Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δικηγόροι όλων των δικαστικών ενώσεων και των σχεδόν 700 δικαστών και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) παρέθεσαν δεκάδες νομικά επιχειρήματα, προκειμένου να πείσουν ότι οι συνάδελφοί τους αλλά και οι ίδιοι διεκδικούν να μην περικοπούν οι αποδοχές τους και να τους επιστραφούν τα χρήματα που τους παρακρατήθηκαν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 και μετά.
Ειδικότερα, οι δικαστές ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το Μνημόνιο ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) κατά το σκέλος εκείνο που μειώνει αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και ρυθμίζει τμηματικά τον τρόπο επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», στο Δημόσιο (προβλέπεται η τμηματική επιστροφή των επιπλέον πόσων που έλαβαν από την 1.8.2012 μέχρι 31.12.2012, λόγω της αναδρομικής μείωσης των αποδοχών και των συντάξεων των δικαστών και εισαγγελέων).
Ακόμη, ζητούν να ακυρωθεί η από 14.11.2012 απόφαση του υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την επιστροφή «των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και συντάξεων» που προκύπτουν από την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (αναδρομική μείωση αποδοχών και συντάξεων).
Οι δυο εισηγητές των υποθέσεων αυτών, Ι. Μαντζουράνης και Ηρ. Τσακόπουλος, κατά την ακροαματική συζήτηση έθεσαν θέμα αρμοδιότητας δικαστηρίου. Δηλαδή εάν αρμόδιο για να κρίνει τις προσφυγές των συναδέλφων τους είναι το ΣτΕ ή το Μισθοδικείο. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδόσει την απόφασή της.
Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι εξής Ενώσεις: 1) Δικαστών και Εισαγγελέων, 2) Εισαγγελέων Ελλάδος, 3) Διοικητικών Δικαστών, 4) Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 5) Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Επίσης, προσέφυγαν ατομικά όλα τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ι. Γράβαρης, Όλγα Παπαδοπούλου, Φραντζέσκα Γιαννακού, Β. Γκρέστους και Ν. Νικολάκης), ενώ έχουν προσφύγει ομαδικά ή ατομικά 690 ακόμα δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμών και μέλη του ΝΣΚ. Παράλληλα, χιλιάδες είναι οι ανάλογες προσφυγές των δικαστών που έχουν κατατεθεί στο Μισθοδικείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνται να συναντηθούν με την τρόικα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο τραπέζι τα οικονομικά των δικαστών – Επαφές με κυβερνητικά στελέχη
Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου