Η αίτηση αναίρεσης κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και σε αυτήν γίνεται λόγος εκ μέρους του Γιάννη Σμπώκου για απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας και παραβίαση της εκκρεμοδικίας καθώς όπως υποστηρίζει αραπέμπεται με δεύτερο αμετάκλητο βούλευμα να δικαστεί για δεύτερη φορά για τον ίδιο λόγο, με ταυτόσημα αποδεικτικά στοιχεία (εμβάσματα), τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά εξ αντιγραφής από τμήμα του κατηγορητηρίου για το πρόγραμμα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων TOR-M1.
Ειδικότερα, εννέα-συνολικά- κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας. Μεταξύ αυτών ο Γιάννης Σμπώκος, ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας Rosovooruzehnia (διάδοχος εταιρεία –κατά τον κ.Σμπώκο-της ΑΝΤΕΥ στο πρόγραμμα των TOR M1) Λάμπρος Μπαρτζώκας, οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και ο επιχειρηματίας Γιώργος Καμάρης.
Τέσσερις εξ αυτών μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Σμπώκος ζητούν με την αίτηση τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος.
Ο διευθυντής Εξοπλισμών επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, υποστηρίζει ότι το προσβαλλόμενο βούλευμα πάσχει από απόλυτη ακυρότητα, από εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή ουσιαστικών ποινικών διατάξεων,ον παραπέμπει απαραδέκτως να δικαστεί για πράξεις, για τις οποίες υφίσταται ήδη εκκρεμοδικία και δεδικασμένο, το οποίο απαραδέκτως παραβιάζει (και μάλιστα contra σε αντίθετη εισαγγελική πρόταση),τον παραπέμπει να δικαστεί για πράξεις, για τις οποίες δεν έχει ακολουθηθεί η υποχρεωτική δικονομική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και, κατ’ ακολουθία αυτών και πάσχει από έλλειψη νομίμου βάσεως.
Σύμφωνα με το δικόγραφο του κ.Σμπώκου, οι κατηγορίες που του αποδίδονται βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα ίδια τραπεζικά εμβάσματα μεταξύ τρίτων προσώπων σε τράπεζες του εξωτερικού, για τα οποία ο Γιάννης Σμπώκος έχει ήδη παραπεμφθεί σε άλλη δίκη (προμήθεια πυραύλων ΤOR-M1), που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2016, παραθέτοντας και αποσπάσματα των δύο παραπεμπτικών βουλευμάτων (για τα ΤΟR M1 και τα OSA), βάσει των οποίων, όπως λέει, υπάρχει αντιγραφή των ίδιων εμβασμάτων που θεωρούνται μίζες. «Στη δικογραφία για τα ΟSΑ δεν υπάρχει κανένα απολύτως άλλο στοιχείο, έγγραφο ή μαρτυρία που να αναφέρεται σε παθητική δωροδοκία στο πρόσωπό μου.
Η ανάκριση άνευ εταίρου θεώρησε αυθαιρέτως ότι τα εμβάσματα αυτά δήθεν σχετίζονται με παθητική δωροδοκίας εις βάρος μου, αγνοώντας παράλληλα ότι τα ίδια ακριβώς εμβάσματα συσχετίστηκαν για την ίδια κατηγορία εις βάρος μου (παθητική δωροδοκία) στο αμετάκλητο παραπεμπτικό Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την υπόθεση των TOR-M1, γεγονός το οποίο, οδηγεί σε πασίδηλη εκκρεμοδικία. Τα επίμαχα εμβάσματα είναι ταυτόσημα ως προς τον αποστολέα, ως προς τον παραλήπτη, ως προς τα ποσά και τις ημερομηνίες.
Δηλαδή, σε ότι αφορά εμένα, το σύνολο των κατηγοριών της παρούσης υπόθεσης, εμπεριέχεται και ταυτίζεται με το βούλευμα για τα ΤΟR M1» τονίζει ο κ. Σμπώκος. Επίπλεον, ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θέτει θέμα για τη μη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος στο παραπεμπτικό βούλευμα θεωρείται «συναυτουργός του στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Όπως αναφέρει, ναι μεν η δωροδοκία για τον πρώην υπουργό έχει παραγραφεί, λόγω της γνωστής συνταγματικής απαλλακτικής διάταξης για τους υπουργούς, δεν τίθεται όμως θέμα παραγραφής για το αδίκημα του ξεπλύματος, για το οποίο, όπως λέει, ουδέποτε διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή.