Ειδικότερα, τα αιτήματα αυτά αφορούσαν:
1. Αθροιστική χορήγηση υπολοίπου αδείας ανατροφής από προηγούμενο τέκνο, μαζί με τις διευκολύνσεις για επόμενο τέκνο.
2. Χορήγηση μιας εννεάμηνης άδειας ανατροφής για κάθε τέκνο, στην περίπτωση διδύμων και πολυδύμων κυήσεων.
3. Μη αφαίρεση της εξάμηνης άδειας μητρότητας του ΟΑΕΔ από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής των πατέρων εκπαιδευτικών.
Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι για την πρώτη περίπτωση υφίστατο σε βάρος των εκπαιδευτικών διακριτική μεταχείριση σε σχέση με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, καθώς το δικαίωμα αθροιστικής χορήγησης υφίστατο για τους λοιπούς μονίμους δημοσίους υπαλλήλους.
Για τη δεύτερη περίπτωση, υπήρχαν εκ μέρους της δημόσιας διοίκησης διαφορετικές απόψεις επί των αδειών ανατροφής τέκνων πολυδύμων κυήσεων, με αποτέλεσμα άλλοι εργαζόμενοι να λαμβάνουν μια και μόνη άδεια, και άλλοι τόσες άδειες όσα και τα κυοφορούμενα τέκνα.
Για την τρίτη περίπτωση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε διατυπώσει άποψη υπέρ της μη αφαίρεσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.
Στη συνέχεια, η Αρχή ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να επιλύσει τα ανωτέρω θέματα σύμφωνα με όσα ίσχυαν και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και όσα όριζαν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις.
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε στις 12 Αυγούστου 2013 την εγκύκλιο (Φ.351.5/64/111756 /Δ1) «Καθορισμός διαδικασίας χορήγησης εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνων μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – μειωμένο ωράριο», με την οποία ρύθμιζε τα ανωτέρω θέματα ως εξής:
α) Έδωσε τη δυνατότητα στους μονίμους εκπαιδευτικούς αθροιστικής χορήγησης υπολοίπου αδείας ανατροφής από προηγούμενο τέκνο, μαζί με τις διευκολύνσεις για επόμενο τέκνο.
β) Στις περιπτώσεις διδύμων και πολυδύμων κυήσεων, υιοθέτησε την άποψη της απόφασης ΣτΕ 845/2013 για χορήγηση ενός επιπλέον τριμήνου αδείας ανατροφής για κάθε τέκνο πέραν του ενός.
γ) Στις περιπτώσεις που η μητέρα εργαζόμενη του ιδιωτικού τομέα έχει κάνει χρήση της εξάμηνης άδειας προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ, χορήγησε στον πατέρα εκπαιδευτικό πλήρη εννεάμηνη άδεια ανατροφής.
Τέλος, το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας σε αίτημα του Συνηγόρου, ενημέρωσε ότι προωθείται εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 48-54 του ν. 4075/2012 περί χορήγησης τετράμηνης άδειας ανατροφής άνευ αποδοχών σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνήγορος του Πολίτη σε Στουρνάρα: Ορίστε όριο για κατασχέσεις σε ενοίκια
Ουκρανές μπορούν να δουλέψουν στη χώρα μας ως αποκλειστικές, αποφάσισε ο Σύνήγορος του Πολίτη
Προτάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας από το Συνήγορο του Πολίτη