Ελλάδα

“Παράνομη πράξη” η διάταξη «δεν πληρώνω, χωρίς απόδειξη», λένε οι εκπρόσωποι της εστίασης

«Κύμα» αντιδράσεων στον χώρο της εστίασης έχει προκαλέσει η ρύθμιση «δεν πληρώνω, χωρίς απόδειξη», που προβλέπει ότι οι καταναλωτές που δεν θα λαμβάνουν την απόδειξη λιανικής, θα μπορούν να αποχωρούν από το κατάστημα, χωρίς να πληρώνουν τον λογαριασμό.

«Η εν λόγω διάταξη περιλαμβάνεται στους νέους κανόνες διακίνησης εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αθανάσιος Σκορδάς, ενώ, όπως αναφέρει, αυτή δεν ισχύει ακόμη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο, που αφορά στην υποχρέωση αναγραφής αυτής της δυνατότητας και στους τιμοκαταλόγους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι του κλάδου της μαζικής εστίασης εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για τη νέα διάταξη, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ακραίο, απαράδεκτο, παράνομο και καταχρηστικό και ζητούν υπεύθυνες εξαγγελίες, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά η αγορά και να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία. Όπως υποστηρίζουν, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ διαβλέπουν και έντονες αντιπαραθέσεις και ασυνεννοησία με τους καταναλωτές.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκορδάς σχολιάζει ότι, με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο επιδιώκει να μειώσει τη φοροδιαφυγή, δίνοντας ένα «όπλο» στα χέρια των καταναλωτών.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός, το μέτρο της μη πληρωμής του λογαριασμού, εάν δεν έχει εκδοθεί εγκαίρως η απόδειξη πληρωμής, δεν ισχύει ακόμη σε λιανεμπορικές επιχειρήσεις.

Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι η αυτοδικία

«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που είναι παράνομη πράξη, δεν λύνεται με τη νομιμοποίηση μίας άλλης παράνομης πράξης, της αυτοδικίας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη νομιμοποίηση της λογικής «χωρίς απόδειξη, δεν πληρώνω», δεν εμπεδώνεται η φορολογική συνείδηση, αλλά αντίθετα ενισχύεται η λογική του «δεν πληρώνω», ιδιαίτερα επικίνδυνη σήμερα.

Το μεγάλο διακύβευμα, όπως τονίζει, είναι η έξοδος από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και η αλλαγή νοοτροπίας και προτύπων ετών και όχι η ενίσχυση πράξεων και λογικών, που μας πηγαίνουν ολοταχώς προς τα πίσω.

«Η απόφαση του υπουργείου για μη πληρωμή του λογαριασμού, σε περίπτωση που δεν συνοδεύεται με απόδειξη, αποδεικνύει έμπρακτα την ανικανότητα του κράτους να ελέγξει την αγορά και, έτσι, λαμβάνει αποφάσεις, που το γελοιοποιούν και το καθιστούν ανεύθυνο, κατοχυρώνοντας με νομοθετική ρύθμιση το αυτονόητο, δηλαδή, την υποχρεωτική έκδοση απόδειξης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο Γιώργος Κουράσης, υπεύθυνος εστιατορίου στο Χαλάνδρι. «Με αυτό το μέτρο, ενισχύεται η αυτοδικία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Αθηνών-Αττικής, Γιώργος Κουτρουλιάς. «Την καθαρή αδυναμία του κράτους να διασφαλίσει έσοδα, καλούνται να την καλύψουν οι πελάτες, εφόσον τους εκχωρείται η αρμοδιότητα της κοινωνικής αστυνόμευσης και θα μπορεί πλέον ο πελάτης να «τιμωρήσει» τον επιχειρηματία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πιθανότητα δυσλειτουργίας της αγοράς

Διενέξεις, πιθανά έκτροπα και παρεξηγήσεις, εκτιμούν οι εκπρόσωποι του κλάδου ότι θα εκδηλωθούν στην αγορά με τη νέα ρύθμιση «δεν πληρώνω, χωρίς απόδειξη».

«Το μέτρο, που πρόκειται να ενταχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στους νέους κανόνες διακίνησης εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πρόκειται να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που αναμένεται ότι θα λύσει», επισημαίνει ο κ. Κουτρουλιάς.

Κατά την άποψή του, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν φαινόμενα με πελάτες που σκίζουν ή κρύβουν τις αποδείξεις, προκειμένου να μην καταβάλουν αντίτιμο. «Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα έχει παρενέργειες, εφόσον θα υπάρξουν πελάτες, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, που θα κάθονται στο κατάστημα για περισσότερο από μία με δύο ώρες και στο τέλος, άσχετα από το γεγονός ότι ο σερβιτόρος θα έχει πάει την απόδειξη, εκείνοι θα έχουν τη δυνατότητα να ισχυρίζονται ότι ουδέποτε τους δόθηκε η απόδειξη και θα θεωρούν κέρασμα τα προϊόντα που κατανάλωσαν ή τις υπηρεσίες που έλαβαν και θα φεύγουν, χωρίς βέβαια να πληρώσουν το λογαριασμό», εκτιμά ο κ. Κουτρουλιάς. Υπογραμμίζει δε ότι το πιθανότερο είναι να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, δεδομένου ότι στον χώρο της μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας πρώτα παρέχεται η υπηρεσία και στο τέλος πραγματοποιείται η πληρωμή.

Σε αντιπαράθεση με τους καταναλωτές θέτει τους επιχειρηματίες το νέο μέτρο, όπως εξηγεί ο κ. Κουράσης. «Η αστυνόμευση της αγοράς από τον καταναλωτή και η προτροπή του σε αυτοδικία είναι ανεφάρμοστη και επικίνδυνη, γιατί μόνο προβλήματα θα φέρει στις σχέσεις των καταναλωτών και των επαγγελματιών, καθώς και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς», δηλώνει ο κ. Κουράσης, τονίζοντας ότι ευκαιριακά επιτήδειοι θα εκμεταλλευθούν έντεχνα τον νόμο, για να κερδίσουν και οι αντιδικίες θα αυξηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Διπλό μαχαίρι σε εφάπαξ και αποζημιώσεις! – Ποιοι χάνουν ως και 45%

 
Λουκέτο στα παράνομα “καζίνο” στο internet – Μόνο 24 ιστοσελίδες πήραν άδεια

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα