωί της Κυριακής (05.02.2017) έγινε γνωστό ότι πρόσφυγες και μετανάστες στο Ελληνικό ξεκίνησαν απεργία πείνας, μπλόκαραν τη διανομή τροφίμων και κλείδωσαν το χώρο του συσσιτίου. Κάπως έτσι αποφάσισε να πάει στον άτυπο καταυλισμό ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά προφανώς δεν είναι φανταστεί ότι η παρουσία του εκεί θα προκαλούσε εικόνες ντροπής, ένταση και επεισόδια με έναν αστυνομικό να σηκώνει χέρι σε ανήλικο πρόσφυγα.

Και όχι μόνο δεν παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος να πάει όπως πήγε στο Ελληνικό ο Γιάννης Μουζάλας, αλλά σε άτυπη συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα των αφίξεων κατηγόρησε συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις (τις οποίες όμως δεν κατονόμασε) πως δημιούργησαν το όλο θέμα, πως απεργία πείνας δεν υπήρξε, πως όλα έγιναν από 30 άτομα και πως οι συνθήκες είναι καλές στο μέτρο του δυνατού. Και πήγε στο Ελληνικό για να διαμηνύσει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σε ανθρώπους που ζουν σε άθλιες συνθήκες, ότι πρέπει να σέβονται τον ελληνικό νόμο.

«Σεβόμαστε τα δικαιώματα και τις ανάγκες των προσφύγων αλλά και εκείνοι πρέπει να σέβονται τους νόμους του ελληνικού κράτους», είπε ο Γιάννης Μουζάλας και έστειλε ακόμη ένα μήνυμα: «όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος, μπορεί να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες του νόμου». Και είπε επίσης πως στο μέτρο του δυνατού η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί και οι συνθήκες ίσως να είναι καλύτερες κι από αυτές που είχαν στα σπίτια τους…. Αλλά δεν είναι.

Χαρακτηριστική η δήλωση της Μαρίας Καλαγιά, συντονίστριας Πεδίου των Γιατρών του Κόσμου για την Αττική. Κι εκείνη το αυτονόητο είπε, ότι δηλαδή από τη στιγμή που μιλάμε για έναν ανοιχτό καταυλισμό, όπου κανείς δεν έχει το δικό του χώρο, όπου οι άνθρωποι δεν μένουν σε οικίσκους, «εννοείται ότι κάποιες ασθένειες γίνονται μεταδιδόμενες». Υπάρχει πρόβλημα ψώρας και παιδικών ασθενειών όπως η ανεμοβλογιά, ασθένειες που μοιραία μεταδίδονται ακόμη πιο εύκολα. Ακόμη κι αν τους δοθεί αγωγή, για παράδειγμα στην ψώρα, αν δεν αλλάξουν τα σκεπάσματά τους, δεν πρόκειται να περιοριστεί η ασθένεια.

«Σίγουρα δεν είναι ρόδινα τα πράγματα, ειδικά όταν πρόκειται για άτυπη δομή. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στο φαγητό» τόνισε, σημειώνοντας πως υπάρχουν άνθρωποι, διαβητικοί ή γυναίκες που θηλάζουν, που πρέπει να ακολουθούν ειδική διατροφή. «Έχουν ίδιο να διαμαρτύρονται, αναγκάζουν να ζουν κοινοβιακά», τόνισε, σημείωσε ότι «από το υπουργείο κάνουν ό,τι μπορούν» και διέψευσε θερίζει η ηπατίτιδα καθώς τα κρούσματα είναι περιορισμένα και απομονώνονται.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε