Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Ποιες αλλαγές έρχονται στην φορολογία – Βάζουν νέο χαράτσι στα ακίνητα!

Ποιες αλλαγές έρχονται στην φορολογία – Βάζουν νέο χαράτσι στα ακίνητα!
Επιβεβαιώνεται ότι στο τραπέζι έχει πέσει ένας νέος φόρος που ενώ αρχικά ακούστηκε ως “κεφαλικός φόρος” τελικά είναι ένας ακόμη φόρος πάνω στα εισοδήματα από ακίνητα.
Ενιαίο φορολογικό συντελεστή (flat tax) σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, κατάργηση των τεκμαρτών και αυτοτελών φορολογιών, νέα φορολογική κλίμακα, σταδιακή μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς – συνταξιούχους προκειμένου να συγκλίνουν με τον ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επαγγελματιών και μαζικότερες διασταυρώσεις περιλαμβάνει το σχέδιο για τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι, όπως ανέφερε, “να χτυπήσουμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή”.
 
Επίσης επιβεβαιώνεται ότι στο τραπέζι έχει πέσει ένας νέος φόρος που ενώ αρχικά ακούστηκε ως “κεφαλικός φόρος” τελικά είναι ένας ακόμη φόρος πάνω στα εισοδήματα από ακίνητα. Ο φόρος θα είναι κλιμακωτός ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από τα ακίνητα.
 
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος «σκοπός της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι να φτιαχτεί ένα σύστημα απλό, μόνιμο και κυρίως ένα σύστημα που να μοιράζει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Το σύστημα αυτό θα στοχεύει στο να κλείσει τις τρύπες του παρόντος διάτρητου φορολογικού συστήματος και που θα εγκαταστήσει ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα».
 
Η μεταρρύθμιση θα έχει πέντε άξονες:
 
• Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή (flat tax) ο οποίος θα μειωθεί. Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι σήμερα 20% και αν συνυπολογιστεί και ο φόρος που επιβάλλεται κατά τη διανομή των μερισμάτων ανέρχεται τελικά σε 42,5%. Με βάση τις πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ το συνολικό επίπεδο φορολόγησης θα μειωθεί με την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή, π.χ. 30%. Αυτό για τις Α.Ε. μπορεί να σημαίνει είτε μηδενισμό της φορολογίας των μερισμάτων, είτε συνδυασμό φόρου επί των κερδών και φόρου επί των μερισμάτων που θα έχει σαν αποτέλεσμα ο συνολικός φορολογικός συντελεστής να είναι χαμηλότερος από το σημερινό και ίσος με αυτόν που θα επιβληθεί στους επαγγελματίες. Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα και για τους επαγγελματίες και επέρχεται τεράστια φορολογική επιβάρυνση για αυτούς.
 
• Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση τα βιβλία. Δηλαδή καθιερώνεται η πλήρης εφαρμογή του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων για όλους τους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες κατηγορίες επαγγελματιών φορολογούνται ήδη λογιστικά η «καμπάνα» χτυπάει για εργοληπτικές επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ταξί κ.ά.
 
• Ερχεται νέα φορολογική κλίμακα για την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα εφαρμόζεται όμως για μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.ά. Η νέα φορολογική κλίμακα θα έχει λιγότερα κλιμάκια από τα σημερινά (4 αντί για 8) προκειμένου να απλοποιηθεί.
 
• Στον απώτερο σχεδιασμό έγκειται η σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% που είναι σήμερα στο επίπεδο του εταιρικού φορολογικού συντελεστή που θα ισχύει για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
 
• Διενέργεια σαρωτικών διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπίζονται άδηλα εισοδήματα και αφανείς πόροι.
 
 
Προσπαθούν να μαζέψουν τα όσα ακούστηκαν για… “κεφαλικό φόρο”!
 
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επιχειρώντας να καταλαγιάσουν τον θόρυβο και να υποβαθμίσουν το θέμα που προέκυψε όσον αφορά τα σενάρια για την επιβολή κεφαλικού φόρου σε εισοδήματα από ακίνητα και σε ελεύθερους επαγγελματίες υποστήριξαν ότι αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα, δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση της προς τα πάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμα περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο.
 
Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι και κατά πάσα πιθανότητα θα περιληφθεί στις αλλαγές του φορολογικού συστήματος είναι η επιβολή ενός πρόσθετου φόρου επί των εισοδημάτων από μισθώματα ακινήτων. Ο φόρος αυτός, όπως εξηγούν, μπορεί να είναι κλιμακωτός ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από ακίνητα. Να σημειωθεί ότι τα εισοδήματα από ακίνητα βαρύνονται ήδη με συμπληρωματικό φόρο 1,5% όταν πρόκειται για κατοικίες και 3% όταν πρόκειται για επαγγελματικές στέγες και κατοικίες άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, βαρύνονται με το “χαράτσι” μέσω της ΔΕΗ, φόρο ακίνητης περιουσίας, φόρο εισοδήματος, κ.ά.
 
Νωρίτερα έγινε γνωστό από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ότι μεταξύ άλλων έχουν συζητηθεί και σενάρια επιβολής κεφαλικού φόρου σε εισοδήματα από ακίνητα. Αλλες πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι έχει γίνει συζήτηση ενδεικτικά για κεφαλικό φόρο ύψους 150 ευρώ, ο οποίος μάλιστα μπορεί και να αφορά -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- εκτός από εισοδήματα από ακίνητα, ελεύθερους επαγγελματίες και ενδεχομένως όσους έχουν εισοδήματα από τον αγροτικό τομέα. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών που ερωτήθηκε σχετικά πως πρόκειται για μέτρα τα οποία αποτελούν μέρος των παρεμβάσεων συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ αύξησης των φορολογικών εσόδων τα οποία προβλέπονται στο μνημόνιο πέραν των περικοπών δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ (δηλαδή συνολικά 13,5 – 14 δισ. ευρώ).
 
Πηγές πάντως της ΔΗΜΑΡ σημείωναν νωρίτερα ότι στη χθεσινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά δεν έγινε καμία συζήτηση για τα έσοδα από την φορολογία. Επιβεβαίωσαν ωστόσο ότι υπάρχει απαίτηση της τρόικας, στο πακέτο των μέτρων τα έσοδα από φορολογία να αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ποσοστό από τις περικοπές.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) τονίζει:
 
“Με αφορμή τις πληροφορίες για επιβολή κεφαλικού φόρου 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τα εξής:
 
Μετά από το εξοντωτικό φορολογικό και νομοθετικό «πογκρόμ» κατά των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία, με επερχόμενο το νέο ΦΑΠ των 3 δις, την μελετώμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σε σχέση και με την ήδη ισχύουσα βαρύτατη ποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής φόρων, είναι απαράδεκτη ακόμη και η σκέψη για επιβολή οποιασδήποτε πρόσθετης επιβάρυνσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Γι΄αυτό και αναμένουμε την άμεση επίσημη διάψευσή τους από το υπουργείο Οικονομικών”.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κεφαλικός φόρος 150 ευρώ και μείωση αφορολόγητου σε όσους έχουν παιδιά – Οι πέντε άξονες του φορολογικού: Ενιαίος συντελεστής στους ελ. επαγγελματίες

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε