Ελλάδα

Στο «κόκκινο» τα πανεπιστήμια για τη διαθεσιμότητα – Πολυτεχνείο, Καποδιστριακό: διαβάστε την ιστορία τους

Το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εξετάζουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας, με στόχο να μην εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται εγγραφές και εξετάσεις.

Mε προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών τους υπαλλήλων. Την ίδια στιγμή, αρκετά πανεπιστήμια υπολειτουργούν, αφού δεν γίνονται εγγραφές φοιτητών και αναβάλλονται οι εξετάσεις λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Σε χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Συντονιστικού της Συνόδου των Πρυτάνεων, αναφέρεται ότι «τα πανεπιστήμια της χώρας, αν εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, θα βρεθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας και θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη».

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων προειδοποιεί ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα», ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Χθες, συνεδρίασε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία διαπίστωσε ότι μετά τη διαθεσιμότητα 498 υπαλλήλων υπάρχει αδυναμία λειτουργίας του ιδρύματος. «Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται, χωρίς τη θέλησή του, σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του», αναφέρουν τα μέλη της Συγκλήτου.

Aναστολή λειτουργίας

Εν τω μεταξύ, την αναστολή λειτουργίας του ΕΜΠ έως και την Τετάρτη αποφάσισαν τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα 399 διοικητικών υπαλλήλων. Μάλιστα, τα μέλη της Συγκλήτου τόσο του ΕΜΠ, όσο και του ΕΚΠΑ, προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, από το οποίο αποχωρούν 49 διοικητικοί υπάλληλοι, υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους ότι η επικείμενη διαθεσιμότητα οδηγεί το Ίδρυμα «σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας» και ζητούν από την ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αναστείλουν και να αναθεωρήσουν την κοινή υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Συντονιστικό Όργανο των Πρυτάνεων, με αφορμή τη διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων από οκτώ ΑΕΙ της χώρας, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.

ΕΜΠ – ΕΚΠΑ: Δύο ιστορικά πανεπιστήμια

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) είναι το πιο παλιό και πιο φημισμένο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιστημονική, τεχνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας από την ίδρυσή του το 1836.

Και όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, το Πολυτεχνείο είναι στενά συνδεδεμένο με την πάλη της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.

Tο 1873, εγκαταστάθηκε σε συγκρότημα κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, στα μισοτελειωμένα ακόμη κτίρια της οδού Πατησίων και ονομάστηκε «Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο», προς τιμή των μεγάλων ευεργετών Γ. Aβέρωφ, N. Στουρνάρη, E. Tοσίτσα, των οποίων η γενέτειρα, το Mέτσοβο, ανέδειξε πολλούς εθνικούς ευεργέτες.

Το 1887, πραγματοποιείται η τρίτη κατά σειρά αναδιοργάνωσή του και «προάγεται» πλέον σε ΑΕΙ, όταν στο Mετσόβιο Πολυτεχνείο ιδρύονται 3 Σχολές τετραετούς φοίτησης. Tο έως τότε Σχολείο Τεχνών γίνεται πια Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα για δομικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες μηχανικούς και μηχανολόγους μηχανικούς. Aπό τότε, κυρίως, αρχίζει η ανάπτυξη και εξέλιξη του Ιδρύματος – ανάπτυξη, που συμβαδίζει με την τεχνική και οικονομική πρόοδο της χώρας.

H λειτουργία των Σχολών συνεχίζεται έως το 1914, οπότε το Ίδρυμα υπάγεται στο Yπουργείο Δημόσιων Έργων και καθιερώνεται οριστικά ως Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο. Συγχρόνως διευρύνεται και δημιουργούνται νέες Σχολές Mηχανικών.

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837 και αρχικά στεγάστηκε σε ένα νεοκλασικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου.

Αρχικά, ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο», από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελείτο από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα και 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου νεοελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Το 1841, οι διοικητικές υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά Τμήματα μεταφέρθηκαν στο σημερινό ευρέως γνωστό ως «κεντρικό κτίριο» του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο το 1932 ονομάστηκε επίσημα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προς τιμή του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση του έθνους.

Σήμερα, σε αυτό το κτίριο στεγάζονται η Πρυτανεία, η Σύγκλητος, η Μεγάλη Αίθουσα Τελετών και άλλες σημαντικές κεντρικές υπηρεσίες. Το προαύλιό του, τα γνωστά μας «Προπύλαια», έχει κοινωνικο-ιστορική αξία, καθώς έχει γίνει τόπος πολιτικών συγκεντρώσεων, κοινωνικής διαμαρτυρίας, διαδηλώσεων φοιτητών και άλλων κοινωνικών ομάδων, που συμμετέχουν σε κινήματα υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ως τις αρχές του 20ού αιώνα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο παρείχε στην ελληνική κοινωνία διπλωματούχους επιστήμονες στην ιατρική, στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, στη νομική και τα οικονομικά, στην αρχαιολογία και την εκπαίδευση, καθώς και στον κλήρο.
Στα πολλά χρόνια λειτουργίας του, έχει προσφέρει στη χώρα ένα κέντρο πνευματικής παραγωγής, παρακινώντας τη λειτουργία κύκλων διανοουμένων μέσα και έξω από τους χώρους του.

Στις μέρες μας, εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές του αφορά στο χώρο της εθνικής υγείας, καθώς οι φοιτητές των επιστημών υγείας, που κάνουν την πρακτική τους, προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο κοινό, κάτω από την επίβλεψη του διδακτικού προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βγαίνουν σε διαθεσιμότητα 1655 διοικητικοί υπάλληλοι στα πανεπιστήμια

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια στα κορυφαία του κόσμου!

Ο Κουβέλης κατά της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ – ΤΕΙ

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα