Ελλάδα

Μπορεί να καταστρέψει τον τάφο της Αμφίπολης η βροχή! – Μάχη για να μείνει άθικτο το μνημείο

Κι όμως οι επιστήμονες στην Αμφίπολη δεν προσπαθούν απλά να κρατήσου στεγνό τον τάφο, αλλά να τον σώσουν από μεγάλη καταστροφή λόγω της βροχής. Το μνημείο μπορεί να έμεινε άθικτο επί 23 αιώνες όμως είναι εξαιρετικά εύθραυστο, ειδικά από τη στιγμή που άρχισαν να απομακρύνονται οι τόνοι των χωμάτων που για τους κατασκευαστές του τάφου χρησιμοποιήθηκαν και για τη στήριξή του.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή οι επιστήμονες αφαιρώντας τα χώματα φρόντιζαν να ενισχύουν τα τοιχώματα.

Οι μακεδονικοί τάφοι είναι κατασκευασμένοι με τρόπο που θυμίζει την κατασκευή μιας καμάρας ή ακόμη και μιας πέτρινης γέφυρας. Οι αρχαίοι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν τα λεγόμενα “κλειδιά” συγκεκριμένες πέτρες δηλαδή που ουσιαστικά έμπαιναν για να συγκρατούν το υπόλοιπο οικοδόμημα και των οποίων η αφαίρεση μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την κατασκευή.

Ταυτόχρονα η κάλυψη των τάφων με τόνους χωμάτων δεν εξυπηρετούσε μόνο στην απόκρυψη του τάφου αλλά και στο “κλείδωμα” των κατασκευαστικών μερών του.Αυτό καθώς ο τάφος δεν είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο αλλά από πέτρα της περιοχής που με την πάροδο των αιώνων διαβρώνεται και δημιουργούνται κενά μεταξύ των ογκόλιθων που συνθέτουν το οικοδόμημα.

Το βάρος του χώματος δηλαδή λειτουργούσε για τη συμπίεση πολλές φορές των ογκόλιθων και την συμπλήρωση πιθανών κενών.

Κάπως έτσι η σταδιακή αφαίρεση των χωμάτων τόσο από το εσωτερικό του τάφου, όσο και από την οροφή του είναι δυνατό να αλλάξει τις ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο των αιώνων στη δομή του κτηρίου.

Οι ισορροπίες αυτές σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόσο λεπτές που αρκεί μια απλή βροχή για να τις αλλάξει με καταστροφικά αποτελέσματα.

Έτσι είναι ενδεικτικό ότι οι επιστήμονες δεν κάλυψαν μόνο εξωτερικά τον τάφο με μουσαμάδες, νάιλον και σακιά ώστε να κρατήσουν τα νερά μακρυά, αλλά φρόντισαν να μην αφαιρέσουν από το εσωτερικό το σύνολο των χωμάτων ώστε να υπάρχει και εκεί στήριξη.

Παράλληλα τοποθέτησαν μια σειρά από νέα στηρίγματα σε όλα τα σημεία τόσο για την στήριξη των πλαϊνών τοίχων όσο και για τη στήριξη των ογκόλιθων που σχηματίζουν τη θολωτή οροφή.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα χώματα που κάλυπταν ως το πάνω μέρος τον τάφο πλέον θυμίζουν σκάλα, οι ειδικοί φρόντισαν να δώσουν αυτό το σχήμα ώστε να υπάρχει στήριξη στον εσωτερικό τοίχο, τον δεύτερο μετά εκείνον της εισόδου όπου “στέκουν” οι δύο Σφίγγες.

Διαβάστε επίσης:
Η κακοκαιρία απειλεί το αρχαίο μυστικό της Αμφίπολης – Θωρακίζουν τον τάφο – ΦΩΤΟ

Αμφίπολη: μοναδικό στην Ελλάδα το Μνημείο – Μεγάλα ξένα ΜΜΕ ζητούν αποκλειστικότητα για τις αποκαλύψεις

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα