Την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη, αναμένεται να εισαχθεί, προς επεξεργασία, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη μικρή ΔΕΗ.
Οπως δήλωσε στο Νewsit ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Κουτσοδήμας “εμείς πήραμε μια όμοφωνη απόφαση και προχωράμε σε πολυήμερες κινητοποίησεις από την ημέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Εχουμε προκαλέσει την κυβέρνηση να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα εκποίησης της επιχείρησης, αυτής της επιχείρησης που οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει εθνικό κεφάλαιο.
Και ρωτάμε, γίνεται για οικονομικούς λόγους; Ποιο οικονομικό μέγεθος μπορεί να συγκριθεί με την εκποίηση στρατηγικής σημασίας για τη χώρα επιχείρησης;Γίνεται για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας; Μα ήδη από το 2006 ιδιώτες επενδυτές έχουν μπει στην παραγωγή και ιδιωτες επενδυτές έχουν μπει και στην λιανική.
Γίνεται για ανταγωνισμό; Γίνεται για ίση μεταχείριση του επενδυτή για πρόσβαση στη λιγνιτική παραγωγή; Μα ήδη ιδιώτες έχουν μπει στα ορυχεία. Πρόκειται για νέα επένδυση που έχει ανάγκη η χώρα; Ασφαλώς όχι. Πρόκειται να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Ασφαλώς όχι. Θα υπάρχει μείωση τιμολογίων; Γίνεται προς όφελος του ελληνικού λαού; Εμείς εκτιμάμε οτι υπάρχει ένα στημένο παιχνίδι που παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα ενάντια στη ΔΕΗ”.
Γιατί η ΓΕΝΟΠ διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ
Σύμφωνα με τον κύριο Κουτσοδήμα “ακρωτηριάζουν τη ΔΕΗ και δωρίζουν το 30% του σώματος της στο ιδιωτικό κρατικοδίαιτο κεφάλαιο.
Δωρίζουν το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς που είναι η αρτηρία και ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ. Προσφέρουν έτοιμες υποδομές στους ανυπόμονους επενδυτές να παράγουν και να διανέμουν ρεύμα. Σερβίρουν έτοιμο στο πιάτο εξασφαλισμένο πελατολόγιο που αντιστοιχεί στα 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ. Βαφτίζουν μεταρρύθμιση το ξεπούλημα του ομίλου ΔΕΗ και αυτό είναι τραγικό και την ιδιωτικοποίηση τη βαφτίζουν απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ο τζίρος της ΔΕΗ είναι ύψους 7,2 δισεκατομμύρια και αυτό θέλουν να ξεπουλήσουν.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης οτι η απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι κοινοτική οδηγία, εμείς τους προκαλουμε να δώσουν τον αριθμό της οδηγίας δημόσια, να μας πουν οτι αυτή η οδηγία προβλέπει αυτο. Αλλά ακόμη και οδηγία να υπήρχε εμείς τους απαντάμε “πωλείται η ιστορία της χώρας, γιατί η ΔΕΗ είναι ιστορία, είναι εθνική υπόθεση”.
Καμία περαστική κυβέρνηση δεν είναι ιδιοκτήτης και δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας δημόσιας περιουσίας. Η ΔΕΗ είναι δημόσια περιουσία του ελληνικού λαού. Και αν υπήρχε μια σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να τεθεί προς έγκριση αν συμφωνεί ή όχι ο ελληνικος λαός να ιδιωτικοποιηθεί αυτή η ναυαρχίδα της εθνικής οικονομίας”.
Εμείς θα κάνουμε απεργία επισημαίνει ο κύριος Κουτσοδήμας και τονίζει πως “έχουμε δίπλα μας συμπαραστάτες όλους τους Μητροπολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Αυτός ο οποίος θα κατηγορήσει εμάς ως “τσιφλικάδες”, “ρετιρέ”, “προνομιούχους” και “συντεχνία” να ξέρει πως θα στραφεί εναντίον των Μητροπολιτών και την εκκλησίας”.
“Δεν είναι θέμα συνδικαλιστών ο κίνδυνος του μπλακ αουτ. Εκτιμάμε οτι σε κάθε απεργία κλάδου υπάρχουν αρρυθμίες, όταν απεργουν οι δημοσιογράφοι και η ΕΣΗΕΑ εμένα μου στερούν την πληροφόρηση, θα υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα σίγουρα.
Εκτός αν θέλουν να μας κόψουν και το δικαίωμα να απεργήσουμε και χρησιμοποιήσουν την επιστρατευση” είπε τέλος ο κύριος Κουτσοδήμας.
Ακούστε τη δήλωσή του στο Newsit…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ΓΕΝΟΠ απειλεί με 48ωρες απεργίες μέσα στο καλοκαίρι
Ναι στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όχι στη μικρή ΔΕΗ, λέει η ΔΗΜΑΡ
48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για το “σπάσιμο” της ΔΕΗ