Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες της και το περιβάλλον από τις επιπτώσεις της κακής επεξεργασίας αποβλήτων στην Πελοπόννησο. Παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις, ο ΧΥΤΑ Κιάτου εξακολουθεί να λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί αποβλήτων και υγειονομικής ταφής, με αποτέλεσμα να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Η οδηγία περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων προβλέπει πολύ αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές για τους ΧΥΤΑ, με σκοπό την πρόληψη των επιβλαβών συνεπειών για την ανθρώπινη υγεία, τα ύδατα, το έδαφος και τον αέρα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, διάφοροι επιτόπιοι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι στον ΧΥΤΑ Κιάτου δεν έχει απομείνει χώρος, και ότι αυτός εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς έγκυρη άδεια δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον.
Μολονότι οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν το πρόβλημα και προσπαθούν να το λύσουν, δεν έχουν ακόμη λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ που συνεχίζει να λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί αποβλήτων, ανέφερε η Επιτροπή, η οποία τόνισε ότι ο ΧΥΤΑ Κιάτου λειτουργεί χωρίς άδεια από το 2002.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣτΕ: “Πράσινο φως” για τους διαγωνισμούς κατασκευής ΧΥΤΑ στους δήμους Φυλής και Μαραθώνα-Γραμματικού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αχαΐα: Σκληραίνουν τη στάση τους οι κάτοικοι για το ΧΥΤΑ