Ελλάδα

Πρόστιμο στην Ελλάδα που άφησε ανυπεράσπιστη μία νιγηριανή γυναίκα που την εξέδιδαν κυκλώματα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα διότι καθυστέρησε να αναλάβει δράση για να προστατεύσει μια Νιγηριανή, θύμα δικτύου διακίνησης ανθρώπων, από τα πρόσωπα που την εξανάγκαζαν να εκδίδεται επί δύο χρόνια.

Επισημαίνοντας την «αμέλεια των αστυνομικών αρχών» και τις «καθυστερήσεις» στη διεξαγωγή της έρευνας και την ανάληψη δικαστικής δράσης εναντίον των μαστροπών, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε στην ετυμηγορία του ότι η Ελλάδα παραβίασε το Άρθρο 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο απαγορεύει «τη σκλαβιά και την καταναγκαστική εργασία».

Καταδίκασε την Αθήνα να καταβάλει για ηθική βλάβη 12.000 ευρώ και 3.000 για δικαστικά έξοδα στη νεαρή γυναίκα, η οποία σώθηκε από διάφορες διαδικασίες απέλασής της πριν τελικά καταφέρει να της χορηγηθεί άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Η προσφεύγουσα είχε εξαναγκαστεί να εκδίδεται από την άφιξή της στην Ελλάδα το 2004 σε ηλικία 22 ετών. Τον Νοέμβριο του 2006 είχε υποβάλει μήνυση για πρώτη φορά εναντίον των προαγωγών, αλλά η προσφυγή της είχε απορριφθεί ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Κατόπιν υπέβαλε, στις αρχές του 2007, αίτημα να επανεξεταστεί η υπόθεσή της και παρέστη στη διαδικασία ως πολιτική αγωγή. Οι διώξεις άρχισαν τελικά το καλοκαίρι του 2007, αλλά ανεστάλησαν δύο χρόνια αργότερα καθώς οι δύο κατηγορούμενοι «δεν μπορούσαν να βρεθούν».

Το ΕΔΑΔ ανέφερε πως είναι πεπεισμένο ότι οι ελληνικές αρχές «δεν έμειναν αδιάφορες» μετά την καταγγελία της νεαρής εναντίον των ανθρώπων που την εξανάγκασαν να εκδίδεται, αλλά υπογράμμισε ότι η προανάκριση και η έρευνα σημαδεύτηκαν από «πολλές ανεπάρκειες» και «μεγάλες καθυστερήσεις». Το όνομα του κυριότερου φερόμενου ως προαγωγού της νεαρής εντάχθηκε στον φάκελο των καταζητούμενων προσώπων. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν «ανελήφθησαν απτά βήματα για τον εντοπισμό του και την προσαγωγή του ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισαν οι δικαστές.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν είναι οριστική: οι ελληνικές αρχές έχουν τρεις μήνες για να την αμφισβητήσουν και να ζητήσουν να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση, κάτι πάντως στο οποίο το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να συναινέσει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Μου ''έκοψε'' τον δρόμο ένα αυτοκίνητο» λέει ο 38χρονος Ουκρανός οδηγός φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο στην Εγνατία
Σε βάρος του οδηγού του φορτηγού ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για επικίνδυνη οδήγηση και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί σε ανακριτή τη Μεγάλη Παρασκευή
Ο 38χρονος Ουκρανός οδηγός του φορτηγού ο οποίος ενεπλάκη στο τροχαίο δυστύχημα στα διόδια Πολυμύλου στην Εγνατία Οδό 1
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
Καιρός αύριο: Έως τους 27 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία – Τοπικές βροχές από το απόγευμα σε βόρειο Ιόνιο και Ήπειρο
Έντονη η μεταφορά αφρικανικής σκόνης την Πέμπτη σε όλη τη χώρα - Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλη θα σχηματιστεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες
Άνθρωπος στη βροχή