Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

Safety Gate της ΕΕ: 8 στα 10 παιδικά παιχνίδια στην Ελλάδα δεν είναι ασφαλή

Safety Gate της ΕΕ: 8 στα 10 παιδικά παιχνίδια στην Ελλάδα δεν είναι ασφαλή

Ιδιαίτερα ανησυχητικά για την Ελλάδα είναι τα αποτελέσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα υπηρεσίες από όλη την Ευρώπη, οι οποίες εξέτασαν την ασφάλεια 627 προϊόντων που είναι διαθέσιμα προς τους καταναλωτές, τόσο σε φυσικά, όσο και σε διαδικτυακά καταστήματα.

Με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας του ευρωπαίου καταναλωτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μελέτη για την ασφάλεια των προϊόντων, στο πλαίσιο της καμπάνιας CASP 2021 – ΣΔΑΠ 2021 «Συντονισμένες Δράσεις για την Ασφάλεια των Προϊόντων».

Συνολικά 233, από τα 627 προϊόντα (βρεφικά ρηλάξ, κούνιες, ηλεκτρονικά τσιγάρα και παιδικά παιχνίδια) που υποβλήθηκαν σε δοκιμές, δεν πληρούσαν τουλάχιστον μία από τις απαιτήσεις που καθορίστηκαν στα σχέδια δοκιμών.

Πρόκειται για παιδικά παιχνίδια (ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά και συμβατικά), βρεφικά ρηλάξ και κούνιες, ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά και είδη ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.

Μεταξύ αυτών:

89 προϊόντα εκτιμήθηκαν ότι ενέχουν σοβαρούς κινδύνους,
31 υψηλό κίνδυνο,
25 μέτριο κίνδυνο
123 χαμηλό κίνδυνο

Το πρόγραμμα ΣΔΑΠ 2021 περιλάμβανε πέντε Δράσεις ανά Προϊόν (ΔΑΠ) και πρόκειται για δράσεις που επικεντρώνονται στις δοκιμές συγκεκριμένων προϊόντων.

Οι κατηγορίες προϊόντων που υποβάλλονται σε δοκιμή στο πλαίσιο των ΔΑΠ επελέγησαν από τις αρχές εποπτείας της αγοράς, ενώ τον συντονισμό τους ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι έδειξε η μελέτη για την ασφάλεια των ελληνικών προϊόντων

Η μελέτη περιλαμβάνει εντυπωσιακά αποτελέσματα για τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία υποβλήθηκαν σε σχετική εξέταση/δράσεις.

Μεταξύ άλλων αποδείχθηκε πως πως δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας:

πάνω από 8 στα 10 παιδικά παιχνίδια,
3 στα 10 κράνη για ποδήλατα, τροχοσανίδες κλπ,
1 στα 2 βρεφικά ρηλάξ και κούνιες για μωρά

Δείτε αναλυτικά:

Βρεφικά ρηλάξ και κούνιες για μωρά

Εξετάστηκαν 105 προϊόντα (68 βρεφικά ρηλάξ και 37 κούνιες για μωρά) και το 49% (το 1 στα 2) δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Παιδικά και ηλεκτρικά παιχνίδια

Στην κατηγορία «Παιδικά Παιχνίδια», από τα 92 προϊόντα που εξετάστηκαν βρέθηκε πως το 84%, δηλαδή περισσότερα από 8 στα 10, δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας.

Στην κατηγορία με τα ηλεκτρικά παιχνίδια εξετάστηκαν συνολικά 130 προϊόντα και βρέθηκε πως το 25% δεν πληρούσε τις απαιτήσεις και το 75% τις πληρούσε.

Κράνη για ποδήλατα, τροχοσανίδες, αξεσουάρ και ρούχα υψηλής ορατότητας

Σε αυτή την κατηγορία υποβλήθηκαν σε δοκιμές συνολικά 131 προϊόντα και από αυτά το 31% (σχεδόν τα 3 στα 10) βρέθηκε πως δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας. 

Συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου και ηλεκτρονικά υγρά

Εξετάστηκαν 169 προϊόντα και το 19% δεν πληρούσε τις απαιτήσεις (σχεδόν τα 2 στα 10).

Έτσι, οι αρμόδιοι ανάγκασαν τις εταιρίες που τα προωθούσαν να αποσύρουν τις καταχωρήσεις από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών, στις 74 από τις 92 εξεταζόμενες περιπτώσεις.

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις