Μόσχευμα ήπατος κινδύνεψε να χαθεί καθώς στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αναισθησιολόγους. Το περιστατικό επιβεβαίωσε ο Γεώργιος Τσουλφάς, δ/ντής κλινικής Μεταμοσχεύσεων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Η Μίνα Γκάγκα μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ για το πρόβλημα των αναισθησιολόγων δηλώνοντας ότι το πρόβλημα της έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι γνωστό και καταβάλλονται προσπάθειες για να λυθεί άμεσα.
Ο Γιώργος Τσουλφάς σημείωσε πως «η μεταμόσχευση είναι εξειδικευμένη» μιλώντας για το χειρουργείο που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
«Προγραμματισμένα χειρουργεία δεν γίνονται τον Αύγουστο στο Ιπποκράτειο και αυτό επηρεάζει τη ζωή των ζώντων ληπτών» πρόσθεσε ο διευθυντής κλινικής Μεταμοσχεύσεων και τόνισε πως έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια να λυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων.
«Αυτό δεν είναι ένα καινούργιο θέμα. Το γνωρίζει το υπουργείο χρόνια. Το Ιπποκράτειο λειτουργεί με 8 αναισθησιολόγους ενώ στο οργανόγραμμά του πρέπει να είναι 27, όταν οι πραγματικές ανάγκες είναι για πολύ παραπάνω» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις».
Θα γίνει κοινή λίστα μεταμοσχεύσεων
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα έκανε παρέμβαση τονίζοντας ότι έχουν προκηρυχθεί ήδη τέσσερις θέσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα: «Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, δίνουμε μεγαλύτερο επίδομα, καλύτερες εργασιακές σχέσεις. Έχουμε δώσει κίνητρα για δεύτερη ειδικότητα σε περισσότερους ειδικευόμενους».
Για τη μεταμόσχευση του ήπατος σε λήπτη στη Θεσσαλονίκη είπε ότι λόγω του ότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί αναισθησιολόγος, το μόσχευμα το έλαβε άλλος συμβατός ασθενής στο νοσοκομείο Λαϊκό.
«Πρέπει να υπάρχει μια Εθνική Λίστα για όλα τους ανθρώπους που είναι για μεταμόσχευση και να μην υπάρχει ξεχωριστή λίστα σε κάθε νοσοκομείο», επισήμανε.
Σημείωσε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η κ. Γκάγκα απάντησε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει για το μόσχευμα που είχε δωρίσει η οικογένεια ενός 27χρονου δότη από την Κύπρο.
«Δεν μπορεί να μην υπάρχει Εθνική Λίστα μεταμοσχεύσεων και να παίρνει κάποιος άλλος τη σειρά. Αυτό είναι γεγονός και αλλάζει από σήμερα», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας.