Στόχος του Στρατού Ξηράς είναι τα νέα οπλικά συστήματα να παραδοθούν ακόμα και μέσα στο 2026
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μετράνε αντίστροφα για την απόκτηση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων τύπου PULS που κατασκευάζει το Ισραήλ, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες η σχετική συμφωνία προμήθειας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τα πυραυλικά συστήματα του Ισραήλ θα είναι μάλλον το πρώτο οπλικό σύστημα για το οποίο θα «τρέξουν» οι διαδικασίες άμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση εντός του 2025 και μάλιστα έως το καλοκαίρι.
Στόχος, η υλοποίηση του προγράμματος με παράδοση ακόμα και εντός του 2026. Το στρατιωτικό επιτελείο στάθμισε όλες τις παραμέτρους, τόσο με επιχειρησιακά όσο και με οικονομοτεχνικά κριτήρια και κατέληξε στην τελική του εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία.
Ο αριθμός των συστημάτων που θα αποκτηθούν είναι τουλάχιστον 38, με το κόστος να κυμαίνεται περίπου στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ με μικρό περιθώριο έως και τα 700 εκατομμύρια ανάλογα με τον τελικό αριθμό και τους φόρτους πυρομαχικών.
Ο εξοπλισμός τους
Το εύρος των πυρομαχικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους PULS, η συνεχής και σε μεγάλο βάθος χρόνου υποστήριξη αλλά και η δυνατότητα εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελούν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των «made in Israel» συστημάτων.
Το μέγιστο βεληνεκές των Predator Hawk που αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα μετατρέπει τους PULS (Precise & Universal Launching System) σε οπλικό σύστημα υψηλής αποτρεπτικής ισχύος, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επιπλέον την απόκτηση πυραύλων:
- τύπου Extra με βεληνεκές έως και 150 χιλιόμετρα
- τύπου Accular 122 χιλιοστών με βεληνεκές έως και 35 χιλιόμετρα και
- τύπου Accular 160 χιλιοστών με βεληνεκές έως και 40 χιλιόμετρα.
Η συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει και την απόκτηση των περιφερόμενων πυρομαχικών (drones καμικάζι) τύπου Sky Striker, με εμβέλεια που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα, αυτονομία μία ώρα και δυνατότητα επιστροφής αν δεν εντοπίσει και πλήξει στόχο είτε στο έδαφος είτε στην επιφάνεια της θάλασσας.
Τα συστήματα PULS αναμένεται να παραδοθούν στο Πυροβολικό και να αναπτυχθούν σε Μονάδες πρώτης γραμμής, τόσο στον Έβρο όσο και σε όλα τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Τα χαρακτηριστικά τους
Τα συστήματα PULS περιλαμβάνουν εκτός από τους εκτοξευτές και τις Πυροβολαρχίες Διοίκησης, τα πυρομαχικά (φόρτους πυραύλων), αλλά και την εκπαίδευση και συντήρηση-υποστήριξη των συστημάτων. Παράλληλα, η σχετική σύμβαση, όπως προβλέπει η νομοθεσία, θα περιλαμβάνει και την συμφωνία εν συνεχεία υποστήριξης, την γνωστή «Follow On Support» που προβλέπει υποστήριξη των οπλικών συστημάτων για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Το PULS της εταιρείας Elbit Systems έχει ως βασικό πλεονέκτημά του την υψηλή ταχύτητα εκτέλεσης βολής, η οποία αγγίζει το ένα λεπτό. και αποτελεί εξέλιξη του παλαιότερου Lynx MRL με αναβαθμισμένο λογισμικό και πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά σε όλους τους τομείς.
Μεταφέρεται γρήγορα από τροχοφόρα οχήματα τα οποία μπορούν να κινηθούν ακόμα και σε δύσκολο έδαφος. Όπως ήδη έχει αναφέρει το Οnalert.gr, το ΓΕΣ έχει επιλέξει φορτηγά της εταιρείας IVECO.
Το στρατιωτικό επιτελείο, αφού εξέτασε όλες τις παραμέτρους τόσο με επιχειρησιακά όσο και με οικονομοτεχνικά κριτήρια, απέρριψε την πρόταση για εκσυγχρονισμό των αμερικανικής κατασκευής πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου MLRS M270A0.
Πρόκειται για το πρόγραμμα, το οποίο είχε εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στα τέλη του 2023, όμως δεν προχώρησε έπειτα από την απόφαση για επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων με βάση τις νέες επιχειρησιακές ανάγκες και τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα.
Οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων τύπου PULS χρησιμοποιούνται με εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον ισραηλινό Στρατό (ΙDF), ήδη εξάγονται σε Δανία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Ρουάντα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται παραγγελίες από Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία.