Όλα από κόσκινο κάθε τρεις μήνες. Θα γίνεται έλεγχος των οικονομικών και αναλόγως θα παίρνονται αποφάσεις για περικοπές μισθών ακόμη και θέσεων εργασίας ή ακόμη και ολόκληρων οργανισμών.
Ο επίτροπος δεν θα είναι τύπου “γκαουλάιτερ”, ούτε και θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα νέα ομάδα ελέγχου. Αρκούν η τρόικα, η ομάδα δράσης και οι στρατιές των εμπειρογνωμόνων που ήδη έχουν καταφτάσει.
Ωστόσο πάρθηκε η απόφαση για τη δημιουργία μιας επιτροπής που ανά τρίμηνο θα ελέγχει την πορεία του προϋπολογισμού και θα παίρνει αποφάσεις αναπροσαρμογής.
Αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με περιορισμό των εξόδων. Η τρόικα έχει βάλει στο στόχαστρο κυρίως ΔΕΚΟ και ΟΤΑ και έτσι αναμένονται περικοπές σε επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ και όλους τους επιδοτούμενου φορείς του Δημοσίου, αλλά και απόφαση για “λουκέτο” σε μη παραγωγικούς φορείς και υπηρεσίες. Ειδικά στις περιπτώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ζητηθεί δραματική μείωσή τους.
Σε ότι αφορά στις ΔΕΚΟ η επιτροπή θα μπορεί να αποφασίσει νέες περικοπές στους μισθούς, μειώσεις προσωπικού ακόμη και την επίσπευση εφαρμογής εισπρακτικών μέτρων (αυξήσεις διοδίων, τελών, ειδικών φόρων).
Με την τρόικα να θεωρεί επίσης “προβληματικό” των θεσμό τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης υπό διαρκή κρίση τίθεται και αυτός με ανοιχτό το ενδεχόμενο της αύξησης των εισφορών αλλά και της μείωσης των επιδομάτων, όπως και της αύξησης των νοσηλειών και της μείωσης του ποσοστού που καλύπτουν τα ταμεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η επιτροπή θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών (επικεφαλής) και τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εθνικής Άμυνας.
Το έργο της επιτροπής ωστόσο θα μπαίνει στο μικροσκόπιο και της τρόικας αλλά και της ομάδας δράσης.
Συνδετικός κρίκος με την τρόικα και τους κκ. Χόρστ Ράιχενμπαχ ο οποίος είναι επικεφαλής της task force για ζητήματα ανάπτυξης και διοικητικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και τον κ. Μπόμπ Τράα ο οποίος είναι ο μόνιμος εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα εγκατεστημένος στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης σήμερα.
Το κρίσιμο ζήτημα της επιτροπείας βρίσκεται στις αρμοδιότητες που συμφωνήθηκε να έχει η διυπουργική επιτροπή. Στους τακτικούς ελέγχους του προϋπολογισμού εφ΄ όσον διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους, τότε οι υπουργοί θα προχωρούν σε συμφωνία με την τρόικα στην άμεση εφαρμογή διορθωτικών μέτρων από το “μενού” που έχει ήδη συμφωνηθεί και θα περιγράφεται στο νέο μνημόνιο.
Διαβάστε επίσης:
Απολύσεις στο Δημόσιο και ενιαίο μισθολόγιο για όλους – Η “κρυφή” ατζέντα της τρόικας