Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Παγκόσμιος θαυμασμός για τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης – Συγκλονίζουν και δημιουργούν προσδοκίες τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα

ΦΩΤΟ ΕUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΕUROKINISSI

– Η Αμφίπολη αποκαλύπτει σταδιακά τα μυστικά της και προκαλεί τον παγκόσμιο θαυμασμό
– Τα νέα ευρήματα στον τάφο μεγαλώνουν τις προσδοκίες των αρχαιολόγων
– Δυο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες έφερε στο φως η ανασκαφή
– Η διάταξη της δεύτερης εισόδου υποδηλώνει πως πρόκειται για μνημείο ιδιαίτερης σπουδαιότητας
– “Οπωσδήποτε θα υπάρχει μια ακόμη είσοδος” τόνισε η γ.γ Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Κοντά σε μια ακόμη είσοδο στον τύμβο Καστά βρίσκονται οι αρχαιολόγοι όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ η γγ. Πολιτισμού και αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη, λίγο μετά την αποκάλυψη των, απαράμιλλης τέχνης, Καρυατιδών από θασίτικο μάρμαρο που εντοπίστηκαν το Σάββατο μέσα στον τύμβο της Αμφίπολης.

«Υπάρχει ένας τοίχος ακόμη, ο τρίτος, φέρει οπή όπως ο προηγούμενος, ωστόσο η πρόσβαση σε αυτόν ακόμη είναι δύσκολη… Οπωσδήποτε όμως θα υπάρχει μια ακόμη είσοδος αν η είσοδος είναι χωρίς θύρα ή με κανονική θύρα είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό και εξαίρετο μνημείο και η καινούργια αποκάλυψη ενισχύει αυτή την άποψη» επισήμανε η κ. Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι για τη δημιουργία των Καρυατιδών έχει ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς η ίδια τεχνική με τις σφίγγες, ειδικά στα κεφάλια των σφιγγών και στα φτερά τους.

«Κάθε ανασκαφή είναι μια μαγεία, κάθε καινούργιο εύρημα, ακόμη και μικρό και ασήμαντο για τον κόσμο, δημιουργεί συναισθήματα συγκίνησης και ιδιαίτερης χαράς, από ‘κει και πέρα ο αρχαιολόγος πρέπει να είναι ψύχραιμος και να αφήνει περισσότερο τη σκέψη και λιγότερο το συναίσθημα να λειτουργεί» τόνισε σε περισσότερο προσωπικό τόνο η κ. Μενδώνη μιλώντας με την ιδιότητα της αρχαιολόγου.

“Eξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας”

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, οι μορφές επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο  ενώ από την ανατολική λείπει.


Οι Καρυάτιδες έχουν σγουρά μαλλιά και μπούκλες που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν σκουλαρίκια, και φορούν χιτώνα με μανίκια. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών.

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις Καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Ο δεύτερος τοίχος σφράγισης

Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ.


Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.

Με τις εργασίες της περασμένης Παρασκευής όπου απομακρύνθηκαν τα χώματα πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση.


Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο.


Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου.



Στον ίδιο χώρο, που δημιουργείται μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, διαπιστώθηκε σημαντική απομείωση διατομής των θολιτών, σε τμήματα τόσο του δυτικού, όσο του ανατολικού τμήματος της θόλου. Αντιστηρίχθηκε η στέψη της θόλου, με την τοποθέτηση ξύλινων δοκών σε επαφή με αφρώδες υπόστρωμα και κατακόρυφη υποστύλωση.


Έγιναν εργασίες αντιστήριξης και του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου, το οποίο φέρει επιστύλιο και γείσο, με ξύλινο πλαίσιο και εγκάρσια στηρίγματα από μεταλλικές σωληνωτές δοκούς.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν οι συνθήκες έδρασης του επιστυλίου. Διαπιστώθηκε ότι η κατακόρυφη ρωγμή του επιστυλίου εκτείνεται σε όλο το ύψος του και είναι διαμπερής. Στον χώρο μπροστά από το επιστύλιο τοποθετήθηκε τριγωνικό μεταλλικό πλαίσιο, παράλληλα με την νότια πλευρά του. Το επιστύλιο αντιστηρίχθηκε με τέσσερα πλάγια στηρίγματα, τα οποία εδράζονται στο μεταλλικό πλαίσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης – Αποκαλύφθηκαν δύο πανέμορφες Καρυάτιδες

Οι τυμβωρύχοι της Αμφίπολης – Οι λαθρανασκαφές και τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας στην περιοχή

Μνημείο πρωτοφανών διαστάσεων ο τάφος της Αμφίπολης – Αύριο οι βαρυσήμαντες ανακοινώσεις

Δεν είναι μόνο ο τάφος στην Αμφίπολη – Δείτε τι βρήκαν στον Αργολικό Κόλπο

Γιατί βάζουν “στρατιά” αστυνομικών στην Αμφίπολη; Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η ανακάλυψη;

“Φρούριο” ο τάφος της Αμφίπολης! Γιατί αυξάνουν την αστυνομική παρουσία στις ανασκαφές;

Αμφίπολη: “Ανάβει φωτιές” ο αρχαίος τάφος – Από τη μία η Unesco κι από την άλλη οι… αγριεμένοι αρχαιολόγοι

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε