Πέμπτη, 25 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Μέχρι και 20.000€ τα πρόστιμα για τα πειραγμένα ταξίμετρα

Μέχρι και 20.000€ τα πρόστιμα για τα πειραγμένα ταξίμετρα

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους έχουν «πειράξει» τα ταξίμετρά τους προβλέπει αγορανομική διάταξη. Ξεκινούν από τα 500€ και φτάνουν μέχρι και τις 20.000€! Εκτός από χρηματικά πρόστιμα, ιδιοκτήτες ή οδηγοί ταξί απειλούνται με αφαίρεση άδειας. Το ίδιο και οι κατασκευαστές ή οι έμποροι.

Όπως ορίζει η διάταξη που υπογράφει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ταξιμέτρων με τις ως απαιτήσεις του νόμου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ στον κατασκευαστή ή εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο ή εισαγωγέα ή διανομέα.

Για τα ταξίμετρα που είναι ήδη εγκατεστημένα σε ταξί, σε περίπτωση βρεθούν «πειραγμένα», εκτός από το μέγιστο επιτρεπόμενο και μέχρι και το διπλάσιο αυτού, επιβάλλεται στον εκμεταλλευόμενο το ταξί πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Αν αποδειχθεί πως έχει, κατά οποιοδήποτε τρόπο, «πειραχτεί» το ταξίμετρο ή τα δεδομένα του ή οι ενδείξεις που στέλλονται προς τα συνοδευτικά συστήματα, εκτός από τις άλλες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και στην περίπτωση εντοπισμού σφάλματος, πέραν του διπλασίου του μέγιστου επιτρεπόμενου.

Η παραπάνω κύρωση επιβάλλεται και σε περιπτώσεις εντοπισμού ιχνών επέμβασης στις καλωδιώσεις, στις συνδεσμολογίες και στις διατάξεις που μπορεί να επηρεάζουν την ορθή και νόμιμη λειτουργία του ταξιμέτρου.
Τα πειραγμένα ταξίμετρα θα κατάσχονται.

Αν κάποιος δεν… βάλει μυαλό και πιαστεί για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δυο χρόνια, θα του αφαιρείται η άδεια ταξί.

Κυρώσεις δεν προβλέπονται μόνο για τους ιδιοκτήτες ή τους οδηγούς ταξί αλλά και για όσους εμπορεύονται, παραχωρούν, κατασκευάζουν ή εγκαθιστούν τα «πειραγμένα» ταξίμετρα. Σε αυτούς το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και τις 20.000 ευρώ.

Αν μάλιστα πρόκειται για εξουσιοδοτημένο συνεργείο επισκευής και τοποθέτησης ταξιμέτρων, θα αφαιρείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος για έξι μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χειροπέδες σε 20 οδηγούς ταξί που είχαν “πειράξει” τα ταξίμετρα

Χειροπέδες σε 27 οδηγούς ταξί με “πειραγμένο” ταξίμετρο και ταμειακές μηχανές

Οδηγός ταξί “μπουμπούκι” με πειραγμένο ταξίμετρο

Χειροπέδες σε 32 οδηγούς ταξί

Έκλεβε με διπλή ταρίφα!

Χειροπέδες σε ταξιτζή – Έκλεβε με τηλεχειριστήριο στο ταξίμετρο

Με “πατέντα” οδηγός ταξί χρέωνε παραπάνω τους πελάτες του

11 οδηγοί ταξί με χειροπέδες – Είχαν “πειραγμένα” ταξίμετρα – Σε ποιές περιοχές δρούσαν

Χειροπέδες σε άλλους 4 ταξιτζήδες με “πειραγμένη” ταρίφα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε