Ελλάδα

Παραιτήθηκε ο Ι.Καπελέρης – Στήριξη από τους βενζινοπώλες!

- Του ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη
- Για “κουκούλωμα” προστίμων 15 εκατομμυρίων ευρώ έκανε λόγο η καταγγελία
- “Δεν πρόκειται για βεβαιωμένα πρόστιμα ούτε για λαθρεμπορία καύσιμων” λέει ο ίδιος
- Τι είπε ο ίδιος στο Newsit
- «Άδικη και λανθασμένη» χαρακτηρίζουν οι βενζινοπώλες την ποινική δίωξη

 Την παραίτησή του από τη θέση του γγ Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων υπέβαλε λίγο μετά τις 19:30 ο κ. Ι. Καπελέρης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την παραίτηση του κ. Καπελέρη μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του, για απιστία περί την υπηρεσία.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και αφορά σε καταγγελίες για τη μη είσπραξη προστίμων σε πρατήρια για λαθρεμπόριο καυσίμων.

«Θεωρώ ότι αυτό είναι το σωστό» είπε ο Γιάννης Καπελέρης στο NewsIt για το αν προτίθεται να παραιτηθεί, όπως του ζήτησε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την παραίτησή του. Κι όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως κάποιος τον στοχοποιεί, η απάντηση ήταν κοφτή: «Όχι, δε βάζω εγώ τέτοια θέματα».

Ο κ. Καπελέρης επέμεινε στην αθωότητά του, επαναλαμβάνοντας πως «οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις ενός συστήματος που παρουσίασε τεχνικά προβλήματα δε μπορούν να χαρακτηριστούν λαθρεμπορικές πράξεις και η εγκύκλιος, η οδηγία που είχα εκδώσει τότε είχε να κάνει με την αναπροσαρμογή των υπηρεσιών, προκειμένου να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση και να γίνουν πιο ορθολογικά τα πρόστιμα.

Ούτε πρόστιμα διέγραφε ούτε είχαν επιβληθεί αυτά τα πρόστιμα. Και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσαν λαθρεμπορικές πράξεις. Θα ήμασταν ευτυχείς αν μέσα από την ενημέρωση του συστήματος προέκυπταν λαθρεμπορικές πράξεις γιατί έτσι θα είχαμε πατάξει το λαθρεμπόριο».

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt, ο κ.Γιάννης Καπελέρης…

Δίωξη για απιστία από τον Γρ. Πεπόνη

Πως ξεκίνησε η όλη υπόθεση.

Το πρωί της Δευτέρας, παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του γενικού γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, Γιάννη Καπελέρη, αλλά και εναντίον ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.

Η παραγγελία για τη δίωξη αφορά τις καταγγελίες, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, για μη εισπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Πεπόνης ζητούσε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ευαγγελίας Πανταζή, για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Στην παραγγελία διευκρινίζεται ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Μουζακίτης τονίζει ότι “η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων”.

Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί κατά την ανάκριση, που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.

Όλα ξεκίνησαν από τα δημοσιεύματα με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη, περί ύπαρξης “παραμηχανισμού” στο υπουργείο Οικονομικών που αδρανοποιούσε και μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Δεν τον παραιτούν, του ζητούν να παραιτηθεί

Λίγη ώρα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε από τον κ. Καπελέρη την παραίτησή του. Και το έκανε δημοσίως, με επίσημη δήλωσή του και μάλιστα μετά από συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό, Παντελή Οικονόμου. Το θέμα, βέβαια, είναι γιατί ο πολιτικός προϊστάμενος του κατηγορούμενου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παραιτεί τον κ. Καπελέρη, αλλά απλά του ζητά να αποχωρήσει από τη θέση του για να διευκολύνει την έρευνα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται πως, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων- παρουσία του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γ. Πεπόνη- να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

Η υπόθεση είναι μια από εκείνες που χειρίζονταν οι οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα πρωταγωνίστησαν σε ένα δικαστικό και πολιτικό θρίλερ υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους.

«Άδικη και λανθασμένη» χαρακτηρίζουν οι βενζινοπώλες την ποινική δίωξη

   “Άδικη και λανθασμένη” χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων την απόφαση να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ι. Καπελέρη, για την γνωστή εγκύκλιο με την οποία ανεστάλησαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε χιλιάδες συναδέλφους πρατηριούχους σχετικά με τις εγγραφές στο σύστημα “Ήφαιστος”.

    Η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη ότι τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο. ”Το ζήτημα είναι ότι όταν σταμάτησε η αγορά πετρελαίου θέρμανσης με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν ότι εξέλιπε και η υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων στον Ήφαιστο. Αφότου το θέμα διευκρινίστηκε, οι δηλώσεις υποβάλλονται κανονικά”, εξηγεί η ομοσπονδία.

    Δηλώνει δε ότι, η αναστολή των προστίμων έγινε ύστερα από αίτημα της ομοσπονδίας ενώ από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει εξάλλου ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας.

    ”Αν ύστερα από τόσα χρόνια που το λαθρεμπόριο καυσίμων πραγματικά οργιάζει, η Πολιτεία κατέληξε ότι ένοχοι είναι μερικές χιλιάδες πρατηριούχοι που αμέλησαν μια τυπική υποχρέωση τότε κάθε σχόλιο περιττεύει. Και δεν έχουμε παρά να δώσουμε συγχαρητήρια τόσο στις διωκτικές αρχές όσο και στα πραγματικά κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταφέρνουν με τόσο μεγάλη επιτυχία να θολώνουν τα νερά” καταλήγει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Διαβάστε επίσης:
Κατάθεση Καπελέρη για υπόθεση διαφθοράς στο ΥΠΟΙΚ

Καπελέρης: Δεν έκανα τίποτα κάτω από το τραπέζι

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα