Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ozempic: Βγαίνουν στα φαρμακεία 6.000 κουτιά σε υψηλή τιμή

Ozempic: Βγαίνουν στα φαρμακεία 6.000 κουτιά σε υψηλή τιμή

Από τα φαρμακεία αναμένεται να διατεθούν στην αγορά το επόμενο διάστημα σχεδόν 6.000 κουτιά του φαρμακευτικού σκευάσματος Ozempic.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 5.890 τεμάχια του φαρμάκου σεμαγλουτίδη (Ozempic) σε συσκευασία μηνιαίας και τριμηνιαίας θεραπείας και σε περιεκτικότητα 0.5 και 1 mg. Σκευάσματα τα οποία “λιμνάζουν” στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Την περασμένη άνοιξη η χώρα μας είχε προμηθευτεί περίπου 15 χιλιάδες σκευάσματα Ozempic, όταν οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Β’ δεν μπορούσαν να βρουν τη θεραπεία τους, εξαιτίας στρέβλωσης στη συνταγογράφηση από γιατρούς. Συνταγογραφούσαν συγκεκριμένα το φάρμακο σε άτομα, που δήλωναν “πάσχοντες από διαβήτη”, όμως, στην πραγματικότητα ήταν άνθρωποι που τα ήθελαν απλώς για να χάσουν ορισμένα κιλά.

Μέρος αυτών των προμηθειών κάλυψαν τότε τις εγχώριες ανάγκες, ενώ χιλιάδες κουτιά τρίμηνης συσκευασίας δεν έλαβαν ποτέ κωδικό από τον ΕΟΦ για να δοθούν στο εμπόριο, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στις αποθήκες του ΙΦΕΤ εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Σήμερα, όμως, και καθώς τα φάρμακα κινδυνεύουν να λήξουν, ο ΕΟΦ με έγγραφό του στις 2/4 έδωσε εντολή στον ΙΦΕΤ να τα διαθέσει στην αγορά μέσω του καναλιού των Φαρμακαποθηκών και Φαρμακείων.

Η τιμή στην οποία θα διατεθούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αγγίξει -στις τριμηνιαίες θεραπείες- περίπου 400 ή ακόμη και 500 ευρώ.

Την αποκάλυψη έκανε η εκπομπή Live News:

Δεν αποκλείεται μάλιστα τα φάρμακα αυτά -εκτός από τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη- να διατεθούν ελεύθερα στην αγορά σε όποιον θέλει να τα λάβει ακόμη και για αδυνάτισμα, αρκεί να μπορεί να βάλει “βαθιά το χέρι στην τσέπη” για να “σηκώσει” εξολοκλήρου τη δαπάνη, καθώς η θεραπεία μέσω συνταγογράφησης και με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ δίνεται αποκλειστικά στους ασθενείς με διαβήτη.

Ακόμη, όμως, και για τους πάσχοντες το σκεύασμα των 103 ευρώ (η λιανική τιμή της μηνιαίας θεραπείας σήμερα στην Ελλάδα), εάν πωλείται σε τιμή πολλαπλάσια της κανονικής (τα σκευάσματα που εισάγει το ΙΦΕΤ από το εξωτερικό είναι σε τιμές κατά πολύ υψηλότερες), η συμμετοχή 10% αναμένεται να εκτιναχθεί και να αγγίξει ακόμη και τα 50 ευρώ.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις