Ελλάδα

Οι 17 παράδεισοι της Αττικής για όσους δεν πάνε διακοπές

Ταξιδιωτικοί προορισμοί στην ... Αθήνα, χωρίς διόδια. Ένας μικρός οδηγός απόλαυσης σε μικρές οάσεις δροσιάς στην Αττική.

Λίμνες, κήποι, μοναστήρια, κάστρα, πύργοι, αρχαιολογικοί χώροι, περίπατοι στο δάσος, σπηλιές…. Εικόνες διακοπών σε μια πόλη έρημη. Δεκαεπτά προτάσεις και προορισμοί εντός λεκανοπεδίου για όσους μένουν το καλοκαίρι στην Αθήνα. Ένας μικρός οδηγός απόλαυσης σε μικρές οάσεις δροσιάς από το κέντρο της Αθήνας έως τις άκρες της Αττικής, δίνοντας μια μικρή γεύση διακοπών και μετατρέποντας το “δαίμονα” της Αττικής, τα άγχη της μεγαλούπολης, την κίνηση και τη ρουτίνα σε κοντινές αποδράσεις.

Νομισματικό Μουσείο: Ο κήπος των “Μουσών”

Συστάδες θάμνων και λουλουδιών, αγάλματα δουλεμένα στον πηλό, ένας κρυμμένος κήπος και ένα μουσείο στην οδό Πανεπιστημίου. Ο κήπος του Νομισματικού Μουσείου, μια μικρή πράσινη όαση στο κέντρο της Αθήνας, στη σκιά του μεγάρου Τσίλερ θυμίζει κάτι από την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας. Το Ιλίου Μέλαθρον, η οικία του Σλίμαν χτισμένη από τον Τσίλερ, στεγάζει σήμερα το Νομισματικό Μουσείο. Στο Μουσείο θα βρείτε πάνω από 600.000 νομίσματα, από τον αρχαίο κόσμο, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το Βυζάντιο, τη Δύση στη διάρκεια του Μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους. Κάθε Πέμπτη στις 21:00 το βράδυ διοργανώνονται στο καφενείο βραδιές τζαζ με τους “Plus1”.

Κάθε Τρίτη στις 12 το μεσημέρι μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στο Νομισματικό Μουσείο καθώς ένα διαφορετικό θέμα σας περιμένει κάθε φορά. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 9:00-23:00, Kυριακή: 9:00-15:00

Πώς θα πάτε: Θα το βρείτε στην οδό Πανεπιστημίου 12, κοντά στο μετρό του Συντάγματος.

Αναφιώτικα: Μια ανάρμοστη γειτνίαση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης

Στα χρόνια του Όθωνα, οι περισσότεροι κάτοικοι της Ανάφης εγκατέλειψαν το νησί για να εργαστούν ως κτίστες στην ανοικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας. Μαρμαράδες και πελεκητές της πέτρας, οι Αναφιώτες μετανάστες δημιούργησαν σινάφια (ομάδες μαστόρων) και στη δεκαετία του 1860 εγκαθίσταται αρχικά στο προάστιο των Αθηνών (τα σημερινά Εξάρχεια). Δύο επώνυμοι οικοδόμοι από την Ανάφη, ο Γιώργος Δαμίγος και ο Μάρκος Σιγάλας, χτίζουν γρήγορα και παράνομα τα πρώτα σπίτια στη βορειοανατολική πλαγιά του Βράχου της Ακρόπολης. Αργότερα θα τους ακολουθήσουν και άλλοι συμπατριώτες τους και εκμεταλλευόμενοι κάθε κοίλωμα και κάθε προεξοχή, όπως πολύ καλά γνώριζαν από την γεωμορφολογία του νησιού τους, δημιούργησαν, στα τέλη του 19ου αιώνα παρά τις απαγορευτικές διατάξεις της τότε κυβέρνησης, τα Αναφιώτικα, έναν αυθαίρετο οικισμό, μια χούφτα από κυκλαδίτικα σπίτια στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Πώς θα πάτε: Ένας όμορφος και “άγνωστος” περίπατος που θα σας οδηγήσει στα Αναφιώτικα ξεκινά από το θερινό “Σινέ Θησείο” όπου απέναντι θα βρείτε ένα βατό χωματόδρομο που μέσα σε 25-20λεπτά στις απολήξεις της Ακρόπολης θα σας οδηγήσει στον οικισμό.

Εθνικός Κήπος

Ένα δροσερό καταφύγιο, λουλούδια πολλά είδη πουλιών, δύο λίμνες με πάπιες, ένας μικρός ζωολογικός κήπος, μία παιδική χαρά και ένα καφέ ονόματι “ο Κήπος” κοντά στην οδό Ηρώδου Αττικού. Αυτός ο Εθνικός Κήπος. Πασίγνωστος, αλλά και τόσο άγνωστος. Από μόνος του ο Κήπος αποτελεί ένα βοτανολογικό μουσείο για όποιον διαβάζει τις ταμπέλες που είναι στερεωμένες στα δέντρα και ένα αρχαιολογικό μουσείο με τα διάσπαρτα αρχαία μέλη. Τις πρώτες 10 μέρες του Αυγούστου, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την έκθεση της Βάνας Ξένου “Η ψυχή του τόπου”, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούνη, προσφέροντας ένα “στοχαστικό περίπατο” στους επισκέπτες του Κήπου.

Πώς θα πάτε: Πίσω από την Βουλή θα βρείτε τον Εθνικό κήπο ο οποίος είναι ανοικτός στο κοινό όλη την μέρα.

Μονή Καισαριανής

Πλατάνια, πεύκα κυπαρίσσια παρέα με το τρεχούμενο νερό. Μια κρήνη και περίπατοι στα μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος. Όλα, δύο βήματα από την Αθήνα, στις υπώρειες του Υμηττού, στο μοναστήρι της Καισαριανής. Χτισμένο πάνω στα ερείπια βασιλικής του 6ου αιώνα, το σημερινό Καθολικό του οικοδομήθηκε τον ύστερο 11ο αιώνα. Στον κεντρικό δρόμο, θα βρείτε το καφενείο μέσα στη δροσιά.

Πώς θα πάτε: Ένας από τους δρόμους που οδηγούν στη Μονή Καισαριανής περνά μέσα από την περιοχή του Παπάγου και ακολουθώντας πορεία προς το βουνό θα βρεθείτε στην Μονή.

Η πλατεία του Παλιού Βυρσοδεψείου

Ένα παλιό αποκατεστημένο βυρσοδεψείο, ένα καφέ κι ένας κινηματογράφος. Στο Δήμο του Ρέντη. Μηχανήματα δείγματα βιομηχανικού εξοπλισμού των αρχών του προηγούμενου αιώνα, στολίζουν την πλατεία σε διάφορα σημεία. Η εικόνα συμπληρώνεται από ένα εστιατόριο στην απέναντι πλευρά, με γεύσεις από τις χαμένες πατρίδες.

Πώς θα πάτε: Κατεβαίνοντας την Πειραιώς, αριστερά στα φανάρια του “Σχολείου” της Ειρήνης Παππά, θα βρείτε την οδό Φλέμιγκ, και έπειτα από 200 περίπου μέτρα στα αριστερά θα βρείτε έναν πεζόδρομο, από όπου με τα πόδια θα βγείτε στην πλατεία του Παλιού Βυρσοδεψείου.

Δαφνί

Στα ερείπια του Δαφναίου Απόλλωνα, στις παρυφές του άλσους Χαϊδαρίου, το οχυρωμένο μοναστήρι του Δαφνιού στέκεται όρθιο από τον 11ο αιώνα. Από το 1990 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Από το 1883 έως το 1885 στο μοναστήρι στεγάστηκε το Δημόσιο Ψυχιατρείο. Μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος ξεκινούν έξω από το μοναστήρι. Επίσης θα βρείτε παιδότοπο και χώρο εστίασης

Πώς θα πάτε: Την Μονή θα τη βρείτε στο Χαϊδάρι, νότια της λεωφόρου Αθηνών στο ομώνυμο δάσος και κοντά στην Ιερά Οδό που οδηγεί στην Ελευσίνα.

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Από τον Ιούλιο του 2004 που άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης σε ένα παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη, φιλοξενεί τη συλλογή με έργα ισλαμικής τέχνης του εθνικού ευεργέτη Αντωνίου Μπενάκη. Το νεοκλασικό κτίριο περιλαμβάνει περίπου 10 χιλιάδες αντικείμενα, από τον 7ο έως τον 19ο αιώνα και θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές συλλογές Ισλαμικής Τέχνης του κόσμου. Στο υπόγειο του κτιρίου βρίσκεται τμήμα του αρχαίου προτειχίσματος που κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Το μπαρ στον τελευταίο όροφο προσφέρει θέα σ’ όλη την αρχαιολογική περιοχή, από την Ακρόπολη και το Θησείο δεξιά ως τον Κεραμεικό. Το μουσείο είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη ως τις 9μ.μ. Τις υπόλοιπες ημέρες κλείνει στις 3μ.μ.

Πώς θα πάτε: Το Μουσείο Μπενάκη-Ισλαμικής Τέχνης θα το βρείτε στην οδό Ασωμάτων 22, στον Κεραμεικό

Λίμνη Μπελέτσι: Η κρυμμένη λίμνη της Πάρνηθας

Μονοπάτια για πεζοπορία, μια δασική περιοχή με βελανιδιές, πεύκα και πλατάνια, πλούσια βλάστηση από κούμαρα, μυρτιές, πουρνάρια, καταφύγιο για πολλά πουλιά, ξύλινα τραπεζάκια για πικ-νικ, γεφυράκια και ο γύρος της λίμνης δίνει το αίσθημα της απόδρασης. Στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας η τεχνητή λίμνη Μπελέτσι, η “Κιθάρα”, όπως αλλιώς ονομάζεται λόγω του σχήματός της έχει συνολική επιφάνεια γύρω στα 5 στρέμματα και το μέγιστο βάθος της δεν ξεπερνά τα 5μέτρα. Ο χώρος αποτελεί προστατευόμενο υδροβιότοπο και δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση. Εδώ θα βρείτε αθλητικές εγκαταστάσεις, μια παιδική χαρά ένα ανακαινισμένο εκκλησάκι και κοντά στην λίμνη μπορείτε να καθίσετε στις ταβέρνες της περιοχής που προσφέρουν ψητά.

Πώς θα πάτε: Για να φτάσετε στη λίμνη θα περάσετε τη Βαρυμπόμπη, θα φτάσετε στο Κατσιμίδι και θα κινηθείτε προς Ιπποκράτειο Πολιτεία. Διασχίζοντας το οροπέδιο της Αγίας Τριάδας θα ανηφορίσετε την οδό Κίρκης και θα εμφανιστεί μπροστά σας η λίμνη.

Αρχαιολογικός Χώρος Βραυρώνας: Η Στοά της Αρτέμιδας

Στα ανατολικά παράλια της Αττικής, στη Βραυρώνα, σε μια μικρή κοιλάδα που απλώνεται ανάμεσα από χαμηλούς λόφους και τη θάλασσα, ανάμεσα στον Ερασίνο, ένα χείμαρρο που ακόμα και σήμερα την διαρρέει, βρισκόταν ένα από τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά. Εδώ λατρεύονταν η Βραυρωνία Άρτεμις και η Ιφιγένεια, θεές του τοκετού και των παιδιών, προστάτιδες της γονιμότητας και της ευτοκίας των γυναικών. Στο χώρο του ιερού σώζονται αναστηλωμένα τμήματα από μια στοά, τα ερείπια του ναού, καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Οι εργασίες ανακαίνισης και η επανέκθεση των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο καιρό. Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από το ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, τον προϊστορικό οικισμό της Βραυρώνος, αλλά και επιλεγμένα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Η έκθεση καλύπτει τις περιόδους από την Πρώιμη Χαλκοκρατία έως τη Ρωμαϊκή εποχή. Ανάμεσα στα εκθέματα, σημαντικότερο θεωρείται το σύνολο των γλυπτών από το ιερό της Αρτέμιδος.

Πώς θα πάτε: Από την έξοδο της Αττικής οδού προς Μαρκόπουλο ακολουθείτε τις πινακίδες για Πόρτο Ράφτη και Αρχαία Βραυρώνα και μετά από περίπου 3χλμ στρίβετε αριστερά. Έπειτα από 2χλμ θα δείτε την παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία και λίγα χιλιόμετρα μετά θα βρείτε την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου

Ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής. Το συγκρότημα της Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου, μέσα σε μια έκταση 245 στρεμμάτων, το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο στοχεύει στην επαναχρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (ΓΕΜΛ), για τη δημιουργία ενός πόλου ανάπτυξης που θα συγκεντρώνει ερευνητικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Από το 1992 ο χώρος έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο το έχει μετατρέψει σε Τεχνολογικό Πάρκο.

Θα ξεχωρίσετε τα κτίρια του μηχανουργείου, των πλυντηρίων του μεταλλεύματος, το ψηλό κτίριο του παλιού ηλεκτρικού σταθμού με τους κινητήρες του 1908, το χημείο και δίπλα τα παλιά γραφεία. Στη βίλα του Σερπιέρι, του περιώνυμου ιδιοκτήτη της Γαλλικής Εταιρείας, στεγάζονται τα γραφεία του Πολυτεχνείου. Στον χώρο υπάρχει επίσης μουσείο κεραμικής με έργα του Βαλσαμάκη και παιδικό μουσείο.

Πώς θα πάτε: Θα το βρείτε μέσα στην πόλη του Λαυρίου

Το Χάος στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Ένα εντυπωσιακό χάσμα με κάθετα βράχια με βάθος 55μέτρα και διάμετρο 120 που θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από την κατάπτωση της οροφής ενός σπηλαίου. Μέσα στον Εθνικό Δρυμό, πολύ κοντά στο χωριό Καμάριζα βρίσκεται το Χάος. Στην αρχαιότητα, όλη η κοιλάδα ήταν ένα εργοτάξιο με εργαστήρια, κατοικίες, ιερά, πλυντήρια και δεξαμενές νερού.

Ο χώρος είναι περιφραγμένος και αν αποφασίσετε να πλησιάσετε, περνώντας το συρματόπλεγμα, για να το χαζέψετε από πιο κοντά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Οδηγώντας μέσα στον Δρυμό, μετά το Χάος, θα βρεθείτε σύντομα στη θέση Αγία Τριάδα ή Σούριζα και θα δείτε την πινακίδα προς το αρχαίο μεταλλευτικό εργαστήριο και τον πυρήνα του Δρυμού.

Πώς θα πάτε: Για να βρεθείτε στο Χάος θα στρίψετε από τον κεντρικό δρόμο μέσα στο Λαύριο, στην πινακίδα προς Άγιο Κωνσταντίνο, στο πλάι του Τεχνολογικού Πάρκου. Τέσσερα χιλιόμετρα μετά, μπαίνοντας στο χωριό θα βρείτε την πινακίδα αριστερά προς Χάος και Αγία Τριάδα. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου μπαίνετε στο πευκοδάσος με τον χώρο αναψυχής, όπου μπροστά βρίσκεται το Χάος.

Το Κάστρο των Αιγοσθενών

Η αρχαία πόλη των Μεγαρέων, τα Αιγόσθενα, στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριό Πόρτο Γερμενό σε χαμηλό λόφο 450μ. από τη θάλασσα, δεσπόζει το φρούριο των Αιγοσθένων στον ανατολικό μυχό του Κορινθιακού κόλπου, ένα από τα καλύτερα διατηρούμενα αρχαία κάστρα. Η στρατηγική θέση των Αιγοσθενών έγινε αιτία να τα διεκδικήσουν από τους Μεγαρείς οι Βοιωτοί και οι Αθηναίοι. Τον 4ο αιώνα π.Χ. στα Αιγόσθενα έγιναν μεγάλα οχυρωματικά έργα με την βοήθεια των Αθηναίων για την αντιμετώπιση του Βοιωτικού κινδύνου, επειδή τότε οι Μεγαρείς είχαν συμμαχήσει με την Αθήνα. Τα τείχη σώζονται σήμερα σε καλή κατάσταση. Η ακριβής χρονολόγηση κατασκευής του φρουρίου κυμαίνεται ανάμεσα στον πρώιμο 4ο έως τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ. Στην ακρόπολη του κάστρου θα δείτε και το ξωκλήσι της Αγίας Άννας με τα περίφημα ψηφιδωτά.

Πώς θα πάτε: Από το δρόμο που ενώνει τα Βίλια με το Πόρτο Γερμενό θα οδηγήσετε σε 450μ. χωμάτινου δρόμου για να βρεθείτε στο Κάστρο, στην είσοδο του οικισμού.

Κιθαιρώνας: Ανάβαση στο βουνό των μύθων

Ο μυθικός Κιθαιρώνας, ο μυθικός βασιλιάς των Πλαταιών, ένας πευκόφυτος ορεινός όγκος μεταξύ του όρους Πατέρα, των Γερανείων ορέων και της Πάρνηθας στα σύνορα της Αττικής με την Βοιωτία, έχει όλα τα προνόμια ενός βουνού προσφέροντας μαγευτικές διαδρομές. Με αφετηρία την πλατεία των Βιλίων και το ναό βυζαντινού ρυθμού της Μεταμορφώσεως, έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ βρίσκεστε μιαν ανάσα από την κορυφή του Κιθαιρώνα. Βγαίνοντας από τα Βίλια και δύο χλμ. έξω από το χωριό, η ταμπέλα δείχνει για την κορυφή του Κιθαιρώνα και μετά από 9,5χλμ. οδήγησης μέσα από πεύκα και έλατα φτάνετε στη θέση Πέταλο σε ύψος 1.090μ. και στο καταφύγιο “Βαγγέλης Τσάκος” του ΕΟΣ Ελευσίνας. Συνεχίζοντας μέσα από ήπιες στροφές, φτάνετε στην κορυφή του βουνού και στις ερειπωμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα 1.400 υψόμετρο. Από αυτό το σημείο έχει υπέροχη θέα στον Κορινθιακό, την Αττική, τη Βοιωτία ,την αποξηραμένη Λίμνη της Κωπαΐδας και το Πόρτο Γερμενό.

Πώς να πάτε: Από την λεωφόρο Καβάλας και στο ύψος της γέφυρας της Ελευσίνας θα στρίψετε δεξιά στη διασταύρωση προς Βίλια. Από την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών και δύο χιλιόμετρα μετά την Οινόη, στη διασταύρωση στρίβετε αριστερά.

Η σπηλιά του Νταβέλη: Το «Σπήλαιο των αγνών και αναμάρτητων»

Στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης, σε υψόμετρο 720μ., βρίσκεται το “Σπήλαιο των Αμώμων”, δηλαδή των αγνών και αναμάρτητων ” η μυστηριακή Σπηλιά του Νταβέλη”. Το σπήλαιο έχει διαστάσεις περίπου 45×62 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1935. Εδώ φημολογείται ότι ο περιβόητος λήσταρχος Νταβέλης στα μέσα του περασμένου αιώνα είχε ανακαλύψει υπόγεια περάσματα στη σπηλιά, που οδηγούσαν στην Αθήνα, αλλά και άλλες φυσικές και μη δυνάμεις.

Η θεωρία της “κούφιας Γης”, περάσματα που οδηγούν στα ενδότερα του βουνού και λίγο αργότερα σα να μην υπήρξαν ποτέ, μια ισχυρή μυρωδιά από όζον στην είσοδο του σπηλαίου, καθώς και αναφορές από κατοίκους της περιοχής για “παράξενα φώτα” στον ουρανό, μικρά ανθρωποειδή , παράξενους ήχους, φαντάσματα δίνουν τα απαραίτητα για ιστορίες και μύθους.

Πώς θα πάτε: Ανεβαίνοντας την λεωφόρο Πεντέλης θα στρίψετε αριστερά στα φανάρια προς Ν. Πεντέλη και ανηφορίζοντας προς την κορυφή του βουνού και τις κεραίες θα βρείτε χωματόδρομο που οδηγεί στην σπηλιά.

Λίμνη Μαραθώνα: Το φράγμα και η λίμνη

Ήταν το 1929 όταν η αμερικανική εταιρεία Ούλεν κατασκεύασε το φράγμα ύψους 54μ. και μήκος στέψης 285μ. επενδυμένο με πεντελικό μάρμαρο στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα στον Μαραθώνα, γεγονός που αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία. Από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959 η λίμνη με χωρητικότητα 41εκατ. κυβικά και επιφάνεια που καλύπτει 2980στρέμματα, αποτελούσε το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας. Παρά τα καρβουνιασμένα πεύκα και το καμένο τοπίο της τελευταίας μεγάλης πυρκαγιάς, η θέα της λίμνης με το πράσινο στους λόφους προσφέρει ηρεμία με το καφέ δίπλα στην λίμνη, καθώς και την γνωστή για τα κρεατικά της ταβέρνα “Argentina” στο χωριό Καλέτζι. Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στη λίμνη με μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα και την περιοχή του Μαραθώνα με το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και το ευρωπαϊκό Μουσείο Ψωμιού στον Βαρνάβα.

Πώς θα πάτε: Το φράγμα απέχει 30χλμ από την Αθήνα και θα το προσεγγίσετε μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος.

Μονή Κλειστών Χασιάς: Η Μονή στο φαράγγι

Στην όχθη του φαραγγιού, σε μια εκπληκτική θέση φυσικής ομορφιάς το Μοναστήρι της Παναγίας Κλειστών, στα Βόρεια της Φυλής θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι της Αττικής καθώς η ιστορία του ξεκινάει από τον 12ο αιώνα. Το παλιό μοναστήρι της Παναγιάς των Κλειστών διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η αρχαιότητα του μοναστηριού επικυρώνεται από τις παλιές τοιχογραφίες του καθολικού και από τις χρονολογίες στον νάρθηκα, στο ιερό και αλλού. Το Μοναστήρι της Παναγίας Κλειστών γιορτάζει πανηγυρικά κάθε Δεκαπενταύγουστο. Η μονή παραμένει κλειστή από τις 12:00 έως τις 15:30. Τηλ.210 2411314

Πώς θα πάτε: Την Μονή θα τη βρείτε 3,5χλμ από τη Χασιά στη δυτική όχθη του φαραγγιού Γιαννούλας της Πάρνηθας, κοντά στο αρχαίο φρούριο, μέσα σε φαράγγι.

Κάστρο Φυλής: Με θέα την…Αθήνα

Το πιο γνωστό και το ωραιότερο κάστρο της Πάρνηθας, το “Κάστρο της Φυλής” στην Δυτική Πάρνηθα. Στη θέση “Βουνό Φυλής” που βρίσκεται βόρεια του κάστρου αυτού υπήρχε παλιότερο κάστρο, ίχνη του οποίου δεν σώζονται σήμερα. Η θέση του φρουρίου δεν είναι τυχαία αφού ήλεγχε το δρόμο που ένωνε την Αττική με τη Βοιωτία. Από το κάστρο ξεκίνησε η αντίσταση κατά του Πεισίστρατου τον 6ο π.Χ. αιώνα και αυτό κυρίευσε ο Θρασύβουλος με 70 στρατιώτες και ανέτρεψε το καθεστώς των τριάκοντα τυράννων των Αθηνών το 403 π.Χ. Το φρούριο αυτό λόγω της ακατάλληλης θέσης του εγκαταλείφθηκε και τον 4ο π.Χ. αιώνα κτίστηκε το νέο φρούριο Φυλής που σήμερα γνωρίζουμε, το οποίο βρίσκεται σε καίρια θέση και παρουσιάζει εξαιρετική θέα. Σταθείτε στον περίβολο του Φρουρίου και απολαύστε τη θέα προς το Λεκανοπέδιο.

Πώς θα πάτε: Από την Φυλή ακολουθείτε το δρόμο προς την Μονή Κλειστών προσπερνάτε την παράκαμψη που βγάζει στο μοναστήρι και συνεχίζετε στον κεντρικό δρόμο. Επτά χιλιόμετρα ανηφορικού δρόμου με θέα στο Λεκανοπέδιο θα δείτε την ταμπέλα που οδηγεί στο Κάστρο. Ύστερα από 550μ. βατού χωματόδρομου θα φτάσετε στον περίβολο του Κάστρου.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αποσφραγίστηκε το σπίτι της Κυριακής Γρίβα δέκα μήνες μετά τη δολοφονία της - «Όπου κοιτάξεις είναι θλίψη», λυγίζει ο πατέρας της
Ο πατέρας της Κυριακής βρήκε το σπίτι του παιδιού του όπως ακριβώς το είχε αφήσει η ίδια λίγα λεπτά πριν δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τον πρώην σύντροφό της
Κυριακή Γρίβα: Αποσφραγίστηκε το σπίτι της δέκα μήνες μετά τη δολοφονία της – «Όπου κοιτάξεις είναι θλίψη», λυγίζει ο πατέρας της