Ξεκινάει ο σχεδιασμός της οργάνωσης διάθεσης δωρεάν rapid self test κορονοϊού στους πολίτες μέσω των φαρμακείων. Τι λένε όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Οι πληροφορίες του newsit.gr από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης λένε πως όσον αφορά στη διάθεση τους με χρήση του ΑΜΚΑ των πολιτών θα γίνεται από ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα και άρα εκεί δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές ή ένα σημαντικό crash test λειτουργίας της πλατφόρμας.
Το βάρος του σχεδιασμού πέφτει λοιπόν τώρα στη νέα πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για να δηλώνεται ένα θετικό αποτέλεσμα, μια πλατφόρμα που θα πρέπει να είναι πολύ απλή και εύχρηστη για να μπορούν να κάνουν χρήση της όλοι οι πολίτες.
Άλλωστε, μιλώντας σήμερα νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι: «Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ».
«Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.
Ήδη αδειοδοτημένα από χώρες της Ε.Ε τα τεστ που θα έρθουν στην Ελλάδα
Όσον αφορά στα τεστ που θα εισάγει η Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου ανέφερε στο newsit.gr πως έχει αρχίσει ήδη ο οργανισμός να δουλεύει πυρετωδώς το πως και πότε θα γίνει η εισαγωγή τους. Σύμφωνα με τον κο Φιλίππου τα τεστ θα εισαχθούν από χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης και θα διαθέτουν ήδη άδεια κυκλοφορίας. Απ’ ο, τι φαίνεται λοιπόν ο ΕΟΦ θα προχωρά μόνο στη διαδικασία της γνωστοποίησης κυκλοφορίας τους. «Οι απαραίτητες διαδικασίες έχουν μόλις ξεκινήσει», μας είπε ο ίδιος.
«Θα μιλήσουμε για την τιμή που θέλουμε να λαμβάνουμε όταν συζητήσουμε όλο το σχέδιο με το υπουργείο Υγείας»
Μιλώντας στο newsit.gr, o Γιάννης Δαγρές, φαρμακοποιός, μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ και Ειδικός Γραμματέας ΦΣΑ-ΝΠΔ, λέει πως το ζήτημα του αιφνιδιασμού των φαρμακοποιών είναι μια κακή αρχή της όλης συζήτησης, και όταν μάλιστα, άτυπα είχαν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις ανάμεσα σε υπουργείο Υγείας και φαρμακοποιούς για το πως θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος δεν είναι το άμεσο που «καίει» τους φαρμακοποιούς, όσο οι πολλές άλλες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν. Όπως λέει ο κος Δαγρές: «Θα μιλήσουμε για το κόστος διενέργειας αυτών των τεστ μέσα στα φαρμακεία, για όσους πολίτες το επιθυμούν, μόλις ξεκινήσει ένας πλήρης διάλογος του υπουργείου με εμάς, χωρίς να δεχόμαστε πάλι αιφνιδιαστικές αποφάσεις. Θα καταφέρει όλη αυτή η συνεννόηση και το σχέδιο να πραγματοποιηθούν μέσα στη μία μόλις εβδομάδα που ανακοίνωσαν ότι θα συμβεί; Για να δούμε».
Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν φαίνεται πως το κόστος διενέργειας των τεστ μέσα στα φαρμακεία θα φτάνει τα €15, ποσό που ακούστηκε τις περασμένες ημέρες δια στόματος του προέδρου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνου Λουράντου. Ο ίδιος ανασκεύασε τις δηλώσεις του λέγοντας πως το συγκεκριμένο ποσό αναφερόταν στα μοριακά τεστ που ήταν αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και το υπουργείο, την περασμένη εβδομάδα, και όχι στα self rapid test.
Σημειώνεται εδώ πως νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος σημείωσε πως όσον αφορά το αντίτιμο που θα καλείται να καταβάλει κάθε πολίτης αν χρειαστεί βοήθεια με το self test κορονοϊού, θα είναι προκαθορισμένου ύψους.
Οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις των φαρμακοποιών
«Αυτή τη στιγμή, οι φαρμακοποιοί δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση, εγγράφως, από το υπουργείο Υγείας για αυτή την απόφαση» λέει στο newsit.gr o Κώστας Βαρδιάμπασης, πρόεδρος του «Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου» και μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εξηγώντας παράλληλα, τις πολλές αντιρρήσεις των φαρμακοποιών γύρω από αυτό το σχέδιο.
Όπως λέει: «Έχουμε εμπλακεί σε κάτι, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση. H μαζικότητα με την οποία μπορούν να γίνουν αυτά τα τεστ, αλλά και η ευκολία τους είναι στα θετικά αυτής της κίνησης και θα βοηθούν σίγουρα τους λοιμωξιολόγους να έχουν μια καλύτερη επιδημιολογικά εικόνα. Υπάρχουν όμως και ρίσκα και κενά.
Ένα από αυτά είναι ότι τα τεστ θα έχουν αυξημένο ποσοστό ψευδούς αποτελέσματος στους ασυμπτωματικούς φορείς και σε όσους έχουν χαμηλό ιϊκό φορτίο. Επίσης ‘πιάνουν’ τη βρετανική μετάλλαξη που αυτή τη στιγμή θερίζει; Το γνωρίζουμε αυτό;»
Όσον αφορά το κόστος διενέργειας των τεστ, μέσα στα φαρμακεία για όσους χρειαστούν βοήθεια, και ο κος Βαρδιάμπασης είπε στο newsit.gr πως η τιμή χρέωσης δεν έχει ακόμα συζητηθεί στους ιατρικούς συλλόγους και πως οι ως τώρα ανακοινώσεις του κου Λουράντου δεν εκφράζουν τους φαρμακοποιούς. «Ο κάθε συνδικαλιστής μπορεί να λέει ο, τι θέλει, τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν όμως οι συνδικαλιστικές σχέσεις των φαρμακοποιών» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Όπως συνεχίζει να εξηγεί: «Περισσότερο μας απασχολεί η ασφάλεια φαρμακοποιών, υπαλλήλων και κοινού. Σκεφτείτε τους πολλούς μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες να ζητούν να τους κάνουμε το τεστ μέσα στο φαρμακείο. Να ξεκινάμε εμείς απολυμάνσεις, να φοράμε ειδικές στολές και γάντια, να απομονώνουμε έξω τους υπόλοιπους πελάτες όσο διενεργείται το τεστ, να τα ξαναβγάζουμε μετά όλα αυτά, να περιμένουμε το αποτέλεσμα και απ’ ο, τι υποψιαζόμαστε, να βοηθάμε στη συνέχεια πάλι τους γηραιότερους πολίτες, να δηλώσουν ένα θετικό τεστ στην ψηφιακή πλατφόρμα.
Επίσης, το ότι το κράτος θα στηρίζεται στην υπευθυνότητα και ικανότητα και των πολιτών να δηλώνουν τα θετικά τεστ είναι επίσης επίφοβο. Πως θα το κάνουν αυτό οι ηλικιωμένοι, ακόμα σε συντριπτικό ποσοστό ψηφιακά αναλφάβητοι πολίτες; Ποιος θα παρακολουθεί αυτή τη μαύρη τρύπα στο σύστημα; Είναι ένα θετικό σχέδιο με πάρα πολλές σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει α επιλυθούν. Τέτοιες κινήσεις δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη», καταλήγει ο κος Βαρδιάμπασης.
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου