«Πρώτα η ασφάλεια»! Tουλάχιστον ειρωνική φαντάζει πλέον η επιγραφή αυτή πάνω στο γερασμένο, κακοσυντηρημένο και επισφαλές – όπως αποδείχθηκε – «Raptor». Είναι ή μάλλον ήταν το πλοίο που βυθίστηκε στα νοτιοδυτικά της Λέσβου.
Το Live News παρουσιάζει μία μακροσκελή λίστα με τις συνολικά 65 σοβαρές παρατυπίες του μοιραίου πλοίου «Raptor», που ναυάγησε στη Λέσβο, και τις οποίες εντόπισαν Ρουμάνοι επιθεωρητές.
Αυτές αφορούσαν από ληγμένα πιστοποιητικά πληρώματος, απουσία πυρασφάλειας και σωσιβίων, σπασμένες πόρτες, σαπισμένες υποδομές και προβλήματα στεγανότητας. Κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε και η μαρτυρία του διασωθέντα.
«Από το προηγούμενο βράδυ το πλοίο έμπαζε νερά. Προσπαθούσαμε με κουβάδες και ό,τι είχαμε στο πλοίο να τα βγάλουμε. Κάποια στιγμή το καράβι τρύπησε», είπε.
Στο βίντεο ντοκουμέντο λίγη ώρα πριν βουλιάξει το «Raptor» διακρίνονται μουσαμάδες, γεγονός που επιβεβαιώνει πως το πλοίο δεν ήταν σε θέση να αποφύγει την πλημμύρα των αμπαριών από τα κύματα.
Ο διασωθείς Αιγύπτιος φέρεται, επίσης, να αποκάλυψε στους λιμενικούς πως ο τελικός προορισμός τους ήταν η Ουκρανία και πως η Κωνσταντινούπολη ήταν ο σταθμός ανεφοδιασμού. Κάτι που γεννά ερωτήματα για το αν τελικά το «Raptor» πραγματοποιούσε αδήλωτα και άρα ύποπτα δρομολόγια.
Είχε αλλάξει 5 ονόματα
Τον περασμένο Αύγουστο δεν ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω πλοίο δεσμεύτηκε για παρατυπίες. Για την ακρίβεια έχει δεσμευτεί 11 φορές από το 2000 γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.
Ως «Lady Bo» (Raptor) στις 28 Νοεμβρίου 2018: «Δεσμεύεται. Οι αρχές ενημερώθηκαν να μην αποδεσμεύσουν το φορτηγό πλοίο μέχρι να πληρωθούν οι μισθοί 4 μηνών του πληρώματος».
Το «Raptor» ήταν ένα φορτηγό πλοίο 39 ετών. Σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες άλλαξε 5 φορές όνομα. Από Lady Bo, Lady L, Kaptan Ilyas Kalkavan και Inci 5.
«Στις 15 Ιουνίου 2018, με το όνομα Lady Bo, ταξίδεψε από την Τουρκία στη Ρωσία. Υπέστη βλάβη στον κινητήρα στο στενό του Βοσπόρου και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές αγκυροβόλιο για επισκευές. Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, χάλασε ενώ ταξίδευε από τη Μερσίνα (Τουρκία) προς το Δυρράχιο (Αλβανία). Το πλήρωμα μπόρεσε να το επισκευάσει στις τουρκικές ακτές».
Ο μοναδικός διασωθείς φέρεται να είπε στην κατάθεσή του πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία τούς ζήτησε να προσπαθήσουν να βγάλουν μόνοι τους τα νερά από το πλοίο και να μην καλέσουν σε βοήθεια.
Ίσως αυτό εξηγεί γιατί ο πλοίαρχος δεν ενημέρωσε νωρίτερα τις αρχές πως το πλοίο μπάζει νερά, παρά μονάχα όταν έμεινε μεσοπέλαγα χωρίς καν μηχανή.
Γιατί λοιπόν η πλοιοκτήτρια εταιρεία έδωσε εντολή στους ναύτες να μην καλέσουν σε βοήθεια; Είχαν κάτι να κρύψουν;
Ο Νίκος Σπανός, ναύαρχος Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια δεν πλησίαζε ευρωπαϊκά λιμάνια που σημαίνει ότι κάτι φοβάται».
Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι είχαν να κρύψουν πλέον βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας.
Η σημαία του… «θανάτου»
Τον Ιούνιο του 2019 απέκτησε τη σημαία Κομορών, σημαία που φέρουν τα περισσότερα σαπιοκάραβα που κανονικά θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί.
«Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 215 πλοία με σημαία Κομόρες τα 136 είναι άνω των 30 ετών», σύμφωνα με την Equasis.
«Τον Φεβρουάριο 2023 το πλοίο Seamark με σημαία Κομορών έσπασε στα δυο. Κουβαλούσε 3.000 τόνους μαρμάρινα θραύσματα».
Το 39 ετών πλοίο ανήκει σε μια αιγυπτιακή εταιρεία η οποία διαχειρίζεται συνολικά 3 φορτηγά πλοία 39 και 38 ετών. Όλα έχουν τεθεί υπό κράτηση τουλάχιστον μία φορά τα τελευταία 3 χρόνια.
Παρακολουθήστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο: