Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης της υφεσιακής πορείας και κατόπιν της δυνατότητας συμμετοχής στην ομάδα εργασίας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Task Force για την επίτευξη αμοιβαίων επωφελών συμφωνιών ρευστότητας στην αγορά, η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, με στόχο να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί.
Στην επιστολή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναφέρεται στις συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, λόγω της αυστηρής και πολλές φορές αδικαιολόγητης στάσης που έχουν υιοθετήσει μεγάλες και μικρότερες τράπεζες. Δυσκολίες και υπερβολές παρατηρούνται ακόμα και σε περιπτώσεις «ενήμερων» επιχειρήσεων τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν δυνατότητες βιώσιμης επέκτασης των δανειακών υποχρεώσεων για τις ανάγκες ενίσχυσης της ρευστότητας και των δραστηριοτήτων τους, τονίζει.
Ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, υγιείς επιχειρήσεις έρχονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, απειλείται η βιωσιμότητα πολλών από αυτές και μικρομεσαίοι έμποροι φτάνουν σε απελπιστική οικονομική και επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή κατάσταση.
Συγκεκριμένα, εντοπίζεται μεγάλος αριθμός περιστατικών, όπως:
– Από υγιείς εμπορικές επιχειρήσεις με σημαντικούς κύκλους εργασιών, αναφέρεται ότι ζητείται υποθήκευση ακόμη και της πρώτης κατοικίας του επιχειρηματία για έγκριση δανείου ύψους 10.000 ευρώ.
– Οι τράπεζες αρνούνται κάθε διευθέτηση υφιστάμενου δανεισμού που προτείνεται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη κι αν τεκμηριώνεται η βιωσιμότητα της προτεινόμενης ρύθμισης, και απαιτούν, ακόμη και μέσω της δικαστικής οδού, διαρκείς, πρόσθετες διασφαλίσεις εγγυήσεων έναντι χρεών, ακόμη και για δάνεια που οι ίδιες χορήγησαν χωρίς εξασφαλίσεις.
– Παρά το γεγονός ότι ορισμένες ελληνικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει με την ΕΤΕπ τη χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις ελληνικές Μμε επιχειρήσεις, και έχει ανακοινωθεί ότι έχουν λάβει τους αντίστοιχους πόρους, δεν ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για τη δυνατότητα δανειοδότησής τους με ευνοϊκούς όρους στο πλαίσιο του ως άνω μηχανισμού, με συνέπεια αυτά τα χρήματα να μη διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία. Από το 1,5 δισ. ευρώ που έχει εκταμιευτεί στις τράπεζες, έχουν δοθεί στην αγορά μόνο τα 315 εκατ. (περίπου το 1/5). Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις που δέχονται αιτήματα χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων και δράσεων της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, υψώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια με υπερβολικές απαιτήσεις για παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων σε κάλυψη των δανείων αυτών.
– Στο διαδικαστικό σκέλος, σχεδόν καμία από τις τράπεζες δεν έχει αντιμετωπίσει οργανωμένα και συστηματικά την ανάγκη των πελατών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για βιώσιμη αναδιάρθρωση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Δεν έχουν εκδοθεί σχετικές εγκύκλιοι με οδηγίες προς το δίκτυο των καταστημάτων, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των πελατών, είτε να αποτρέπεται από την υποβολή σχετικών αιτημάτων, είτε να αφήνεται παντελώς απληροφόρητη και να υφίσταται αβοήθητη τις συνέπειες της καθυστέρησης καταβολής των οφειλομένων δόσεων.
Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των υγιών επιχειρήσεων και αν δεν αλλάξει η άδικη στάση που έχουν υποχρεωθεί να υιοθετήσουν οι ελληνικές τράπεζες, «τότε πολύ σύντομα θα υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις για τις εμπορικές επιχειρήσεις, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους απασχολούμενους σε εμπορικές επιχειρήσεις και τις οικογένειές τους. Τα λουκέτα και η ανεργία θα συνεχίσουν να αυξάνονται έτι περαιτέρω και η τρέχουσα ύφεση όσο διαρκεί θα καταστρέφει το ελληνικό εμπόριο και την αγορά».
Στην επιστολή της, η Συνομοσπονδία συμπληρώνει: «Δεν είναι δυνατό να αφήνουμε υγιείς επιχειρήσεις να καταστραφούν, στο όνομα της “εξυγίανσης” ενός τραπεζικού συστήματος που και αυτό μεταφέρει τις παθογένειές του στο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας μας. Στην κατεύθυνση της προστασίας και διάσωσης της υγιούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας πρέπει να εκλείψουν πρακτικές, που μόνο “αναπτυξιακές” δεν μπορούν να χαρακτηριστούν».
Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι το σχέδιο ίδρυσης νέας Επενδυτικής Τράπεζας που θα χρηματοδοτεί τις ελληνικές επιχειρήσεις, ουσιαστικά, στέλνει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας και επιχειρεί μία ηχηρή παρέμβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η νέα τράπεζα, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία θα ιδρυθεί με κεφάλαια της ΕΤΕπ, του γερμανικού και ελληνικού Δημοσίου, στα πρότυπα της KfW, φαίνεται να θέλει να πάρει επάνω της την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά, παρακάμπτοντας το τραπεζικό σύστημα. Το ζητούμενο, όμως για τις επιχειρήσεις, σημειώνει η ΕΣΕΕ, είναι το χρονοδιάγραμμα και η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί έξυπνα και άμεσα μεταξύ διαθέσιμων κεφαλαίων και των μικρομεσαίων της ελληνικής αγοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραπεζικό απόρρητο τέλος! Όλα τα στοιχεία από τις τράπεζες στην εφορία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αποδείξεις τέλος – Χάνουμε ένα μισθό καθώς αυξάνεται η παρακράτηση φόρου
Σαρωτικές οι αλλαγές στη φορολογία – Τι προβλέπεται και τι αλλάζει για τη φορολόγηση των Ελλήνων