Και… ξαφνικά προέκυψαν μειώσεις, εκεί που όλοι διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μέτρα.
Ξαφνικά, επίσης, η γνωστή εξίσωση με τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων γίνεται… σενάριο και διαρροή και γίνεται επιχείρηση να τη… μαζέψουν από το υπουργείο.
Κατακαλόκαιρο και άρχισαν πάλι να συζητιούνται οι μισθοί στο δημόσιο και όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε το σημερινό σύστημα αμοιβών.
Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε σήμερα ξεκάθαρα ότι θα υπάρξουν μισθολογικές αλλαγές.
Μιλώντας μάλιστα στην πρωινή εκπομπή του Mega χαρακτήρισε τις αλλαγές ως μια “δημοσιονομικά ουδέτερη αναδιανομή εντός των σημερινών ορίων”.
Με λίγα λόγια η υπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι θα υπάρξουν και αυξήσεις αλλά και παράλληλα μειώσεις ώστε η δαπάνη των 15 δισ. ετησίως για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων να μην αυξηθεί.
Όπως είπε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης “θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις παραμέτρους που συνδέονται με τις μισθολογικές διαφορές”, ανέφερε μάλιστα ότι δεν μπορεί να έχουν τις ίδιες αμοιβές ή την ίδια διαμόρφωση αμοιβής οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι γιατροί με τους κλητήρες του δημοσίου.
Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου, ωστόσο, πρόσθεσε θα πρέπει να υπάρχουν δεδομένα τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για τη μισθολογική ανέλιξη των υπαλλήλων.
Η θέση ευθύνης, η υπηρέτηση σε ειδικές θέσεις του δημοσίου, αλλά και τα πτυχία και τα επιπλέον από τα τυπικά προσόντα θα λαμβάνονται υπόψη, είπε η υπουργός σκιαγραφώντας εμμέσως πλην σαφώς το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις έναντι άλλων κατηγοριών.
Ήδη από χθες διέρρευσαν οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί απ’ το υπουργείο ως προς τη διαμόρφωση των μισθών. Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις προβλέπεται:
Διεύρυνση της διαφοράς μισθού μεταξύ των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής.
Στόχος η προσέλκυση στο Δημόσιο εργαζομένων υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
Μείωση του εισαγωγικού μισθού των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 780 ευρώ το μήνα σήμερα κοντά στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα που είναι στα 580 ευρώ/μήνα.
Η μείωση του μισθού των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά σε μικρότερα επίπεδα σε σχέση με εκείνη που προτείνεται για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Επαναφορά του ετήσιου μπόνους για τους παραγωγικούς υπαλλήλους, το ποσό του οποίου θα προκύψει από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων των κατηγοριών υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Με τον τρόπο αυτό κάποιοι θα πάρουν μέσο του μπόνους μια μικρή αύξηση η οποία θα προκύψει από τη μείωση σε άλλους.
Οι μειώσεις θα είναι οριζόντιες; Άγνωστο. Ίσως η επιλογή γίνει μέσω αξιολόγησης, όμως και εδώ υπήρξε διάψευση από την κ. Χριστοφιλοπούλου η οποία είπε σήμερα ότι δεν ισχύουν τα ποσοστά που εδώ και μήνες έχουν διαρρεύσει, μιλώντας για μια αρχική σκέψη η οποία είναι απλά υπό διαμόρφωση.
Όπως και να ‘χει πάντως για πρώτη φορά γίνεται ξεκάθαρα λόγος για μισθολογικές αλλαγές που περιλαμβάνουν και μειώσεις. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι οι υπάλληλοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δημόσιο είναι περισσότεροι από 45% του συνόλου τότε μιλάμε για μειώσεις μισθού σε εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλου.
Υπό εξέταση σενάρια, για τα οποία δεν είναι ακόμα έτοιμος να απαντήσει, χαρακτήρισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα δημοσιεύματα για μειώσεις και αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπάλληλων.
Όπως είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όλα όσα γράφονται είναι εκτιμήσεις και όχι συγκεκριμένες προτάσεις. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η «ψαλίδα» μισθού μεταξύ του νέο-εισερχόμενου και του γενικού διευθυντή είναι πολύ μικρή και πρόσθεσε ότι «πρέπει να βρεθούν κονδύλια αν θέλουμε αυτό να αλλάξει γιατί τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένα».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δοθεί ένα πριμ καλής απόδοσης για όσους υπαλλήλους έχουν πετύχει τους στόχους τους. Επανέλαβε πάντως ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης μισθού ή διαθεσιμότητας για όσους υπάλληλους θα βρεθούν στο 15% με τη χειρότερη αξιολόγηση.
Για τις απολύσεις στο δημόσιο ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις είναι συγκεκριμένες, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί βάρος στο θέμα της αξιολόγησης και της διαθεσιμότητας στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως είπε, αποχώρησαν 240 χιλιάδες υπάλληλοι από το σύνολο του δημοσίου, ενώ από αυτούς οι 100 χιλιάδες από τον στενό δημόσιο τομέα.
Διαβάστε επίσης: