Τετάρτη, 20 Νοε.
18oC Αθήνα

Πανελλήνιες “αντίο”, έρχεται το Baccalaureate – Τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο, δύο Λύκειο και εξετάσεις μόνο σε ΑΕΙ υψηλής ζήτησης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Αυτό είναι το σχέδιο του υπουργείο Παιδείας για την δευτεροβάθμια εκπαίδεση
– Πως θα γίνεται η αξιολόγηση πριν την τριτοβάθμια;
– Πάνω στο μοντέλο του διετούς International Baccalaureate ηπρόταση του υπουργείου
– Επισπεύδουν τις αλλαγές τα ευτράπελα στις Πανελλήνιες με τους εισακτέους με μέσο όρο 1,5

“Έξι χρόνια δημοτικό, έξι χρόνια γυμνάσιο, έξι χρόνια στο Πολυτεχνείο…” έλεγε ο Κώστας Τσάκωνας στην περίφημη ταινία “Μάθε παιδί μου γράμματα” ψάχνοντας να βρει τα 6 χρόνια που του λείπουν και ίσως να τα σπατάλησε στην προσπάθειά του να παρακολουθήσει τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κυρίως… εκείνες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια!

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας και στηρίζονται στο μοντέλο του διετούς International Baccalaureate. Το συγκεκριμένο μοντέλο σημαίνει αναδιοργάνωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο και ανάλογη αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών. Παράλληλα οι τελειόφοιτοι Λυκείου θα λαμβάνουν το Εθνικό Απολυτήριο πριν κάνουν το επόμενο βήμα τους: να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για τα ΑΕΙ.

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι οι τελικές αποφάσεις για το νέο εξεταστικό σύστημα να ληφθούν εντός του νέου σχολικού έτους. Ήδη, υπάρχουν οι προτάσεις-πορίσματα που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου, πάνω στις οποίες θα γίνει η τελική συζήτηση την οποία θα αναλάβει ο υπουργός Νίκος Φίλης.

Ο ίδιος άλλωστε τονίζει ότι “το νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προϋποθέτει αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλύτερων τάξεων”. Στο πλαίσιο αυτό στο τετρατάξιο Γυμνάσιο, οι μαθητές θα λαμβάνουν ευρείες εγκύκλιες γνώσεις και θα αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους.

Η Δ’ Γυμνασίου του νέου συστήματος θα είναι και το έτος κατά το οποίο οι μαθητές θα οριστικοποιούν την απόφασή τους για τη συνέχεια της ακαδημαϊκής τους πορείας στο Λύκειο. Έπειτα, στο νέο διετές Λύκειο οι μαθητές θα μπορούν να καταρτίσουν το ατομικό τους πρόγραμμα, ενώ η διαδικασία στις νέες Α’ και Β’ Λυκείου θα είναι ενιαία. Δεν θα υπάρχουν εξετάσεις στην Α’ Λυκείου, ούτε απορρίψεις, ούτε μετεξεταστέοι. Η επίδοσή τους θα κρίνεται στις τελικές εξετάσεις και το Εθνικό Απολυτήριο Λυκείου.

Η δομή του νέου συστήματος Γενικού Λυκείου “δένει” και με τη δομή του Επαγγελματικού Λυκείου, ώστε οι απόφοιτοι του τετρατάξιου Γυμνασίου να επιλέγουν να συνεχίσουν στο διετές Γενικό ή το Επαγγελματικό Λύκειο. Ως προς την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Εθνικά Απολυτήριο Λυκείου θα είναι ένα βασικό κριτήριο, ενώ θα υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή στα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Ωστόσο, γρίφος παραμένει η επίτευξη της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ/ΤΕΙ χωρίς αυτό να οδηγήσει στην υποβάθμιση, σε “δεύτερης κατηγορίας”, των τμημάτων για τα οποία η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη λόγω μικρής ζήτησης των θέσεών τους από τους 18χρονους.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή της Κυριακής

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε