Παρασκευή, 27 Σεπτ.
24oC Αθήνα

SCALP Naval: Ποιοι είναι οι πύραυλοι που όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας θα αποκτήσουν οι φρεγάτες Belharra

SCALP Naval: Ποιοι είναι οι πύραυλοι που όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας θα αποκτήσουν οι φρεγάτες Belharra

Τον εξοπλισμό των φρεγατών «Νέαρχος», «Φορμίων», καθώς και της τέταρτης Belharra που πρόκειται να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό με τους πυραύλους SCALP Naval ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από τη Λοριάν της Γαλλίας.

Κατά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra που έχει πάρει το όνομα «Νέαρχος», ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε τους πυραύλους SCALP Naval ως ίσως τον πιό προηγμένο πύραυλο cruise «που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1.000 χιλιομέτρων) και με μεγάλη ακρίβεια».

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η προσθήκη των πυραύλων εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών.

Ο SCALP Naval είναι πύραυλος επιφανείας – εδάφους μεγάλης εμβέλειας και χαρακτηρίζεται ως «υποστρατηγικός» διότι έχει την ικανότητα να επιφέρει στρατηγικά πλήγματα, αφού μπορεί να πλήξει εχθρικούς στόχους στρατηγικής σημασίας, όπως στρατιωτικές βάσεις, εγκαταστάσεις, κέντρα ελέγχου – διοίκησης και υποδομές.

Πρόκειται για τη ναυτική «διαμόρφωση» των πυραύλων SCALP που χρησιμοποιούνται από μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-5 και Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τα χαρακτηριστικά του SCALP Naval

Ο πύραυλος αυτός κατασκευάζεται από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA και έχει μήκος 6,5 μέτρα, βάρος 1.400 κιλά και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 800 χιλιομέτρων την ώρα. Όταν εκτοξεύεται από μονάδες επιφανείας, για παράδειγμα φρεγάτες, έχει δραστικό βεληνεκές 1.400 χιλιομέτρων και όταν εκτοξεύεται από υποβρύχια έχει δραστικό βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων.

Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 300 κιλών και πολλαπλά συστήματα καθοδήγησης που εξασφαλίζουν μεγάλη ακρίβεια πλήγματος. Το 2017 τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία με τις φρεγάτες κλάσης FREMM και το 2022 στα υποβρύχια κλάσης Scorpene και Barracuda του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Στις ελληνικές φρεγάτες Belharra θα χρησιμοποιείται από σύστημα κάθετης εκτόξευσης οκτώ κελιών τύπου A70 Sylver, τα οποία μπορούν επίσης να εκτοξεύσουν πυραύλους επιφανείας – αέρος τύπου Aster 15 και Aster 30. 

H προμήθεια των συγκεκριμένων πυραύλων προσφέρει εκπληκτικές δυνατότητες στις νέες ελληνικές φρεγάτες, καθώς θα μπορούν να χτυπούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια θέσεις και στόχους του εχθρού (deepstrike capability). Με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται το φάσμα αποστολών που θα είναι σε θέση να εκτελεί ο ελληνικός Στόλος, γεγονός που καθιστά τις ελληνικές Belharra ως στρατηγικά πλοία.

Πηγή: OnAlert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις