Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις από το 2015 – Μειώνονται έως και 25% – Μεγάλοι χαμένοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ανατροπές για όλους τους εργαζόμενους φέρνει το νέο ασφαλιστικό
– Οι τελικές αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές
– Δείτε όλες τις ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων

Αλλάζουν όλα στις συντάξεις από το 2015, με το νέο ασφαλιστικό που βασίζεται στη σύνταξη των 360 ευρώ την οποία μόνο αυτή θα χρηματοδοτεί και θα εγγυάται το κράτος.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο το σχέδιο για τη βασική σύνταξη, η οποία σύμφωνα με το νόμο 3863/10 εισάγεται στο ασφαλιστικό για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, οδηγεί σε μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 25%, ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζομένων και ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει στα Ταμεία τους.

Το σχέδιο για την εφαρμογή της βασικής σύνταξης θα ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους, αλλά το ποσό των 360 ευρώ θα είναι διαφορετικό και θα εξαρτάται αφενός από τα έτη ασφάλισης και αφετέρου από το συνολικό χρόνο παραμονής των εργαζομένων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις οι οποίες θα εξειδικευτούν το προσεχές διάστημα το νέο σύστημα υπολογισμού θα εφαρμοστεί ως εξής:

– Για όσους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά από το 2011 και μετά και θα συνταξιοδοτηθούν με ελάχιστο χρόνο 15 έτη ασφάλισης, θα χορηγείται το πλήρες ποσό της βασικής σύνταξης, δηλαδή 360 ευρώ, αλλά στα 67 και πιθανώς με συνυπολογισμό εισοδηματικού κριτηρίου.

– Για όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι και πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από το 2015 και μετά, θα χορηγείται αναλογία της βασικής των 360 ευρώ για τα χρόνια ασφάλισης που έχουν από το 2011 και μετά και επίσης αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει από το 2011 και μετά. Το κυρίως τμήμα της σύνταξης θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι για τα χρόνια ασφάλισής τους μέχρι το 2010.

-Για όσους συνταξιοδοτούνται το 2013 και το 2014, το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί σε αυτά τα 2 έτη θα υπολογιστεί με συντελεστή αναπλήρωσης 2%.

Το νέο σύστημα θα σπάει την τελική σύνταξη σε τρία μέρη:

1. Τμήμα σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010. Σύμφωνα με το νόμο αυτό το κομμάτι της σύνταξης θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, σε κάθε φορέα. Έτσι, για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που θα βγει στη σύνταξη το 2015 για τα χρόνια της ασφάλισής του μέχρι το 2010 θα πάρει σύνταξη με βάση της καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.

2. Αναλογικό τμήμα σύνταξης με βάση τις εισφορές που καταβλήθηκαν από το 2011 και μετά. Η αναλογία θα βγαίνει με συντελεστές αναπλήρωσης ανά έτος ασφάλισης που ξεκινά από 0,8% και φτάνει στο 1,5%.

3. Αναλογικό τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, τόσο όσα τα έτη που μεσολαβούν από το 2011 μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που θα βγει στη σύνταξη το 2018 θα πάρει τα 8/35 από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, δηλαδή 82,2 ευρώ.

Μικρότερες μειώσεις θα έχουν όσοι πρόκειται να αποχωρήσουν με μικρότερα χρόνια ασφάλισης

Στην πράξη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μπορεί ο νόμος να ξεκινά από το 2015 αλλά για τους περισσότερους ασφαλισμένους, οι ρυθμίσεις ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων είναι ήδη σε ισχύ, καθώς τόσο η βασική όσο και η αναλογική σύνταξη που θα πάρουν “χτίζονται” ήδη με βάση τα χρόνια ασφάλισής τους από το 2011 και μετά.

Τι μεγαλύτερες μειώσεις, που σύμφωνα με υπολογισμούς θα φτάσουν και το 25%, θα υποστούν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ενώ μικρότερες (15%-20%) θα είναι για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που υποχωρούν με 35 χρόνια ασφάλισης.

Διαβάστε

Όλοι σε ένα Ταμείο με μισή σύνταξη – Καταργούνται οι επικουρικές και εντάσσονται μειωμένες στις κύριες

Τρέξτε να προλάβετε σύνταξη ως το 2015 – Στο μισό θα πέσουν οι συντάξεις σε μερικά χρόνια

Στην δημοσιότητα το νεο Ασφαλιστικό – Τι προβλέπει – Όλα τα άρθρα

Νέες εισφορές για όλους – Τι αλλάζει με το μίνι ασφαλιστικό

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε