Πέμπτη, 4 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Πολεμικό κλίμα στα μεγάλα ΑΕΙ! Προσφυγή ο Αρβανιτόπουλος, «μπλόκα» διοικητικοί και φοιτητές – Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την απεργία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

– Ανοίγει η σχολή των Πολιτικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο με απόφαση των φοιτητών!
– Στις 14:30 ξεκινάει εκδίκαση της προσφυγής του υπουργείου Παιδείας κατά της νέας απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων
– Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ζητά να κριθεί παράνομη και να ανοίξουν τα πανεπιστήμια
– Ομάδες περιφρούρησης από διοικητικούς και φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη
– Ένταση όταν καθηγητής θέλησε να «σπάσει» το μπλόκο και να περάσει

Από ώρα σε ώρ αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για το αν η νέα 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, που διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα, είναι παράνομη. Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στην προσφυγή στις 09:30 το πρωί της Τρίτης και η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκινά στις 14:30.

Η απεργία κρατά κλειστά το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Πολυτεχνείο για 11η εβδομάδα. Το εξάμηνο χάθηκε, λένε οι φοιτητές, πολλοί από τους οποίους έρχονται από την επαρχία.

Ο κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αποφύγει την πολιτική επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς ξέρει πως μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να της κοστίσει ακριβά. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η λύση της προσφυγής στη Δικαιοσύνη ώστε να κριθεί η απεργία παράνομη.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι, με φοιτητικούς συλλόγους στο πλευρό τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο είχαν ανακοινώσει πως σήμερα θα άρχιζαν τα μαθήματα. Αλλά οι πύλες των σχολών στην πανεπιστημιούπολη ήταν κλειστές.

Από νωρίς το πρωί απεργοί και φοιτητές έφτιαξαν ομάδες περιφρούρησης και ξεκαθάρισαν πως «μαθήματα, δε θα γίνουν». Από τις 07:00 απέκλεισαν τις κεντρικές εισόδους του Πολυτεχνείου στην οδό Κατεχάκη, της Ιατρικής Σχολής στο Γουδί και της πανεπιστημιούπολης στην λεωφόρο Ούλοφ Πάλμε καθώς και της Νομικής Σχολής στη Μασσαλίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Όταν ένας καθηγητής επιχείρησε να σπάσει το «μπλόκο» σε μια από τις πύλες εισόδου στου Ζωγράφου προκλήθηκε μικροένταση και δεν του επέτρεψαν να περάσει. Το ίδιο συνέβη και με μια τριτοετή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής.
Στην Πρυτανεία, αντίθετα, τα πράγματα ήταν πιο ήσυχα και οι διοικητικοί υπάλληλοι που βρίσκονταν εκεί ως προσωπικό ασφαλείας, επέτρεπαν στους καθηγητές να πάνε στα γραφεία τους.

Αν και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε απειλήσει πως όποιος εμπόδιζε στην είσοδο στα πανεπιστήμια θα συλλαμβάνονταν, η αστυνομία δεν έκανε πουθενά την εμφάνισή της.

Οι φοιτητές αποφάσισαν εξετάσεις και μαθήματα!

Τη θέση τους από άλλους φοιτητές διαχώρισαν εκείνοι του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου, που σήμερα αποφάσισαν να τερματίσουν την κατάληψη.

Έτσι, μετά τη σημερινή απόφαση των φοιτητών της σχολής, μιας από τις μεγαλύτερες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα γίνουν άμεσα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Πρόκειται για μια πολυπληθή σχολή στο Ίδρυμα, που τελούσε υπό κατάληψη.

Σήμερα, άλλωστε, έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και σε άλλες Σχολές του Ιδρύματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση

Ενώ ο αδιέξοδο στην Παιδεία παραμένει χωρίς να υπάρχει ελπίδα να αρθεί άμεσα, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, που με τους χειρισμούς τους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, έχουν οδηγήσει τα πράγματα ως εδώ.

«Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια είναι η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με την πολιτικά επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση τους. Η δε σκέψη τους να «λύσουν» το θέμα με τα ΜΑΤ και τη βία θα ρίξει λάδι στη φωτιά.
Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το μέτρο της διαθεσιμότητας που ισοπεδώνει την παιδεία και την έρευνα και οδηγεί τα πανεπιστήμια στην κατάρρευση», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικροένταση έξω από την πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου – Εμπόδισαν καθηγητή που ήθελε να “σπάσει” το μπλόκο της περιφρούρησης

Οι πρυτάνεις ζητούν συνάντηση με τον Σαμαρά

Περιφρούρηση… παντού! Διοικητικοί και φοιτητές μπλοκάρουν τις εισόδους των πανεπιστημιακών σχολών – «Μαθήματα, δε θα γίνουν» λένε

Παραιτείται σύσσωμη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών – Πελεγρίνης: Την λύση να δώσει ο Σαμαράς!

Δαθεσιμότητα: Αναρτήθηκαν στο ΑΣΕΠ οι προσωρινοί πίνακες υπαλλήλων 6 πανεπιστημίων

Στα άκρα! Κλειστά Πανεπιστήμια όλη την εβδομάδα αποφάσισαν οι διοικητικοί – Υπ. Παιδείας: Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο

Κραχ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – 10 εβδομάδες απεργίας

Αρβανιτόπουλος: Όποιος παρεμποδίσει την είσοδο στα πανεπιστήμια θα συλλαμβάνεται!

Σε διαθεσιμότητα με τη “σφραγίδα” του ΣτΕ οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων

Επιστράτευση των διοικητικών για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια

Ο Αρβανιτόπουλος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στήνει σκηνικό έντασης στην Παιδεία

Υπουργοί φαίνεται πως αγνοούν ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Η έκπληξη Παπούλια μόλις κατάλαβε τι είχε γίνει

Εισαγγελική παρέμβαση για τις κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ

Στην δικαιοσύνη ο υπουργός Παιδείας με εντολή Σαμαρά για ν’ ανοίξουν τα πανεπιστήμια!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε