Κυριακή, 24 Νοε.
12oC Αθήνα

Ομολογία ελβετού καθηγητή οικονομικών: «Και η Γερμανία θα κατέρρεε με τέτοια επιτόκια»

Ομολογία ελβετού καθηγητή οικονομικών: «Και η Γερμανία θα κατέρρεε με τέτοια επιτόκια»

Σκληρή επίθεση στην πολιτική που εφαρμόζει η Ευρώπη σχετικά με το “ελληνικό πρόγραμμα” λιτότητας αλλά και τους οίκους αξιολόγησης εξαπέλυσε ο καθηγητής Οικονομικών Μάνφρεντ Γκέρτνερ.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Οικονομικών Μάνφρεντ Γκέρτνερ, οι εταιρείες αξιολόγησης είναι συνυπεύθυνες για την παρ΄ολίγον χρεοκοπία χωρών της ευρωζώνης.
Το 2012 ο καθηγητής Μάνφρεντ Γκέρτνερ και ο συνάδελφός του Μπιορν Γκρίσμπαχ δημοσίευσαν μία κοινή μελέτη, στην οποία κατηγορούν τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης (Standard & Poorʼs, Moodyʼs, Fitch) για λανθασμένους χειρισμούς στην περίοδο της κρίσης, οι οποίοι επιτάχυναν την πορεία των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης προς την οικονομική καταστροφή.
«Το ερώτημα που θέσαμε ήταν το εξής: μήπως οι αδικαιολόγητες υποβαθμίσεις ανάγκασαν την Ελλάδα να συρθεί στο κούρεμα του χρέους; Αντί να λάβουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό, μας λένε όλο αυταρέσκεια ότι ουσιαστικά κατάφεραν να προβλέψουν το ελληνικό κούρεμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν έχουν καταλάβει ούτε το ερώτημά μας, αλλά ούτε και την ουσία του προβλήματος» τονίζει ο ελβετός ερευνητής.
Η «εν δήμω» αντιπαράθεση συνεχίζεται, καθώς ο καθηγητής Γκέρτνερ έχει κατηγορήσει δημοσίως τον Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής στην Standard & Poorʼs, ότι «ψεύδεται» και «δεν αντιλαμβάνεται στοιχειώδεις συσχετισμούς της οικονομίας». Σε ερώτηση της Deutsche Welle, η Standard & Poorʼs δεν θέλησε να σχολιάσει τις σχετικές αιτιάσεις. Πάντως σε πρόσφατο άρθρο του στη γερμανική οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο Μόριτς Κρέμερ απορρίπτει τις αιτιάσεις περί «αυτό-εκπληρούμενης προφητείας» και κατηγορεί τον Μάνφρεντ Γκέρτνερ ότι ουσιαστικά συγχέει τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Ο ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Ζανκτ Γκάλεν επιμένει και παραθέτει μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας: «Πολλοί επισημαίνουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα ήταν δικαιολογημένη μία υποβάθμιση κατά μία ή δύο βαθμίδες. Αντί γι αυτό, οι χώρες αυτές κατρακύλησαν οκτώ, εννέα, έντεκα βαθμίδες. Αποτέλεσμα: επιτόκια δανεισμού, στα οποία ούτε καν η Γερμανία και η Ελβετία δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Είναι βέβαιο ότι αν η Γερμανία είχε να αντιμετωπίσει επιτόκια δανεισμού γύρω στο 23-25% θα πήγαινε για κούρεμα χρέους» δηλώνει ο καθηγητής Γκέρτνερ.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:
Πρωτοφανής επίθεση από τον Γερμανικό τύπο σε Σόιμπλε και τρόικα: Ο ”χριστιανός” Σόιμπλε δεν βλέπει τους Έλληνες να πεθαίνουν φτωχοί;


Επισήμως 30.800 ευρώ τον μήνα θα παίρνει ο Γιούνκερ


Wall Street Journal: “Ζητήστε συγγνώμη από την Ελλάδα κυρία Λαγκάρντ! – Ήθελαν με τη βία να επιβάλουν μέτρα για να κλείσει “τρύπα” που δεν υπήρχε”


Αυτό είναι το ντέρμπι που θα κρίνει το μέλλον του ευρώ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε