Ελλάδα

Πέθανε ο πατριάρχης του ελληνικού κοσμήματος Ηλίας Λαλαούνης

Έφυγε από τη ζωή ο πατριάρχης της ελληνικής αργυροχρυσοχοϊας Ηλίας Λαλούνης σε ηλικία 93 ετών. Λάτρεψε το κόσμημα όσο λίγοι και άφησε για πάντα το στίγμα του με τη θαυμάσια τεχνοτροπία του η οποία ήταν εμπνευσμένη από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και όχι μόνο.

Πλήρης ημερών έφυγε χθες ο διεθνώς αναγνωρισμένος ταλαντούχος δημιουργός κοσμημάτων Ηλίας Λαλαούνης η κηδεία του οποίου έγινε σήμερα στις 10.00 το πρωί από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ποιος ήταν ο Ηλίας Λαλαούνης

Γεννήθηκε το 1920 στην καρδιά της Αθήνας κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Έχοντας εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση για πολλά χρόνια, το 1968 ίδρυσε τη δική του εταιρεία που σήμερα ονομάζεται Greek Gold-Ilias Lalaounis S.A.

Ο Ηλίας Λαλαούνης με τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αρχικά η επιχείρηση εγκαινίασε υποκαταστήματα σε ελληνικά νησιά, ενώ γρήγορα επεκτάθηκε σε πρωτεύουσες της Ευρώπης όπως το Παρίσι, τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, το Λονδίνο και πόλεις ανά τον κόσμο όπως τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Hong Kong. Έχει λάβει πολλά βραβεία για την δουλειά του, με ύψιστη τιμή αυτή της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, ως το μοναδικό μέλος – κοσμηματοποιός που έχει εκλεγεί ποτέ.

Ξεκίνησε τη καριέρα του αναλαμβάνοντας την οικογενειακή επιχείρηση “Ζολώτα” στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Στη δεκαετία του 1950 η ιδιοφυής του ιδέα να αναβιώσει το ελληνικό κόσμημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αναμφίβολα άλλαξε τη ζωή και τη σταδιοδρομία του αλλά και την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος.

Αρχαία κοσμήματα, καθώς και προϊόντα της ανθρώπινης εργασίας και του πνεύματος προκάλεσαν τη φαντασία του και ενέπνευσαν τα σχέδια των κοσμημάτων του για τη σύγχρονη γυναίκα

Οι ιστορικές γνώσεις του Λαλαούνη και η ικανότητά του να εμβαθύνει στις πηγές της τέχνης και την ιστορία των πρώιμων πολιτισμών, τον οδήγησαν σε έναν αριθμό  “αρχαιολογικών” συλλογών εμπνευσμένων από διάφορους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Την επιχείρηση και το Μουσείο έχουν αναλάβει σήμερα οι τέσσερις κόρες του Ηλία Λαλαούνη, Kατερίνη, Δήμητρα, Μαρία και Ιωάννα

Κατά τη δεκαετία του 1970 ο Λαλαούνης απέδειξε την ανεξάντλητη ικανότητά του να δημιουργεί και την συνεχή του αναζήτηση για νέες ιδέες με μερικά θεαματικά σχέδια, βασισμένα στη σύγχρονη τεχνολογία, την αστρονομία, τη φύση και τη βιολογία, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα ερεθίσματά του. Σήμερα, στο εκσυγχρονισμένο εργοστάσιο που ιδρύθηκε το 1993, τα κοσμήματα σχεδιάζονται και παράγονται για τα επώνυμα καταστήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Θαυμάστε μερικά μόνο από τα υπέροχα κοσμήματα του Ηλία Λαλαούνη

Συλλογή Ίλιον 1983 - ΦΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

Συλλογή Ιλιον 1983 - ΦΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

Κλασσική - Ελληνιστική Συλλογή 1957 - ΦΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

Βυζαντινή Συλλογή 1970 - ΦΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

Μινωϊκή - Μυκηναϊκή Συλλογή 1957 - ΦΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ

Το μουσείο του Ηλία Λαλαούνη

Το μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη είναι το μοναδικό μουσείο για το σύγχρονο κόσμημα στην Ελλάδα και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλλισπέρη και Καρυάτιδων.

Το μουσείο κοσμήματος του Ηλία Λαλαούνη - ΦΩΤΟ ΜΚΗΛ

Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1993 και άνοιξε στο κοινό τον Δεκέμβριο του 1994, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτιστικού χαρακτήρα. Στεγάζεται στο παλιό εργαστήριο του Ηλία Λαλαούνη, στη νότια πλευρά της Ακρόπολης. Το κτίριο, μία όμορφη οικία της δεκαετίας του ’30, ανακαινίσθηκε από τον Βασίλη Γρηγοριάδη σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Bernard Zehrfuss.

Σήμερα το μουσείο στεγάζει στις μόνιμες συλλογές του περισσότερα από 4000 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 50 συλλογές, σχεδιασμένες από τον ιδρυτή του Ηλία Λαλαούνη, μεταξύ του 1940 και 2000

Από το 2001 προστίθενται στις μόνιμες συλλογές κοσμήματα, μικρογλυπτά και έργα διακοσμητικών τεχνών από τον ελληνικό και άλλους πολιτισμούς, με αποτέλεσμα τα εκθέματα του μουσείου να εμπλουτίζονται συνεχώς. Περιοδικές εκθέσεις, πολιτιστικά και ερευνητικά προγράμματα και εκπαιδευτικές προτάσεις για παιδιά και νέους, εκδόσεις και προγράμματα ενηλίκων οργανώνονται διαρκώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πωλείται το ακριβότερο κολιέ στον κόσμο! Ποιος θα το πάρει;

Ανακαλύφθηκε πέτρινο κόσμημα “ηλικίας’ 20.000 ετών

Εκλάπη κολιέ που φορούσε γυναίκα στον Τιτανικό

Ρέθυμνο: Δεν άφησαν κόσμημα για κόσμημα…

 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα