Ελλάδα

Σεισμός στα Γιάννενα: Κατολισθήσεις και ζημιές! Μπαράζ μετασεισμών και φόβοι πως τα 5,3 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος σεισμός!

- Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι των Ιωαννίνων που... έβγαλαν τη νύχτα στους δρόμους μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ!
- Δεν προλαβαίνουν να... μετρούν τους μετασεισμούς
- Άκρως επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι
- Ευθύμιος Λέκκας: "Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη"
- "Κινηθείτε με βάση το χειρότερο σενάριο" λέει ο διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος
- Κλειστά σχολεία, γυμναστήρια και Πανεπιστήμιο - Αναβλήθηκαν όλοι οι αγώνες κατηγοριών
- Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Ιωάννινα

Ένας ισχυρότατος σεισμός και αμέτρητοι μετασεισμοί έκαναν τους κατοίκους των Ιωαννίνων να… χάσουν το ύπνο τους. Κυριολεκτικά μάλιστα, αφού οι περισσότεροι πέρασαν τη νύχτα στις πλατείες και στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι να μείνουν στα σπίτια τους.

 

Όμως η ανησυχία τους δεν σταματά εδώ, αφού οι σεισμολόγοι εκφράζουν ανοιχτά φόβους πως ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που συγκλόνθισε χθες βράδυ τα Γιάννενα, είναι πιθανό να μην ήταν ο κύριος! Αυτό το ενδεχόμενο σε συνδυασμό με τους δεκάδες μετασεισμούς που εξακολουθούν να… ταράζουν την πόλη, έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία.

Πολλές οι ζημιές – Κλειστοί δρόμοι από κατολισθήσεις!

Το βασικό είναι πως ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα ούτε τραυματισμοί, ωστόσο όπως αναφέρει το epirusgate.blogspot.gr, υπήρξαν ζημιές σε σπίτια του δήμου Πωγωνίου, χωριό στο οποίο εντοπίστηκε και το επίκεντρο του σεισμού.

Φωτογραφία από epirusgate.blogspot.gr

Όπως αναφέρει το ίδιο μέσο, ζημιές παρατηρήθηκαν και στην Ιερά Μονή Βελλάς, στο Καλπάκι Πωγωνίου, η οποία έχει χτιστεί τον 11ο αιώνα.

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία από epirusgate.blogspot.gr

Παράλληλα, το epirusgate.blogspot.gr αναφέρει πως σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου.

Φωτογραφία από epirusgate.blogspot.gr

Την ίδια ώρα ο δρόμος ανάμεσα στα χωριά Δημόκορη και Λάβδανη, λίγο πριν την είσοδο στο δεύτερο χωριό του Πωγωνίου, έχει κλείσει εξαιτίας των κατολισθήσεων!

Οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους προσπαθώντας να μετρήσουν τις ζημιές αλλά και να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. Δείτε το βίντεο του ipeirotika.gr

 

Συσκέψεις και ανησυχία από τους σεισμολόγους

Σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες έχει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στα Ιωάννινα.

Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του έδωσε πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτείνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξηγεί πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».

«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε και προσέθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

Καμία σχέση με τους σεισμούς στην Ιταλία

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. «Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα.

Σεισμός στα Γιάννενα: Αισθητός και στην ελληνική μειονότητα της νότιας Αλβανίας

Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας και τόνισε: «Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».

Το… χειρότερο σενάριο

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, για την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών, που καταγράφηκε χθες στις 23.14, 12 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

Σεισμός στα Γιάννενα: Κλειστά σχολεία, γυμναστήρια και Πανεπιστήμιο

«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.

Δείτε τις χαρακτηριστικές εικόνες από τη νύχτα που πέρασαν οι Γιαννιώτες στους δρόμους και τις πλατείες

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Φωτογραφία από epiruspost.gr

Φωτογραφία από epiruspost.gr

epirusgate.blogspot.gr

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα
Κατοικήθηκε έως το τέλος της μυκηναϊκής εποχής (1680 - 1180 π.Χ.) και κυριάρχησε στη Μεσσηνία πριν από την ανάπτυξη του Ανακτόρου του μυθολογικού βασιλιά Νέστορα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα