Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Οι Έλληνες του Κατάρ μιλούν στο Newsit – “Υπάρχει πανικός, ήταν όλοι τρομοκρατημένοι”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των Ελλήνων που ζουν μόνιμα στο Κατάρ, έπειτα από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, της Υεμένης και των Μαλδίβων να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα και να κλείσουν τα σύνορά τους.

Επικοινωνήσαμε με την Μαρία Καραθάνου που ζει μαζί με τον σύζυγό της και τα δυο παιδιά τους στο Κατάρ τα τελευταία εννιά χρόνια.

“Φυσικά και τρομοκρατηθήκαμε με αυτό που συνέβη. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα καθώς έχουν αποκλειστεί οι πτήσεις από σήμερα το πρωί. Μάνο με την εταιρεία του Κατάρ μπορούμε. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2014 όταν είχαμε βιώσει ακόμη έναν διπλωματικό αποκλεισμό”, είπε η κυρία Καραθάνου στο Newsit.gr.

“Πήγαμε και εμείς στα σούπερ-μάρκετ για να πάρουμε τα απαραίτητα. Οι εικόνες που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ είναι αληθινές έχει γίνει ένας πανικός εδώ. Ήταν όλοι τρομοκρατημένοι. Θεωρώ βέβαια ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και παραμένουμε ψύχραιμοι. Το βασικότερο πρόβλημα των Ελλήνων είναι πως έχουν ακυρωθεί πτήσεις και δεν μπορούμε να πετάξουμε παρά μόνο με την αεροπορική εταιρεία που διαθέτει το Κατάρ”,πρόσθεσε.

Όταν την ρωτήσαμε αν σκέφτεται να γυρίσει στην Ελλάδα μαζί με την οικογένεια της μας απάντησε αρνητικά. “Ο μόνος λόγος για να γυρίσουμε στην Ελλάδα είναι για διακοπές και θα το κάνουμε σε δυο εβδομάδες που κλείνουν τα σχολεία. Από εκεί και πέρα θα δούμε”, ανέφερε. “Οι Έλληνες που είναι πιο λίγο καιρό εδώ είναι περισσότερο φοβισμένοι. Το άγχος πάντως υπάρχει είναι ένα κράτος που δεν υπάρχει δημοκρατία. Καλώς ή κακώς ο φόβος υπάρχει. Για να φύγεις από εδώ και να πας σε άλλη αραβική χώρα πρέπει να κάνεις μεγάλη πορεία”, σημείωσε.

Από την πλευρά της η Βασιλική Χίνη, μοριακή βιολόγος που ζει μαζί με τον σύζυγο της τα τελευταία εννιά χρόνια, παραμείνει ψύχραιμη και παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις.

“Μας επηρεάζει αυτή η κατάσταση αλλά ζήσαμε κάτι αντίστοιχο το 2014. Τότε βέβαια δεν είχαμε τον αεροπορικό αποκλεισμό. Υπάρχει ένας πανικός που δεν έχει λογική αυτές τις ώρες. Εγώ πήρα κοτόπουλο και φρέσκο γάλα. Υπάρχουν κι άλλοι προμηθευτές που μπορούν να καλύψουν το κενό. Εγώ πήγα να πάρω πράγματα από το σουπερμάρκετ. Οι Έλληνες πήγαν στα σουπερμάρκετ ειδικά όσοι έχουν παιδάκια. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Μπορεί να λυθεί σε λίγους μήνες μπορεί να λυθεί σε περισσότερο διάστημα. .”, τόνισε χαρακτηριστικά η μοριακή βιολόγος στο Newsit.gr.

“Αν είναι να φύγουμε από το Κατάρ, θα πάμε σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα. Η κατάσταση εδώ είναι ασταθής και μπορεί μα χρειαστεί να φύγουμε. Ίσως τώρα να έχουμε έναν λόγο παραπάνω να φύγουμε. Μπορεί να πάμε σε οποιαδήποτε χώρα. Εξαρτάται οπωσδήποτε και από τις επαγγελματικές ευκαιρίες. Προσωπικά δεν θα επέλεγα να μείνω κάπου μόνο για συναισθηματικούς λόγους”, είπε.

Τόνισε ακόμη πως θα ήταν ωραία αν έβρισκε καλή δουλειά στην Ελλάδα αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. “Το ξέρουμε πως στην Ελλάδα είναι δύσκολη η κατάσταση. Πρέπει όμως να είμαστε ψύχραιμοι γιατί οι κινήσεις πανικού δεν βοηθούν. Οι Έλληνες δεν έχουν φύγει από το Κατάρ, παρά την αναστάτωση”, σημείωσε η Βασιλική Χίνη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε