Παρασκευή, 26 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Στη Βουλή ο φόρος ακινήτων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αν και μοιάζει πλέον με το γεφύρι της Άρτας ο νέος νόμος για τα ακίνητα φαίνεται ότι παίρνει σήμερα το δρόμο για τη Βουλή. Αυτό τουλάχιστον έλεγαν κυβερνητικές πηγές μέχρι και αργά χθες τη νύχτα. Οι λεπτομέρειες έκλεισαν, αντιδράσεις από τα στρατόπεδα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν και έτσι ο νόμος προωθείται…

Ο κύριος φόρος στα κτίρια θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. σε ότι αφορά στις κατοικίες και σε σχέση με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ θα είναι σημαντικά ελαττωμένος.
Στα οικόπεδα ο φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια από το 1 ευρώ/στρέμμα με ειδική προσαύξηση για τα αρδευόμενα στα 2,2 ευρώ/στρέμμα.
Παράλληλα αλλάζει ο ΦΑΠ και γίνεται συμπληρωματικός φόρος με κλίμακα 0,1% για τα πρώτα 100.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ και 0,2% για τα επόμενα 100.000 ευρώ. Ο ανώτερος συντελεστής αγγίζει τελικά το 1% αλλά επιβάλλεται για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Ο Ενιαίος Φόρος θα επιβαρύνει κατά πολύ όσους έχουν αστικά ακίνητα και ειδικά τους οικοπεδούχους, τους κατόχους αγροτεμαχίων που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με αναξιοποίητα και ξενοίκιαστα ακίνητα.

Μπορούν να γλιτώσουν από φόρο, όσοι αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής του φόρου. Η απαλλαγή θα κυμαίνεται από 50% έως και 100%, ανάλογα με την περίπτωση και πόσα από τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος. καλύπτει ο υπόχρεος

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε