Έτσι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η 7η Μαΐου εξομοιώνεται με υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, τις εκμεταλλεύσεις και γενικά τις εργασίες, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές.
Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας.
Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, την προσαύξηση του 75%, επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού.
Από την πλευρά τους, πάντως, τα συνδικάτα προσανατολίζονται στην κήρυξη γενικής πανελλαδικής απεργίας τη Μεγάλη Τετάρτη και υποστηρίζουν ότι η 1η του Μαΐου «δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή, αλλά απεργία».
Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) έχει ήδη καταλήξει σε απόφαση για απεργία την 1η Μαΐου, με βασικά αιτήματα την ανάσχεση της ανεργίας και την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί επισήμως μεθαύριο Τετάρτη, οπότε και θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα διοίκηση, που προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο της Συνομοσπονδίας.
Απόφαση για την κήρυξη απεργίας την 1η Μαΐου έχει πάρει ήδη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καθώς και ομοσπονδίες και μεμονωμένα σωματεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αλλάζει στη λειτουργία των καταστημάτων, μετά τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς
ΠΑΜΕ: Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι μεταφερόμενη γιορτή