Ελλάδα

Self test στα σχολεία: Γονείς, εκπαιδευτικοί κι ένας ιερέας προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικά

Αίτηση ακύρωσης και αναστολής καθώς και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας οι οποίοι είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν παιδιά.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική η κοινή υπουργική απόφαση για τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό (self-test) για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τους μαθητές.

Τι λένε για τα self test

Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι οι υποχρεωτική διαγνωστικοί έλεγχοι δύο φορές την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, παραβιάζουν μία σειρά συνταγματικών κατοχυρωμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων καθώς και τηδιεθνή σύμβαση τoυ Oviedo για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (κυρώθηκε με νόμο από την Ελλάδα το 1998) που ορίζει ότι «επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνο αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεση του, κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του».

Ειδικότερα, τονίζουν ότι η επίδικη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη καθώς προ του διαγνωστικού τεστ δεν έχει προηγηθεί η συναίνεση του εκπαιδευτικού και του μαθητή, όπως απαιτούν οι διεθνείς συμβάσεις, πολύ περισσότερο όταν με νομοθετική διάταξη επιβάλλονται τα self-test, κ.λπ. και μάλιστα όποιος μαθητής δεν συμμορφωθεί προς την κ.υ.α. απομακρύνεται από το σχολείο.

Επιπλέον, τονίζουν ότι είναι και αντίθετη στις επιταγές των άρθρων 4 (ισότητα), 5 (προστασία προσωπικότητας), 21 (προστασία νεότητας και υγείας) και 25 (αρχή αναλογικότητας) του Συντάγματος

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού (νόμος 2101/1992), η Ευρωπαϊκή σύμβαση για την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών (νόμος 2502/1997), όπως και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Επίσης, τονίζουν η διενέργεια διαγνωστικού τεστ είναι επικίνδυνη, όπως προκύπτει και από το φυλλάδιο «οδηγιών ατομικής χρήσης» και η επικινδυνότητα πολλαπλασιάζεται όταν το τεστ διενεργείται από ανήλικο και ιδίως κάτω των 13 ετών, προσθέτουν οι προσφεύγοντες.

Ταυτόχρονα , αναφέρουν ότι η απαγόρευση εισόδου των μαθητών στα σχολεία οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ προσβάλει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔA, «δικαίωμα της εκπαίδευσης στον πυρήνα του», που είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα