Το οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναβαθμίζεται, αφού ο Στρατός Ξηράς αναμένεται να παραλάβει, από το Ισραήλ, τα πανίσχυρα κατευθυνόμενα πυραυλικά συστήματα τύπου Spike NLOS εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 και πιθανότατα μέσα στο Φεβρουάριο.
Με βάση την διακρατική συμφωνία που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2023, τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα θα παραδοθούν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δίχως καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα, παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Ειδικότερα, η γραμμή παραγωγής της ισραηλινής κατασκευάστριας εταιρείας Rafael λειτουργεί χωρίς προβλήματα, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες του ισραηλινού στρατού έχουν εκτιναχθεί, έπειτα από ένα χρόνο επιχειρήσεων στη Γάζα αλλά και με την επίθεση στο βόρειο μέτωπο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ προβλέπει την παραλαβή συνολικά 17 εποχούμενων συστημάτων τύπου Spike NMT9 NLOS Multiple Targets, τα οποία προορίζονται να φτάσουν δια θαλάσσης στη χώρα μας και να μεταφερθούν άμεσα σε Μονάδες του Έβρου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ώστε να εξοπλίσουν τους αντίστοιχους Λόχους Αντιαρματικών.
Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό ακόμη 8 συστημάτων Spike NLOS, από τα οποία τα 4 προορίζονται για τις Κανονιοφόρους κλάσης «ΜΑΧΗΤΗΣ», ενώ υπάρχουν σκέψεις και για τα εκσυγχρονισμένα περιπολικά «ISLAND».
Επιπλέον 4 συστήματα πρόκειται να τοποθετηθούν στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η παραλαβή των συστημάτων Spike NLOS, τα οποία προορίζονται για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64A, ωστόσο η τοποθέτηση τους θα προχωρήσει έπειτα από τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων.
Η καθυστέρηση στη διαδικασία οφείλεται στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε η 1 ΤΑΞΑΣ έπειτα από την πλημμύρα στο Στεφανοβίκειο, που είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση των ελικοπτέρων στη Λάρισα όπου φαίνεται ότι θα αποτελέσει και τη μόνιμη βάση τους.
Τόσο οι επιλεγμένες Μονάδες της ΑΣΔΕΝ στο Αιγαίο όσο και του Δ’ Σώματος Στρατού στον Έβρο προετοιμάζονται να υποδεχθούν τα συστήματα Spike NLOS, τα οποία θα ενταχθούν άμεσα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των αντίστοιχων Σχηματισμών. Κάθε εποχούμενο σύστημα Spike NLOS θα αποτελείται από τρεις εκτοξευτές, το όχημα Διοίκησης-Ελέγχου καθώς και από ένα drone Orbiter 3, το οποίο διαθέτει ακτίνα δράσης 150 χιλιόμετρα και θα αποτελεί τα «μάτια» του συστήματος σε ρόλο ανίχνευσης, στοχοποίησης και κατάδειξης μέσω laser, με δυνατότητα άμεσης μεταβίβασης συντεταγμένων αλλά και εικόνας των στόχων σε πραγματικό χρόνο.
Κάθε εκτοξευτής διαθέτει 4 βλήματα με βεληνεκές έως και 32 χιλιόμετρα, τα οποία θα μπορούν να πλήξουν κινούμενους και σταθερούς στόχους ημέρα και νύχτα, κατευθυνόμενα από τον χειριστή μέσω της εικόνας που δίνει ο ηλεκτροοπτικός αισθητήρας. Οι στόχοι μπορεί να βρίσκονται στο έδαφος, όπως τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων αλλά και κάθε είδους εγκαταστάσεις, όπως φυλάκια και στρατόπεδα.
Επιπλέον, στόχοι των Spike NLOS μπορούν να αποτελέσουν τα εχθρικά ελικόπτερα αλλά και κάθε είδους σκάφος ακόμα και μεγάλες Μονάδες, τις οποίες μπορεί να πλήξει με ακρίβεια σε ευαίσθητα σημεία ή ακόμα και να χρησιμοποιηθούν πολλαπλά βλήματα σε επιθέσεις κορεσμού.
Ειδικά στα νησιά, τα Spike NLOS μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ακρίβεια έναντι αποβατικών σκαφών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές και σε συνδυασμό με μαζικά πυρά πολλαπλών εκτοξευτών του πυροβολικού να προξενήσουν τεράστιες απώλειες σε αποβατικές δυνάμεις, ακόμα και πριν καν ξεκινήσουν να επιχειρούν.
Οι δυνατότητες των ισραηλινών συστημάτων ταιριάζουν απόλυτα στο δόγμα αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στην περιοχή του Έβρου όσο και στο σύνθετο περιβάλλον του Αιγαίου. Μαζί με τα συστήματα Spike NLOS αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα συνολικά 340 βλήματα για τους Λόχους Λόχων Αντιαρματικών, 55 βλήματα για τα συστήματα στα πλοία και στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου και επιπλέον 100 βλήματα για τα ελικόπτερα AH-64A Αpache της Αεροπορίας Στρατού.
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς