O βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ ήταν ξεκάθαροι στην πρωινή εκπομπή του Mega: Δεν μπορεί κανείς να δεσμευθεί ότι οι διαθεσιμότητες ΔΕΝ θα γίνουν απολύσεις!
O μόνος απόλυτος ότι οι διαθεσιμότητες ΔΕΝ θα γίνουν απολύσεις ήταν ο Δημήτρης Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ.
Είπε μάλιστα ότι ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος θα τεθεί σε διαθεσιμότητα παίρνοντας το 75% του μισθού του, σε ένα χρόνο ή ακόμα και νωρίτερα θα επιστρέψει στην δουλειά του.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό και προβλέπεται από το νόμο, αν περάσει ένας χρόνος, όχι μόνο ο υπάλληλος απολύεται αλλά ΔΕΝ παίρνει και αποζημίωση!
Ο Μάκης Βορίδης ήταν κάθετος. “Ο νόμος προβλέπει ότι οι ΔΕ που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα αν δεν τοποθετηθούν σε έναν χρόνο σε κάποια άλλη υπηρεσία, τότε παύει η σχέση εργασίας τους με το Δημόσιο. Αν λοιπόν καλυφθούν κάποιες ανάγκες πραγματικές, τότε έχει καλώς. Πάντως, αυτό το μέτρο οδηγεί στην διακοπή της σχέσεως εργασίας.”
Και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα απολυθεί κανείς, είπε: “Αυτή την διαβεβαίωση δεν μπορώ να την κάνω.”
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα
Οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι διοικητικών ειδικοτήτων που υπηρετούν στο δημόσιο με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου μπήκαν ήδη από χθες σε διαθεσιμότητα.
Από αυτούς οι 1.200 είναι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ 800 ακόμη είναι επίορκοι.
Ουσιαστικά πρόκειται για την … πρόβα διαθεσιμότητας δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων οι οποίοι θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει δραματικά.
Συνολικά αναμένεται μέσα στους επόμενους 13 μήνες και ως τα τέλη του 2013 να έχουν μπει στο ίδιο καθεστώς 25.000 υπάλληλοι του δημοσίου.
Οι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα δουν αυτόματη μείωση του μισθού τους κατά 25%, θα αμείβονται δηλαδή με το 75% του σημερινού τους μισθού και θα περιμένουν επί 12 μήνες να δουν εάν έχει βρεθεί νέα θέση εργασίας για ‘κείνους.
Ουσιαστικά θα … περιμένουν στο σπίτι τους την αναδιάρθρωση του δημοσίου. Όταν βγουν τα νέα οργανογράμματα των υπηρεσιών εάν προκύψουν θέσεις που πρέπει να καλυφθούν το δημόσιο θα αναζητήσει πρώτα από αυτούς τους 25.000 τους υπαλλήλους που θα τις στελεχώσουν.
Αναμένεται ωστόσο οι θέσεις να είναι κατά πολύ λιγότερες καθώς θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και θα προκύψει και νέα παράλληλή δεξαμενή υπαλλήλων με περισσότερα προσόντα απ’ αυτά που έχουν οι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
Έτσι αναμένεται να είναι πολλοί εκείνοι που 12 μήνες μετά δεν θα έχουν θέση στο δημόσιο και έτσι θα απολυθούν.Οι άνθρωποι αυτοί μάλιστα με βάση το νόμο δεν δικαιούνται καν αποζημίωση, άσχετα με τα χρόνια που έχουν υπηρετήσει.
Πόσοι; Κανείς δεν το γνωρίζει.
Παράλληλα οι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν βρεθεί νέα θέση θα πρέπει υποχρεωτικά να την αποδεχθούν.
Θα ακολουθηθούν διαδικασίες ανάλογες με την υποχρεωτική μετάταξη. Εαν ο υπάλληλος δεν αποδέχεται τη θέση, τότε αυτόματα απολύεται.
Τώρα βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες οι διευθυντές προσωπικού πρέπει να αποστείλουν τις σχετικές λίστες στο υπουργείο.
Πλέον καταργούνται αυτόματα όλες οι οργανικές, προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις των υπαλλήλων. Αυτό για να αρθεί το συνταγματικό κόλλημα για μελλοντική απόλυση.
Από το μέτρο εξαιρούνται μόνο όσοι υπηρετούν σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τη Γ.Γ. Πολιτισμού, τα νοσοκομεία και τον ΟΑΕΔ.
Δεν θα υπαχθούν στο καθεστώς αυτό όσοι ήδη υπάγονται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, όσοι έχουν σύζυγο ή παιδί με αναπηρία άνω του 67% οι πολύτεκνοι και οι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας.
Διαβάστε επίσης:
Το Μνημόνιο 3 είναι εδώ και ξεκίνησε από το Δημόσιο – Αυτόματα σε διαθεσιμότητα οι εκτός ΑΣΕΠ υπάλληλοι – “Αντάρτικο” από τους δήμους με τις λίστες
Παρέμβαση Σαμαρά από Βρυξέλλες: Κανονικά θα εκταμιευτεί η δόση “‘όταν τα βρουν με το χρέος”