Ελλάδα

Προσφυγή κατοίκων Ελληνικού στο ΣτΕ για το πρώην αεροδρόμιο, τη μαρίνα και τον Άγιο Κοσμά

Κάτοικοι του Ελληνικού προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά.

Σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, αλλά και σε πρόσφατους νόμους, προσκρούει η μεταβίβαση του 30% των εκτάσεων των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
 
Αυτό υποστηρίζουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας 10 κάτοικοι όμορων της επίδικης έκτασης περιοχών. Σύμφωνα με τους κατοίκους μεταβιβάστηκαν για 99 χρόνια στο ΤΑΙΠΕΔ, 5.249.873 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τ.μ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά και 529.792 τ.μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας.
 
Στην αίτησή τους οι κάτοικοι υπογραμμίζουν ότι οι εκτάσεις που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως ο αιγιαλός, η παραλία, η χερσαία ζώνη της μαρίνας, τα δημόσια δάση και οι δασικές εκτάσεις, υπάγονται στη δημόσια περιουσία του κράτους και είναι αναπαλλοτρίωτη.
 
Η μεταβίβαση αυτή των επίμαχων εκτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5), του κοινωνικού κράτους (άρθρο 25) και της λαϊκής κυριαρχίας ως βάση του λαϊκού πολιτεύματος (άρθρο 1), ενώ, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα στο περιβάλλον (άρθρο 24), όπως και το άρθρο 43 του συνταγματικού χάρτη που καθορίζει το πότε εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα.
 
Ακόμη, είναι αντίθετη στους νόμους 3943/2011 και 4062/2012, οι οποίοι προβλέπουν ότι για τη μετάθεση της κυριότητας ολόκληρου ή μέρους ακινήτου στην εταιρεία «Ελληνικό ΑΕ» (σ.σ.: στην εταιρεία αυτή μεταβιβάστηκε η διαχείριση και αξιοποίηση των επίμαχων εγκαταστάσεων), απαιτείται νόμος και όχι απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.
 
Επίσης, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής έπρεπε να υπογράφει και ο υπουργός Πολιτισμού, καθώς στην επίμαχη έκταση υπάρχουν πολύ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, ενώ, σημειώνουν ότι η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.
 
Παράλληλα, τονίζουν στην αίτησή τους, ότι με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής μεταβιβάζεται «στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου, μεταξύ άλλων και της Κωλιάδας άκρας του Αγίου Κοσμά χαρακτηρισμένου αρχαιολογικού χώρου και για το λόγο αυτό αντίκειται στο άρθρο 7 του ν. 3028/2002, εκτελεστικού νόμου του άρθρου 18 του Συντάγματος, ο οποίος επιτάσσει ότι “τα αρχαία ακίνητα μνημεία που χρονολογούνται έως και το 1453 ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τα νησιά ο Εμίρης ”χτυπάει” αεροδρόμιο, Ελληνικό και Αστέρα Βουλιαγμένης

ΤΑΙΔΕΠ: Εξετάζει εναλλακτικές μεθόδους αξιοποίησης 12 λιμανιών

Ο γρίφος του Ελληνικού και τα αδιέξοδα της χώρας

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Εξαφανίστηκε 11χρονος στην Αθήνα
Η εξαφάνιση του 11χρονου Μοχάμεντ Αλ Ιμπραχιμ από τη Συρία, έγινε στις 27/11/24 στην Αθήνα όπου είχε πάει από χώρο φιλοξενίας που διέμενε. «Το...
Εξαφανίστηκε 11χρονος στην Αθήνα