Ένας ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από 15:30 το μεσημέρι της Δευτέρας, 12.06.2017, ανοιχτά της Μυτιλήνης σύμφωνα με το Γεωδυναμικό της Αθήνας, και ήταν δυστυχώς μοιραίος. Μια γυναίκα που παρέμενε εγκλωνισμένη επί ώρες στα συντρίμμια του χωριού Βρισά, ανασύρθηκε τελικά νεκρή, ενώ ακόμη υπάρχουν δέκα τραυματίες, των οποίων ευτυχώς οι ζωές δεν κινδυνεύουν, αλλά και μεγάλες υλικές καταστροφές.
Εκτός από ισχυρός, ο σεισμός είχε και σχετικά μεγάλη διάρκεια, έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της, ακόμη και της Αττικής (!), ενώ ακολουθήθηκε από μια σειρά μετασεισμών (4,6 και 3,4 Ρίχτερ)που δεν επέτρεψαν για ώρα στους κατοίκους της Μυτιλήνης και της Χίου να βρουν ηρεμία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την πρώτη στιγμή υπήρχαν πληροφορίες πως κάτοικοι της Λέσβου παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, με τις ώρες να περνούν και σιγά – σιγά να απεγκλωβίζονται.
Δυστυχώς όμως, όχι μια 45χρονη γυναίκα, η οποία την ώρα του σεισμού κοιμόταν σε ένα από τα παλιά κτίσματα του χωριού Βρισά.
Συνεργεία της Πυροσβεστικής υπηρεσίας έδωσαν πολύωρη μάχη, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα της όλης προσπάθειας δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, ωστόσο λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, η Πυροσβεστική ανακοίνωνε πως ανασύρθηκε νεκρή, σκοπρώντας τη θλίψη στους συγγενείς και τους συγχωριανούς της…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι υπόλοιποι άνθρωποι που τραυματίστηκαν, τουλάχιστον δέκα, δεν αντιμετωπίζουν ευτυχώς κινδύνους για την ζωή τους, παρόλο που στην αρχή υπήρχαν αναφορές πως δύο εξ αυτών είχαν σοβαρά τραύματα.
Σημειώνεται πως το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε πως εκκενώθηκε το χωριό Βρισά αφού η κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών. Οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.
Δείτε στη συνέχεια του κειμένου τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από τις καταστροφές στη Βρισά
Στις 10:30 το βράδυ, στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Από το πρωί της Τρίτης, 13.06.2017, το «στρατηγείο» των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών επιστημόνων θα λειτουργεί στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.
“Έχω αναφορές για φθορές σε σπίτια και στο κτίριο του δημαρχείου. Ήταν πολύ δυνατός ο σεισμός και όλος ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους”, δήλωνε στο newsit.gr ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.
Δείτε φωτογραφίες του newsit.gr από τις καταστοφές στη Λέσβο
Τεράστιες, πάντως, ήταν οι ζημιές στο χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο, αφού κατέρρευσαν πολλά σπίτια του οικισμού. Στο χωριό αυτό, των περίπου 800 κατοίκων «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρισάς.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες. «Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί».
Παράλληλα, για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος βρέθηκε στο χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Βρισά υπήρχουν τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με τους κατοίκους να λένε πως “το μισό χωριό έχει πέσει” και τις Αρχές μάλιστα να είναι σε εγρήγορση για την εκκένωσή του, η οποία όπως προαναφέραμε αποφασίστηκε τελικά το βράδυ.
Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες από τη Βρισά
Σεισμός – Μυτιλήνη: Νέο video ντοκουμέντο από το χωριό Βρισά
Καταστροφές σε πολλές περιοχές του νησιού…
Ο αντιδήμαρχος του Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, γνωστοποίησε γρήγορα πως κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.
Σεισμός στη Λέσβο: Κατέρρευσαν σπίτια στη Βρίσα – Τραυματισμός στο Πλωμάρι [pics, vid]
Δείτε το βίντεο που έστειλε αναγνώστης του newsit.gr με τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός σε χωριό έξω από το Πλωμάρι
Επίσης, έκλεισαν λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, ζημιές αναφέρθηκαν και στον οικισμό της Πλαγιάς.
Δείτε φωτογραφίες από τις καταστροφές στο Πλωμάρι
Σεισμός – Μυτιλήνη: Εικόνες καταστροφής σε χωριό κοντά στο Πλωμάρι [vid]
Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.
Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο γγ του υπουργείου Ιωάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ομάδα της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο αναχώρησε νωρίς το απόγευμα για τη Μυτιλήνη.
Σημειώνεται πως λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, την Τρίτη 13 Ιουνίου, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο θα παραμείνουν κλειστά.
Ας σημειωθεί πάντως ότι τα κτίρια των εξεταστικών κέντρων για τις πανελλήνιες εξετάσεις στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή παρά το ότι ανακοινώθηκε ότι αύριο δεν θα πραγματοποιηθούν σε Λέσβο και Χίο γίνεται γνωστό ότι ελέγχθηκαν από μηχανικούς του Δήμου και κρίθηκαν ασφαλή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου με ανακοίνωσή της καλεί την πολιτεία «άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων και εν γένει η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Να ληφθούν δε σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που πιθανόν έχουν δημιουργηθεί σε οικογένειες μαθητών από τις περιοχές που έχουν ιδιαιτέρως πληγεί από το σεισμό».
Τέλος με ανακοίνωση του πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανου Γκρίτζαλη γνωστοποιείται ότι την Τρίτη οι εξετάσεις στη Μυτιλήνη θα διεξαχθούν κανονικά.
Όπως τονίζει ο πρύτανης «αν αύριο πρωί Τρίτης, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, διαπιστωθεί οποιαδήποτε υποψία προβλήματος, σε οποιοδήποτε κτίριο του ιδρύματος, τότε προφανώς δεν θα διεξαχθούν εξετάσεις».
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στις πόλεις που βρίσκονται στα παράλια της χώρας.
Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, ο σεισμός ήταν δυνατός και είχε μεγάλη διάρκεια, ωστόσο όσοι ζουν στην Κωνσταντινούπολη αντέδρασαν με απόλυτη ψυχραιμία, καθώς -όπως δήλωναν στα τουρκικά ΜΜΕ- είναι… συνηθισμένοι.
Αντιθέτως, στη Σμύρνη και στην Προύσα, επικράτησαν στιγμές πανικού, με τους ανθρώπους να ξεχύνονται στους δρόμους.
Δείτε τα χαρακτηριστικά βίντεο
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ