Τρίτη, 27 Αυγ.
29oC Αθήνα

Όλα όσα περιμένει η Ελλάδα από την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα

Όλα όσα περιμένει η Ελλάδα από την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα

 Δύο μήνες ακριβώς πριν κλείσει τα 71 του χρόνια, είναι γεννημένος στις 18 Σεπτεμβρίου 1942, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισκέπτεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και απαγόρευσης συγκεντρώσεων την Αθήνα με φόντο τις έντονες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και των Ελλήνων εργαζομένων ιδίως του δημοσίου τομέα στην παρούσα φάση και τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Στόχος της επίσκεψης του «κάιζερ», αφενός να ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση στο δύσκολο δρόμο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και αφετέρου να «ανοίξει» η συζήτηση, ανεπίσημα σε πρώτη φάση, για το ενδεχόμενο νέου μνημονίου και νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Η επίσκεψη Σόιμπλε θα έχει ευχάριστα νέα στο σκέλος της ανάπτυξης, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνουν ανακοινώσεις για τη δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, το κεφάλαιο του οποίου θα ανέλθει σε 500 εκατομμύρια ευρώ φιλοδοξώντας να καλύψει την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Οι πόροι του νέου Ταμείου σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα προέρχονται από:

– Το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ).

– Διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

– Τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα, KfW, η οποία μάλιστα θα βάλει τα πρώτα 100 εκατομμύρια ευρώ.

– Ιδιωτικούς φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα πληροφορίες ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Ταμείο έχουν εκδηλώσει τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, ενώ σε επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται ο ΣΕΒ και η ΄Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ). Το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκά σε συμμετοχές επίσης και από funds άλλων χωρών της Ευρωζώνης και εκτός αυτής, όπως από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Όσον αφορά τα «δυσάρεστα» της επίσκεψης όλα δείχνουν ότι αντικειμενικά το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει, κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να ειπωθεί δημόσια και επίσημα παραμονές μάλιστα των γερμανικών εκλογών στις οποίες εντάσσεται η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Γι΄ αυτό το λόγο η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να πει ανοιχτά «τι μέλει γενέσθαι» ωστόσο οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν προθέσεις εκατέρωθεν, καθώς το «χρηματοδοτικό κενό» υπολογίζεται μεταξύ 15-18 δισ. ευρώ, από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 μέχρι και το 2016 και για να καλυφθεί θα χρειαστεί επιπλέον δανειακή βοήθεια, η οποία ενδεχομένως θα πρέπει να υποβοηθηθεί από «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές, αναμένεται ο εξονυχιστικός έλεγχος από την τρόικα, που θα οδηγήσει πιθανότατα και στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων για το διάστημα 2015-16 και ενδεχομένως για το 2013 και το 2014 γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέο μνημόνιο και νέα δανειακή σύμβαση, για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι και το 2016.

Πρόγραμμα του Β. Σόιμπλε

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μιλήσει στις 12 το μεσημέρι σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου προς τιμήν το. στο ξενοδοχείο Χίλτον. Θα μιλήσουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζιδάκης, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση με έλληνες επιχειρηματίες όπως έγινε με την επίσκεψη Μέρκελ τον Οκτώβριο του 2012.

Ο κ. Σόιμπλε στις 2 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 4 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα, όπου θα γίνουν κοινές δηλώσεις, με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας να παίρνουν τέλος στις 8 το βράδυ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν θα κουνιέται φύλλο την Πέμπτη στο κέντρο – Απαγόρευση και συναθροίσεων λόγω Σόιμπλε

13 δισεκατομμύρια … φέρνει ο Σόιμπλε στην Αθήνα

«Όργιο» παραφιλολογίας γύρω από την συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Σόιμπλε. Όλη η αλήθεια

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε